• Андрогенен потенциал  30
  • Анаболен потенциал  320
  • Стандарт  тестостерон
  • Химични наименования  17beta-hydroxy-17-methyl-5alpha-androstano[3,2-c]pyrazole
  • Естрогенна активност  няма
  • Прогестеронова активност  незначителна

Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol)

Описание на Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol)

Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol) е най-разпространеното търговско наименование на анаболния стероид станозолол. В средите на спорта той е един от най-търсените и предпочитани анаболни стероиди за увеличаване на силата и масата без проява на естрогенните странични ефекти, характерни за повечето анаболни андрогенни стероиди. Най-популярното му име сред спортистите е “ Стромба „. Поради мекия си характер той е любим и на жените спортисти. Търпи широка медийна популярност и често е замесван в скандали в спортните и олимпийските среди поради честата злоупотреба от лекоатлетите с цел подобряване на постиженията, поради което е класифициран като допинг агент. Употребата му в спорта е забранена. Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol) се използва изключително много в периодите на „чистене“ на мазнини и много често присъства в диетите и тренировъчните режими на спортуващите. Считан е за абсолютно или за най-безобидния анаболен стероид.

Станозололът е дериват на дихидротестостерона, като последният е променен химически така, че анаболните свойства на стероида са подсилени, а неговата андрогенна активност е минимизирана. Станозололът е класифициран като „анаболен“ стероид и е препаратът, предлаган в търговската мрежа с най-голямо отделяне на анаболния от андрогенния ефект. Освен това той не може да бъде ароматизиран в естроген. Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) е вторият най-широко използван перорален стероид, превъзхождан по популярност само от Дианабол/Dianabol (метандростенолон). Той е предпочитан, поради способността си да предизвиква мускулен растеж без задържане на вода, което го прави много ценен от бодибилдъри и състезатели.

История на Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol)

Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) е описан за първи път през 1959г. Той е разработен като лекарствен препарат от Winthrop Laboratories във Великобритания. Компанията-майка (Sterling) подава молба за патентоване на стероида в САЩ през 1961 г. Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) е официално пуснат на пазара на лекарства по предписание през 1962 г. под търговската марка Winstrol. Първоначално станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) е предписван за различни медицински цели, включително за предизвикване на апетит и нарастване на чистата мускулна тъкан при загуба на тегло, свързано с множество катаболни заболявания, запазването на костната маса при остеопороза, за насърчаване на растежа на деца със забавен растеж, като антикатаболно средство по време на продължителна кортикостероидна терапия или при пациенти, претърпели скорошна операция или травма (изгаряния, фрактури). Дори е бил употребяван за лекуване на старческа деменция.

В средата на 70-те години на XX век контролът на FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ) върху пазара на лекарствата се засилва и скоро броят на терапевтичните показания на този стероид се стеснява. По това време FDA официално заявява, че Винстрол е „вероятно ефективен“ като допълваща терапия при лечение на остеопороза и насърчаване на растежа при хипофизарен нанизъм, което дава възможност на фирмата Winthrop да разполага с повече време да продава и да изучава този стероид. Компанията успява да удовлетвори изискванията на FDA по отношение на Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol) като терапевтичен агент и той остава в продажба в САЩ през 80-те и 90-те години на XX век, когато много други анаболни стероиди изчезват от пазара. През този период изследванията със станозолол (Винстрол/Стромба/Stanozolol) дават някои надежди за подобряване концентрацията на червените кръвни клетки, за борба с рака на гърдата и за третирането на ангиоедема, заболяване, което се характеризира с подуване на подкожните тъкани, често поради наследствени причини.

