• Андрогенен потенциал  44-57
  • Анаболен потенциал  88
  • Стандарт  тестостерон
  • Химични наименования  17beta-Hydroxy-1-methyl-5alpha-androst-1-en-3-one, 1-methyl-1(5-alpha)-androsten-3-one-17b-ol
  • Естрогенна активност няма
  • Прогестеронова активност  ниска

Primobolan (Примоболан / Methenolone Acetate)

Най-важните шест точки за Примоболан

Примоболан, известен още като Метенолон, е анаболен стероид с няколко забележителни качества. Важно е да се отбележи, че употребата на анаболни стероиди трябва да се извършва само под наблюдението на медицински специалист. Ето някои от потенциалните положителни качества, свързани с Primobolan:

1. Леки анаболни ефекти: Primobolan се счита за относително лек анаболен стероид в сравнение с много други. Той притежава анаболни свойства, които могат да насърчат мускулния растеж и развитие, въпреки че ефектите му обикновено са по-слабо изразени в сравнение с по-силните стероиди.

2. Задържане на чиста мускулна тъкан: Primobolan е известен със способността си да насърчава задържането на чиста мускулна тъкан. Може да помогне за запазване на мускулната маса по време на фази на намаляване или диети с ограничен прием на калории, което е силно желателно за бодибилдъри и атлети, които се стремят да поддържат мускулна дефиниция.

3. Ниски андрогенни ефекти: Primobolan проявява по-ниска андрогенна активност в сравнение с други стероиди. Андрогенните ефекти могат да допринесат за вирилизация при жените (развитие на мъжки характеристики) и някои странични ефекти като акне, косопад и агресия. По-ниската андрогенна активност на Primobolan го прави потенциално подходящ вариант за хора, загрижени за тези странични ефекти.

4. Минимално задържане на вода: За разлика от някои други стероиди, Primobolan е по-малко вероятно да причини значително задържане на вода. Това може да бъде от полза за спортисти, които търсят по-слаба и по-дефинирана физика, тъй като прекомерното задържане на вода може да замъгли мускулната дефиниция и да придаде "подут" вид.

5. Намален риск от естрогенни странични ефекти: Primobolan не се ароматизира в естроген, което означава, че има по-малък риск от причиняване на свързани с естроген странични ефекти като гинекомастия (уголемяване на гръдната тъкан при мъже). Това може да бъде от полза за хора, които са склонни към естрогенни странични ефекти или които искат да избегнат употребата на ароматазни инхибитори.

6. По-ниска хепатотоксичност: Смята се, че Primobolan има относително ниска хепатотоксичност (чернодробна токсичност) в сравнение с някои други перорални стероиди. Въпреки че все още е важно да използвате всеки стероид с повишено внимание и да следвате подходящите дози, Primobolan обикновено се счита за по-малко суров за черния дроб.

Важно е да се разбере, че употребата на анаболни стероиди, включително Primobolan, без подходящо медицинско наблюдение и насоки може да доведе до сериозни рискове за здравето и потенциални странични ефекти. Злоупотребата със стероиди може да доведе до хормонален дисбаланс, сърдечно-съдови усложнения, увреждане на черния дроб и други нежелани ефекти.

Описание на Primobolan (Примоболан / Methenolone Acetate)

Primobolan® на таблетки (Примоболан) е запазено име на анаболния стероид Methenolone acetate (метенолон енантат) - анаболен препарат с бързо действие. Този анаболен медикамент е много подобен в действието си на Primobolan® Depot (Methenolone енантат) с разликата, че този е предназначен за перорално приложение вместо инжектиране.

Methenolone acetate (метенолон ацетат) не е 17-алфа алкилиран и е един от малкото стероиди за перорален прием, с малка чернодробна токсичност. Също така той показва качества като средно ефективно анаболно лекарство с ниска андрогенна и неестрогенна активност. Употребява се основно във фазите за релеф, когато основната цел е чиста и твърда мускулатура.

