• Андрогенен потенциал  44-57
  • Анаболен потенциал  88
  • Стандарт  тестостерон
  • Химични наименования  17beta-Hydroxy-1-methyl-5alpha-androst-1-en-3-one, 1-methyl-1(5-alpha)-androsten-3-one-17b-ol
  • Естрогенна активност няма
  • Прогестеронова активност  ниска

Primobolan (Примоболан / Methenolone Acetate) Примоболан депо

Описание на Primobolan Depot (Примоболан депо/ Methenolone Enanthate)

Primobolan Depot (Примоболан депо) е инжекционна форма на анаболния стероид Methenolone. Разликата от пероралния Primobolan (метенолон ацетат) е употребата на естера енантат за осигуряване на бавно освобождаване на стероида от мястото на инжектиране. Принципът на метенолон ацетат е подобен на тестостерон енантат. Така нивата на стероида в кръвта остават значително високи в продължение на около 2 седмици. Самият метенолон е умерено силен анаболен стероид с много ниски андрогенни свойства.

Анаболният му ефект се счита за по-слаб от този на Deca-Durabolin® (нандролон деканоат), сравнено милиграм за милиграм. Primobolan Depot (Примоболан депо) се употребява най-често в циклите за релеф, където чистата, но качествена мускулна маса е търсен ефект, без задържането на излишна вода.

История на Primobolan Depot (Примоболан депо/ Methenolone Enanthate)

Methenolone е описан за първи път през 1960г. Squibb въвеждат лекарството (като Methenolone Enanthate) в САЩ през 1962г. Разпространяван е за много кратко време, като инжекционен стероид под името Nibal Depot. Фармацевтичният гигант Schering от Източна Германия (сега Bayer) придобиват правата над стероида през същата година и започват да го продават под името Primobolan Depot (Примоболан депо). Скоро Nibal® е отстранен от пазара в САЩ и никога повече не се връща като продукт. Schering до момента държат правата за производство и продажба на Methenolone acetate (метенолон ацетат) и потребителите го разпознават предимно като стероид на Bayer.

Primobolan Depot (Примоболан депо) винаги е бил разпознаван като европейски стероид през 60-70-те години и се разпространява в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Холандия, и Финландия. Schering държи патентните права над Primobolan Depot (Примоболан депо/ Methenolone Enanthate) до края на 70-те години. Преди изтичане на патента върху този стероид, Schering (сега Bayer) строго защитава правата на интелектуална собственост срещу всяко потенциално нарушение, дори на пазара в САЩ, където компанията не е разпространявала Примоболан депо.

Primobolan Depot (Примоболан депо) се описва като анаболен стероид за изграждане на качествена и чиста мускулна маса. Като лекарство е използван за лечение на заболявания, свързани със загуба на телесно тегло след операция, инфекция, атрофия, прием на агресивни кортикостероиди или недохранване (в някои случаи при остеопороза и саркопения). Този стероид е използван за насърчаване наддаване на теглото при недоносени бебета без проява на признаци на токсичност или странични ефекти. Сред спортистите Primobolan Depot (Примоболан депо) е фаворит и се приема за силен анаболен, слаб андрогенен и неестрогенен стероид, което го прави много предпочитан за изграждане на чиста мускулатура без нежелани странични ефекти.

Primobolan Depot (Примоболан депо) демонстрира добър профил на клинична безопасност, през 90-те години Schering (сега Bayer) се разраства до международен фармацевтичен гигант и неизбежно е принуден да преразгледа своята политика за производство на стероиди, употребявани като допинг агенти в спорта. В резултат на това през годините Primobolan Depot (Примоболан депо) е изтеглен от повечето пазари, на които се продава. Днес този стероид се продава в няколко страни, включително Испания, Турция, Япония, Парагвай и Еквадор. Въпреки ограничения пазар на разпространение на стероида, Bayer остава (почти) единствен производител на Methenolone енантат в световен мащаб.

Как се разпространява Primobolan Depot (Примоболан депо/ Methenolone Enanthate)

Всички форми на Primobolan Depot (Примоболан депо/ Methenolone Enanthate) на Bayer се продават в стъклени ампули от 1 мл, в концентрация 100 мг/мл метенолон енантат и опаквка от 1 ампула.

Структура и характеристика на Primobolan Depot (Примоболан депо/ Methenolone Enanthate)

Methenolone е производно на дихидротестостерон. Той съдържа една допълнителна двойна връзка между въглеродните атоми 1 и 2, което помага за стабилизиране на 3-кетогрупата и увеличава анаболните свойства на стероида. Допълнително е добавена 1-метилова група, която защитава стероида от чернодробния метаболизъм.

Primobolan Depot (Примоболан депо) използва Methenolone с естер на хептанова киселина, свързан с 17-бета хидроксилната група. Естерифицираните стероиди са по-малко полярни отколкото свободните стероиди и се усвояват по-бавно от областта на инжектиране. След като навлезе в кръвния поток естерът се отстранява до получаване на свободен (активен) метенолон. Естерифицираните стероиди са предназначени за удължаване на терапевтичния прозорец след приложение, което дава възможност за разреден график на инжектиране в сравнение с употребата на неестерифициран стероид.