Winthrop претърпява различни корпоративни промени през 90-те години, включително сливането с Elf Sanofi през 1991 г., с което се създава Sanofi Winthrop. През следващите почти десет години Sanofi Winthrop продължава продажбата на Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol) в САЩ, след което прекратява производството поради „производствени причини“ (съобщава се, че Searle, която пo това време произвежда стероида за Sanofi, спира производството му). През 2003 г. правата върху Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol) са официално прехвърлени на Ovation Pharmaceuticals. Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol) остава като одобрено лекарство на фармацевтичния пазар, въпреки че не се се произвежда от името на Ovation. Днес нито една форма на Винстрол не е на разположение в САЩ, независимо от това, че марката Winstrol е налична в Испания. Множество други марки и генерични форми на лекарството се произвеждат в други страни, както за хуманни, така и за ветеринарни цели.

Как се разпространява Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol)

Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) е широко разпространен на пазарите за хуманни и ветеринарни лекарства. Съставът и дозировката му може варират според страната и производителя. Първоначално станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) е проектиран като перорален анаболен стероид, който съдържа 2 мг от активното вещество в една таблетка (Винстрол). Други марки обикновено съдържат 5 мг или 10 мг в една таблетка. Станозололът може да бъде открит и в инжекционна форма. Най-често това са суспензии на водна основа, които съдържат 50 мг/мл стероид.

Структура и характеристика на Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol)

Станозололът е модифицирана форма на дихидротестостерона. Различава се от него по:
1) добавянето на метилова група при 17-алфа въглеродния атом за предпазване на хормона при перорално приложение;
2) свързването на пиразолна група към А-пръстена, като се замества нормалната 3-кето група (оттук идва химическата класификация на станозолола като хетероцикличен стероид). А-пръстеновата модификация при станозолола, погледната в светлината на 17-алфа-метилдихидротестостерона изглежда, че значително повишава неговата анаболна сила и в същото време намалява относителната му андрогенност.

За андрогенния рецептор станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) има много по-слаб относителен афинитет на свързване от тестостерона и дихидротестостерона. В същото време той показва по-дълъг полуживот и по-малък афинитет към серумните свързващи протеини. Тези черти му позволяват да бъде мощен анаболен стероид независимо от по-слабия афинитет за свързване с рецептора. Съвременните изследвания потвърждават, че основният му начин на действие включва взаимодействие с андрогенния рецептор. Предполага се (въпреки че не е напълно изяснено), че станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) може да има допълнители свойства (някои, от които уникални), свързани с антагонизма на прогестероновия рецептор, с взаимодействието на местата за свързване с нисък афинитет към глюкокортикоиди, с незвисимата активност на АР (андрогенния рецептор)/ПР(прогестероновия рецептор)/ГР (глюкокортикоидния рецептор). В терапевтични дози станозололът няма значимо прогестационно действие.

Известно е, че станозололът силно потиска нивата на ГСПХ (глобулинът, който свързва половите хормони). Това свойство е характерно за всички анаболни/андрогенни стероиди, но потентността и формата на приложение на Winstrol® (Винстрол/Стромба/Stanozolol) за перорален прием го правят определено ефективен в това отношение. Изследване, проведено сред група от 25 мъже, показва 48,8% редукция на ГСПХ само след 3 дни употреба на стероида. Прилаганата доза е 2 мг/кг, приблизително 18 мг на човек, тежащ 90 кг. Плазмените свързващи протеини, такива като ГСПХ, временно ограничават действието на стероидните хормони в тялото и ефективно намаляват наличния процент свободен (активен) стероид. Станозололът за перорален прием може да бъде полезен за осигуряването на по-голям процент свободен стероид в тялото, особено когато е в комбинация с хормон, свързван с по-голям афинитет от ГСПХ, какъвто е тестостеронът.

Странични ефекти (Естрогенни)

Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) не се ароматизира в тялото и не е измеримо естрогенен. Приемането на антиестроген не е задължително при употребата на този стероид, тъй като гинекомастията не би трябвало да тревожи дори чувствителните атлети. Понеже естрогенът е главният виновник за задържането на вода, действието на станозолола води до жилав и качествен вид на физиката, без страх от подкожно задържане на течности. Това го прави предпочитан стероид по време в цикли за „чистене“, когато основната цел е освобождаването от излишните мазнини и вода. Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) е много популярен сред състезателите в спортовете, изискващи комбинацията сила/скорост, като леката атлетика. В тези дисциплини обикновено атлетът не иска да натрупа тегло от излишна вода, а предпочита чистия мускулен растеж предизвикан от станозола, пред нискокачественото натрупване на маса, провокирано от ароматизиращи стероиди.

