Какво е 5-алфа редуктаза?

Разглеждайки физиологичните ефекти на всеки анаболен андрогенен стероид трябва да обърнем внимание на всички негови активни метаболити, а не само на самото съединение. Това включва не само естрогенни продукти, но и андрогенни метаболити. Важно е да се отбележи, че силата на тестостерона се увеличава значително в андроген целевите тъкани, когато той се превръща в дихидротестостерон.

dht-conversion 5-алфа редуктаза

Измерено е, че силата на дихидротестостерона (DHT) е 3-4 по голяма от тази на тестостерона. Това е най-мощният стероид в човешкото тяло. Тестостеронът се превръща в DHT при взаимодействие с ензима 5-алфа редуктаза. Този хормон премахва двоната връзка между 4 и 5 въглероден атом чрез добавяне на два водородни атома в структурата. От тук идва наименованието ди-хидро тестостерон. Премахването на тази връзка е важно, тъй като в този случай тя създава стероид, който се свързва към рецептора на андрогена много по-силно от неговия родителски стероид.

5-алфа редуктаза се открива в големи количества в тъканите на простатата, кожата, скалпа, черния дроб и различни области на централната нервна систем. Този хормон представлява механизъм за организма за увеличаване силата на тестостерона специално когато е необходимо силно андрогенно действие.

DHT и андрогенни странични ефекти

Локалното усилване силата на тестостерона в някои тъкани може да причини неприятни ефекти. Активността на мастните жлези например се засилва от DHT. Оплешивяването също е причинено от преобразуването на DHT в скалпа. Всички анаболни / андрогенни стероиди упражняват своите дейности (анаболни и андрогенни) чрез един и същ клетъчен рецептор. Това е андрогенния рецептор. Дихидротестостерон не се различава от други стероиди, въпреки че е по-мощен активатор на рецептора. Той може да се образува в по-голяма концентрация в някои андроген-чувствителни тъкани. Всички стероиди може да предизвикат андрогенни странични ефекти в пряка връзка с техния афинитет към андрогенния рецептор и DHT не е изключение в това отношение.

Ползите на DHT

Докато се обръща много внимание от негативните странични ефекти на андрогена дихидротестостерон, съществуват и някои известни ползи от него. Например DHT играе важна роля в организацията и функционирането на централната нервна система. Изследвания са показали, че DHT да има голямо въздействие в тези клетки в сравнение с тестостерон. Тестостеронът, както и DHT повишават пролиферацията на андрогенния рецептор в нервните клетки, три до седем часа след приема. Само DHT обаче е в състояние да поддържа тази пролиферация до 21 часа. Въпреки твърдението, че това се дължи на по-стабилното и трайно формиране на връзка между DHT и андрогенния рецептор, също се смята, че DHT и тестострона може да засягат нервните клетки по различен начин, така че комплексът дихидротестостерон-рецептор и тестостерон-рецептор да активират транскрипцията на различни целеви гени.

Силното взаимодействие между централната нервна система и мускулите е от ключово значение за спортиста. Адаптирането на тялото към тренировките е зависимо от взаимодействието между нервната система и мускулите. Инхибирането на DHT по време на цикъл с тестостерон може да намали силата и прираста на мускулна маса. Културистите често съобщават за спад в потентността на стероидите, когато употребяват инхибитори на 5-алфа редуктазата като финастерид по време на цикъла с тестостерон. Мнозина дори се оплакват, че прирастът на мускулна маса се забавя значително.

Прочетете още:

  • Ендокринология на мускулния растеж