Какво е ароматизиране?

Тестостеронът е основното съединение, използвано в мъжкото тяло за синтез на естроген (естрадиол) - главният женски полов хормон. Въпреки че наличието на естроген може да изглежда доста необичайно при мъжете, той структурно е много подобен на тестостерона. При взаимодействие с ензима ароматаза, тестостеронът леко се видоизменя и се превръща в естроген (естрадиол). Този процес на изменение се нарича ароматизиране.

Ароматизиране

Активността на ензима ароматаза се среща в различни органи като например мастните жлези, черния дроб, половите жлези, централната нервна система набраздените мускулни тъкани. За един здрав мъж количеството произведен естроген не е от съществено значение и дори може да бъде от полза по отношение на стойностите на холестерола. Обаче в по-големи количества, естрогенът причинява проявата на нежелани странични ефекти. Такива странични ефекти са задържането на вода, увеличаване на млечната тъкан в гърдите (гинекоматия) и натрупване на мазнини. Поради тези причини приемащите анаболни стероиди прибягват към употребата на инхибитори на ензима ароматаза като Arimidex или на антиестрогени като Clomid или Nolvadex. Употребата им е особено наложителна когато спортисът се опитва да увеличи подчертаването на мускулната дефиниция.

Трябва обаче да се знае, че естрогенът има своите ползи. Той всъщност е желан хормон в много отношения. Известно е, че естрогенните стероиди са най-добрите за покачване на телесна маса. Този хормон има пряко въздействие върху анаболизма. Той увеличава оползотворяването на глюкозата, секрецията на растежен хормон и пролиферацията на андрогенния рецептор.

Естроген и ополотворяване на глюкозата

Естрогенът може да играе много важна роля в насърчаването на анаболно състояние, като повлиява използването на глюкозата в мускулната тъкан. Това става чрез промяна в нивото на ензима глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (G6PD). Последният е директно свързан с използването на глюкозата за растежа на мускулната тъкан и възстановяването. По-конкретно, G6PD е важна част от пентозофосфатния път. Този път е неразделна част при определяне на стойностите на нуклеиновите киселини и липиди, синтезирани в клетките за възстановяване на тъканта. По време на регенерация на мускула, нивата на G6PD се повишават значително. Смята се, че това представлява механизъм на организма за възстановяване. Открито е, че естрогенът е пряко обвързан с нивата на G6PD, така че той предоставя на клетките добър прозорец за възстановяване.

Връзката между естрогена и G6PD е намерена чрез проучване, демонстриращо покачване нивата на дехидрогеназата след прием на тестостерон пропионат. Доказано е, че пряко отговорно за покачването нивата на дехидрогеназата е ароматизирането на тестостерона до естрадиол, а не андрогенното действие на стероида. Неароматизиращи стероиди и флуоксиместерон са били тествани заедно с тестостерон пропионат, но не са успели да повторят ефекта на тестостерона. Освен това, положителният ефект на тестостерон пропионат е блокиран, когато се прибавя инхибитор на ароматазата 4-hydroxyandrostenedione (форместан). От друга страна самостоятелният прием на 17-бета естрадиол предизвиква подобно на тестостерон пропионата нарастване на G6PD. Неактивният естрогенен изомер алфа-естрадиол, който не е в състояние да се свързва с естрогенните рецептори не е успял да покаже нищо. Допълнителни тестове с тестостерон пропионат и антиандроген флутамид показват, че това лекарство също не блокира положително действие на тестостерона.

Естроген и GH/IGF-1

Естрогенът може също да играе важна роля в производството на растежен хормон и IGF-1. IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор) е анаболен хормон, освобождаван в черния дроб и различни периферни тъкани чрез стимулиране на растежния хормон. IGF-1 е отговорен за анаболната активност на хормона на растежа, като например повишено задържане на азот / протеинов синтез и клетъчна хиперплазия (пролиферация).

Едно от първите изследвания върху ефектите на антиестрогена тамоксифен върху нивата на IGF-1 доказва потискащия ефект на лекарството върху хормона. Друго изследване от 1993г. разглежда ефектите на тестостерон заместващата терапия върху нивата на GH и IGF-1, сравнено с комбинацията от тестостерон с тамоксифен. След приема на тамоксифен е отчетено значително потискане в нивата на GH и IGF-1, докато след приема самостоятелно на тестостерон енантат нивата на GH и IGF-1 се увеличават. Това е доказателство, че секрецията на GH и IGF-1 се повишава с приема на тестостерон, докато дихидротестостерон изглежда потиска секрецията на тези хормони.

Естроген и андрогенния рецептор

Доказано е, че естрогенът може да увеличи концентрацията на андрогенните рецептори в някои тъкани. Това е показано в проучвания върху животни. Проучванията разглеждат ефектите на естрогена върху андрогенните клетъчни рецептори на животни, на които са отстранени половите жлези (тестисите). Последното се прави за да се намали ендогенното производство на естествени андрогени. С приема на естрогени е отчетено поразително увеличение от 480% в стойностите на метилтриенолон в мускулната тъкан. Метилтриенолон е мощен орален андроген, който често се използва като референция за рецепторното свързване. Предложеното обяснение е, че естрогенът пряко стимулира производството на андрогенни рецептори или забавя скороста на свързване.

Естроген и умората

"Стероидна умора" е фраза, която се отнася до друга важна функция на естрогена - способността да предизвиква будност и състояние на тревога. Предвид наличните в момента мощни инхибитори на ароматаза от 3-то поколение, културистите днес успяват да потиснат в пъти повече естрогена, отколкото в миналото. Това потискане се свързва с умората. При тези условия спортистът макар и в по-продуктивен цикъл, може да не успее да постигне максимално уползотворяване на своя капацитет поради връзката на естрогена със серотонина. Серотонинът е един от главните невротрансмитери в организма, жизненоважни за концентрацията и съня. Намесата в този невротрансмитер е свързано със синдрома на хронична умора.

Естрогенът и атлетът

Какво означава всичко това за един културист търсещ оптимално покачване на маса? Това е призив за внимателен подход към използването на медикаменти за контрол на естрогена. Ако масата е крайната цел, да, антиестрогени трябва да се употребяват поради проявата на естрогенните странични ефекти, но в случай, че в цикъла се приема тестостерон или Dianabol естрогенът може да помогне на атлета да остане енергичен. Това може да бъде важно за максимални печалби в натрупването на маса.