История на Primobolan (Примоболан / Methenolone)

Methenolone е описан за първи път през 1960г. Squibb въвеждат лекарството (като Methenolone ацетат) в САЩ през 1962г. Разпространяван е за много кратко време като таблетка от 20 мг под името Nibal®. Фармацевтичният гигант Schering от Източна Германия (сега Bayer) придобиват правата над стероида през същата година и започват да го продават под името Primobolan (Примоболан). Скоро Nibal® е отстранен от пазара в САЩ и никога повече не се връща като продукт. Schering до момента държат правата за производство и продажба на Methenolone acetate (метенолон ацетат) и потребителите го разпознават предимно като продукт на Bayer.

Primobolan-ът (метенолон) винаги е бил разпознаван като европейски химикал през 60-70-те години и се разпространява в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Холандия, и Финландия. За известно време Schering (сега Bayer) са произвеждали инжекционен Methenolone acetate (метенолон ацетат) от 20 мг/мл на маслена основа от от 1993 г. са прекратили тази версия. Въпреки че в момента се разпространява предимно перорална форма за прием, инжекционната форма на този стероид е по-ефективна.

Primobolan (Примоболанът) се описва като анаболен стероид за изграждане на качествена и чиста мускулна маса. Като лекарство е използван за лечение на заболявания, свързани със загуба на телесно тегло след операция, инфекция, атрофия, прием на агресивни кортикостероиди или недохранване (в някои случаи при остеопороза и саркопения). Този анаболен компонент е използван за насърчаване наддаване на теглото при недоносени бебета без проява на признаци на токсичност или странични ефекти. Сред спортистите Primobolan (Примоболан) е фаворит и се приема за силен анаболен, слаб андрогенен и неестрогенен препарат, което го прави много предпочитан за изграждане на чиста мускулатура без нежелани странични ефекти.

Въпреки че Methenolone (Примоболанът) демонстрира добър профил на клинична безопасност Schering (сега Bayer) изтегля от пазара стероида през 2000г. Все още съществуват в обръщение дозировки от 5 мг или 25 мг. В момента потвърдените наличности в световен мащаб се разпространяват от Япония и Южна Африка под бранда на Bayer.

Как се разпространява Primobolan (Примоболан / Methenolone Acetate)

Всички форми на Primobolan (Примоболан) на Bayer съдържат 5 мг, 25 мг или 50 мг Methenolone acetate (метенолон ацетат) в една таблетка. Съставът и дозировката на други марки може да варира според страната и производителя.

Структура и характеристика на Primobolan (Примоболан / Methenolone Acetate)

Methenolone-ът е производен на дихидротестостерон. Той съдържа една допълнителна двойна връзка между въглеродните атоми 1 и 2, което помага за стабилизиране на 3-кетогрупата и увеличава анаболните свойства на стероида. Допълнително е добавена 1-метилова група, която защитава стероида от чернодробния метаболизъм. Примоболанът използва Methenolone с естер на оцетна киселина, свързан с 17-бета хидроксилната група за предпазване на стероида при перорално приложение. Изследвания са показали, че Methenolone е ефективен орален анаболен стероид, както в ацетатна така и в неестерифицирана форма.

Странични ефекти (Естрогенни)

Метенолонът не се ароматизира в тялото и не е измеримо естрогенен. Естрогенните странични ефекти са рядкост при употребата на този стероид. Чувствителните към гинекомастия спортисти не трябва да се тревожат при неговата употреба. Едновременно с това не се забелязва никакво задържане на вода. Прирастът на мускулна маса с употребата на този стероид се изразява в чиста и качествена мускулна маса, без съпътстващите странични ефекти, характерни за стероидите, предразположени към ароматизиране. Methenolone е изключително подходящ за приложение в циклите за релеф, където задържането на мазнини и вода са особено нежелани.

Странични ефекти (Андрогенни)

Въпреки че е класифициран като анаболен стероид андрогенни странични ефекти са възможни при употребата на Примоболана. Те се изразяват в: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните андрогенни стероиди. Те се изразяват в промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора.