Странични ефекти (Андрогенни)

Въпреки че е класифициран като анаболен стероид, употребата на този стероид може да бъде свързана с проява на андрогенни странични ефекти. Възможни са проявата на мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните / андрогенни стероиди. Те могат да включват промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора. В допълнение, ензимът 5-алфа редуктаза не метаболизира станозолола, така че едновременната употреба на финастерид или дутастерид не засягат относителното му андрогенно действие. Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) е стероид с относително слабо андрогенно действие в андрогенцелевите тъкани, поради което изразените му странични ефекти са по-слаби, в сравнение с повечето андрогенни стероиди като тестостерон, метандростенолон или флуоксиместерон.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) е 17-алфа алкилирано съединение. Тази промяна предпазва лекарството в черния дроб, което позволява много висок процент навлизане на препарата в кръвния поток след перорално приложение. 17-алфа алкилирани анаболни / андрогенни стероиди могат да бъдат хепатотоксични. Продължителен прием или прием на големи дози може да доведе до увреждане на черния дроб. В редки случаи може да се развие животозастрашаваща чернодробна дисфункция. Препоръчително е периодично посещение лекар по време на всеки цикъл за проследяване на чернодробните ензими. Приемът на 17-алфа алкилирани стероиди обикновено се ограничава до 6-8 седмици в опит да се избегне възпаление на черния дроб.

Станозололът предизвиква по-малък чернодробен стрес в сравнение с Дианабол (метандростенолон). Изследвания, при които се приема 12 мг станозолол на ден за 27 седмици, не показват съществени промени в маркерите на чернодробната функция (серумен аспартат-аминотрансфераза, аланин-аминотрансфераза, гама-глутамилтрансфераза, билирубин и алкална фосфатаза). Относителната хепатотоксичност нараства с увеличаването на дозата, следователно трябва да се внимава за чернодробна дисфункция. В редки случаи високи дози (самостоятелно или в комбинация с други стероиди) са предпоставка за сериозна хепатотоксичност при бодибилдърите.

Използването на добавка за детоксикация на черния дроб като Liv-52 или Есенциале Форте се препоръчва по време на приема на всякакви хепатотоксични анаболни / андрогенни стероиди.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, което може измести баланса от HDL към LDL и да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) има силен ефект върху чернодробното управление на холестерола, поради своята структурна устойчивост към чернодробния метаболизъм и начин на приложение. Изследвания, при които се приемат 6 мг на ден станозолол (Винстрол/Стромба/Stanozolol) перорално за 6 седмици, показват средно спад от 33% в нивата на серумния HDL и 29% повишение на серумния LDL при здрави силови атлети.

Анаболните / андрогенни стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда. За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж, се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) не е изключение в това отношение. След приема на 10 мг станозолол (Винстрол/Стромба/Stanozolol) на ден от здрави мъже в продължение на 14 дни е отчетен спад в нивата на тестостерона средно с 55%. След прекратяване употребата на анаболни стероиди естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца.

Продължителната злоупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм. Посочените по-горе нежелани ефекти не са всеобхватни. За по-подробно обсъждане на потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти„.

Приложение (Основно)

Проучванията показват, че като орален анаболен стероид приемът на Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) с храна може да намали неговата усвояемост. Това се дължи на мастноразтворимия характер на стероидните хормони, които имат склонност да се разтварят в неразградените хранителни мазнини и това е причина за намаляване усвояването от стомашно-чревния тракт. За максимално усвояване този стероид трябва да се приема на празен стомах.