Странични ефекти (Естрогенни)

Methenolone не се ароматизира в тялото и не е измеримо естрогенен. Естрогенните странични ефекти са рядкост при употребата на този стероид. Чувствителните към гинекомастия спортисти не трябва да се тревожат при неговата употреба. Едновременно с това не се забелязва никакво задържане на вода. Прирастът на мускулна маса с употребата на този стероид се изразява в чиста и качествена мускулна маса, без съпътстващите странични ефекти, характерни за стероидите, предразположени към ароматизиране. Methenolone е изключително подходящ за приложение в циклите за релеф, където задържането на мазнини и вода са особено нежелани.

Странични ефекти (Андрогенни)

Въпреки че е класифициран като анаболен стероид, андрогенни странични ефекти са възможни при употребата на Primobolan Depot (Примоболан депо). Те се изразяват в: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните андрогенни стероиди. Те се изразяват в промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора.

Methenolone е сравнително слаб стероид и силни андрогенни странични ефекти обикновено са свързани само с употребата на по-високи дози. Жените често намират Primobolan (Примоболан) за приемлив избор в своите тренировъчни режими.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Primobolan Depot (Примоболан депо) не се счита за хепатотоксичен анаболен стероид. Чернодробни увреждания са малко вероятни. Проучванията не са показали значителни промени в маркерите на чернодробен стрес, когато стероидът е приеман в терапевтични дози. Въпреки че е малко вероятно, чернодробна токсичност не може да бъде напълно изключена, особено при употребата на големи дози.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което може да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Анаболните андрогенните стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Primobolan Depot (Примоболан депо) показва значително по-голямо влияние върху чернодробното управление на холестерол отколкото тестостерон или нандролон поради своя неароматизиращ характер, но много по-слабо въздействие от 17-алфа алкилираните стероиди.

За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора, е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж, се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. След прекратяване на приема на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца. Имайте предвид, че продължителнота злоупотреба с анаболни андрогенни стероиди може да причини вторичен хипогонадотропен хипогонадизъм, което впоследствие налага медицинска интервенция.

Умерени дози Primobolan Depot (Примоболан депо) от 100-200 мг седмично отчитат по-малко потискане на тестостерона, в сравнение със същите дози нандролон или тестостерон, което се дължи на нароматизиращата природа на метенолона. Ако Primobolan Depot (Примоболан депо) се употребява в умерени дози за по-малко от 8 седмици, хормоналното възстановяване не би трябвало да продължи дълго време.

Приложение (Мъже)

Предписанията за клиничната употреба на Primobolan Depot (Примоболан депо) препоръчват максимална доза от 200 мг в началото на терапията и последваща доза от 100 мг на седмица. Продължителното лечение обикновено изисква доза от 100 мг на всеки 1-2 седмици или 200 мг на всеки 2-3 седмици. За целите на културизма обичайно приеманите дози от атлетите са 200-400 мг седмично за период от 6-12 седмици. Обикновено този период е достатъчен за забележително увеличаване на чистата мускулна маса. Необичайни са също приемане на 600 мг или повече седмично, въпреки че подобни дози са склонни да подчертаят андрогенната страна на метенолона и също да обострят негативното влияние върху серумните липиди.

Primobolan Depot (Примоболан депо) често се комбинира отлично с други (обикновено по-силни) анаболни стероиди за по-бърз и силен ефект. Във фазите за релеф често се добавят неароматизиращи андрогени като Halotestin® или тренболон. Също са обичайни комбинациите на Primobolan Depot (Примоболан депо) със Stanozolol (Винстрол). Резултатът от тази комбинация е забележително увеличаване на мускулната сепарация и твърдост без значително увеличаване на нежеланите странични ефекти. Primobolan Depot (Примоболан депо) също се използва в стакове за маса. Обикновено за такива цели атлетите го комбинират с тестостерон или болденон. Тази комбинация предлага добро натрупване на мускулна маса без забележимо увеличаване на риска от хепатотоксичност.

Приложение (Жени)

Предписанията за клиничната употреба на Primobolan Depot (Примоболан депо) при жени не посочват различни дозировки. Съобщава се само, че бременните жени или тези, които предстои да забременеят не трябва да употребяват този стероид. За целите на културизма и спорта жените атлети обикновено понасят дози от 50-100 мг седмично. Ако е налична перорална форма за прием, тя е препоръчителна за жените, защото с нея може да се постигне по-добър контрол на нивата на стероида в кръвта. Освен това някои жени атлети избират комбинация на Primobolan Depot (Примоболан депо) с Winstrol® Depot (Винстрол депо) (25 мг два пъти седмично) или Oxandrolone (7,5-10 мг дневно). Тази комбинация предлага значително увеличен анаболен ефект.

Наличност

Фармацевтични препарати, съдържащи Methenolone Enanthate (метенолон енантат) остават оскъдни. По-голямата част от производството и разпространението на Primobolan Depot (Примоболан депо) в момента се осигурява от и за черните пазари на стероиди.