Метенолона е сравнително слаб стероид и силни андрогенни странични ефекти обикновено са свързани само с употребата на по-високи дози. Жените често намират Primabolan (Примоболан) за приемлив избор в своите тренировъчни режими.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Primobolan (Примоболана) не се счита за хепатотоксичен анаболен стероид. Чернодробни увреждания са малко вероятни. Проучванията не са показали значителни промени в маркерите на чернодробен стрес, когато стероидът е приеман в терапевтични дози. Въпреки че е малко вероятно, чернодробна токсичност не може да бъде напълно изключена, особено при употребата на големи дози.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което може да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.
Анаболните андрогенните стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Primabolan (Примоболан) показва значително по-голямо влияние върху чернодробното управление на холестерол отколкото тестостерон или нандролонпоради своя неароматизиращ характер, но много по-слабо въздействие от 17-алфа алкилираните стероиди. Поради начина на прием, пероралният Methenolone acetate (метенолон ацетат) показва по-силен негативен ефект върху липидите, в сравнение с инжекционната форма.

За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж, се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. След прекратяване на приема на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца. Имайте предвид, че продължителнота злоупотреба с анаболни андрогенни стероиди може да причини вторичен хипогонадотропен хипогонадизъм, което впоследствие налага медицинска интервенция.

Оригинален Primobolan на Bayer обикновено се посочва да има слабо въздействие върху ендогенното производство на тестостерон. Въпреки това, тази информация се отнася само до употребата на терапевтични дози (20-25 мг дневно) и не е релевантна към дозите, употребявани за целите на културизма. В проучване при повече от 50% от пациентите, приемащи 30-45 мг дневно Primabolan (Примоболан) е наблюдаван спад в нивата на гонадотропин с 15-65%. Ако този стероид се употребява в умерени дози за по-малко от 8 седмици, хормоналното възстановяване не би трябвало да продължи дълго време.

За по-подробна информация относно потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти„.

Приложение (Основно)

Проучванията показват, че като орален анаболен стероид приемът на Primobolan (Примоболан) с храна може да намали неговата усвояемост. Това се дължи на мастноразтворимия характер на стероидните хормони, които имат склонност да се разтварят в неразградените хранителни мазнини и това е причина за намаляване усвояването от стомашно-чревния тракт. За максимално усвояване този стероид трябва да се приема на празен стомах.

Приложение (Мъже)

Предписанията за клиничната употреба на Primabolan (Примоболан) посочват максимална дневна доза от 100-150 мг. Обичайните приемани дози за целите на културизма и спорта са 75-150 мг дневно за период 6-8 седмици. Обикновено този период на прием е достатъчен за постигане на забележителен ефект, въпреки че с употребата на този стероид не трябва да се очаква голям прираст на мускулна маса. Обикновено Primobolan (Примоболан) се използва като лек анаболен стероид най-вече в циклите за релеф.

Благодарение на своят мек характер Primobolan (Примоболан) много често се комбинира от спортистите с други стероиди за по-силен ефект. В такива случай най-често употребяваната доза е 50-100 мг на ден. Във фазите за релеф често се добавят неароматизиращи андрогени като Halotestin® или тренболон. Този стероид също се използва в стакове за маса. Обикновено за такива цели атлетите комбинират Primobolan (Примоболан) с тестостерон, Dianabol или Anadrol 50®. Тук обаче ползите често са съпътствани с някаква степен на задържане на течности поради добавянето на естрогенен компонент, а също се увеличава риска от хепатотоксичност при комбинациите с последните два стероида.

Приложение (Жени)

Предписанията за клиничната употреба на Primobolan (Примоболан) при жени не посочват различни дозировки. Съобщава се само, че бременните жени или тези, които предстои да забременеят не трябва да употребяват този стероид. За целите на културизма и спорта жените атлети обикновено понасят много добре 50-75 мг дневно, без признаци на вирилизиращи симптоми.

Някои жени избират комбинирането на Primobolan (Примоболан) с други анаболни стероиди като Winstrol® или Oxandrolone, в опит да увеличат мускулното изграждане и ефективността от цикъла. Макар че и двата стероида са доста поносими, употребата на умерени дози е препоръчителна. Прекалено високите дози могат да причинят вирилизиращи странични ефекти.

Наличност

Фармацевтични препарати, съдържащи Methenolone acetate (метенолон ацетат) остават оскъдни. По-голямата част от производството и разпространението на Primobolan (Примоболан) в момента се осигурява от и за черните пазари на стероиди.