При формите за инжектиране могат да съществуват големи несъответствия в големината на частиците на стероида. Например, Winstrol от Zambon (Испания) е проектиран за хуманна употреба и използва фин прах, който преминава през игла 27-размер. Winstrol®-V е ветеринарен продукт в САЩ и Канада, който има по-големи частици, които запушват иглите по-малки от 22-ри размер. Разтворите с по-едри частици могат да причинят по-голям дискомфорт при инжектиране. Формите за инжектиране на станозолол могат да се приемат в измерени дози перорално, ако инжектирането е непоносимо.

Приложение (Мъже)

Клиничните предписания за употреба на Винстрол (Винстрол/Стромба/Stanozolol) посочват дневна доза от 6 мг, която се приема 3 пъти на ден по една таблетка от 2 мг. За общо подобряване на физическото състояние се препоръчва прием на 15-25 мг (от три до пет таблетки по 5 мг) дневно за не повече от 6-8 седмици. В общия случай Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol) за инжектиране се препоръчва в дозировка от една 50 мг инжекция на всеки 2-3 седмици.

Когато се използва за целите на културизма и спорта, най-често се прилага доза от 50 мг през един ден. Ветеринарните препарати съдържащи станозолол (Винстрол/Стромба/Stanozolol), които са с по-големи по размер частици се усвояват по-бавно от тялото и обикновено се прилага по 75 мг на всеки трети ден. Дозите от 50 мг на ден станозолол (Винстрол/Стромба/Stanozolol) за инжектиране на ден не са необичайни, макар и да не са препоръчителни. Обръща се внимание на това, че инжекционната форма има по-голям анаболен ефект, сравнено милиграм за милиграм, отколкото предназначените за перорален прием.

Станозололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) често се комбинира с други стероиди за по-добри резултати. Например в периода за покачване на маса, бодибилдърът може да предпочете да добави 200-400 мг тестостеронов естер (ципионат, енантат или пропионат) седмично. В резултат на това би трябвало да натрупа значителна мускулна маса с по-приемливо ниво на водна и мастна задръжка, отколкото ако приема само тестостерон.

В периодите на „чистене“ станазололът (Винстрол/Стромба/Stanozolol) много успешно се комбинира със стероиди, който не се ароматизират, като тренболонов естер от 150 мг на седмица или Primobolan® (метанолон енантат) по 200-300 мг на седмица. Подобни комбинации са предпочитани за подчертаване на релефа и мускулната дефиниция. Среден вариант (по-малко натрупване на маса) е с добавятнето на 200-400 мг слабо естрогенна съставка като Deca-Durabolin® (нандолон деканоат) или Equipoise® (болденон ундециленат).

Приложение (Жени)

Клиничните предписания за употреба на Winstrol (Стромба/Stanozolol)) посочват дневна доза от 4 мг (една таблетка от 2 мг два пъти дневно). Тази доза се увеличава до 6 мг (колкото е препоръчителната доза за мъжете) при необходимост. За подобряване на физиката или представянето се препоръчват между 5 мг и 10 мг на дневно, приемани не по-дълго от 4-6 седмици. Винстрол за инжектиране се препоръчва в клинична доза 50 мг на всеки 2-3 седмици.

Препаратът за инжектиране обикновено не се препоръчва на жени за подобряване на физиката или представянето, тъй като при него по-трудно се контролира нивото в кръвта. Жените, които непременно трябва да използват формата за инжектиране, обикновено приемат 25 мг на всеки 3 или 4 дни. Въпреки че този стероид е слабо андрогенно, рискът от вирилизация не може да бъде напълно изключен, дори при терапевтични дози.

Наличност

Winstrol (Винстрол/Стромба/Stanozolol) остава широко достъпен като фармацевтичен продукт. В последните години производството му се е изместило към по-малко регулираните пазари (главно в Азия), което вероятно се дължи на намаляващата му употреба като медицински продукт и големия интерес на спортистите и културистите към него.

Документи за изтегляне

 Характеристика на продукта