Какво представлява гинекомастията?

steroidgynecomastiash

Гинекомастия - наследствено заради ДНК или вследствие от употреба на допинг продукти (анаболни андрогенни стероиди)

Гинекомастията е най-коментираният страничен ефект от употребата на анаболни и андрогенни стероиди и хормони. Всеки професионално трениращ, трябва да познава и да се съобразяват с този възможен страничен ефект. Гинекомастията не е само бодибилдинг синдром или явление, което се получава единствено и само вследствие на употреба на анаболни стероиди. Тя се среща често при мъже от всякакви възрасти, дори без да са употребявали каквито и да е анаболни препарати. Особено неприятна и понякога травматизираща е появата на гинекомастия при деца, навлизащи в пубертета. Имайки предвид, че по време на своето съзряване момчетата са подложени на доста изменения в техния организъм, то състояние като гинекомастията може да доведе до тежки психологически травми, ниска самооценка и депресия.

Качествен протектор от каталога на SH | Sportnihrani е Serpafar (Clomifene Citrate) - успешно предотвратява страничните ефекти от андрогенните свойства също така спира и тушира гинекомастията в начален и напреднал стадии. Серпафар е ново поколение антиестроген, подобен на Proviron, но с подобрени качества.

Основната причина, която генерира заболяването, е промяна в баланса между естрогени и андрогени (естрогените предизвикват нарастване на жлезата, докато андрогените са тези, които отговарят за противоположния ефект), което означава че всяко понижение на нивото на андрогените в кръвта и съответно повишение на естрогените води до гинекомастия. Затова е важно в края и след стероидния цикъл да се приемат препарати като Proviron, защото те подтискат производството на хормона естроген - това, което причинаява гинекомастията при мъжете.

Никой не е застрахован от този страничен ефект, особено ако се приемат тежки орални препарати като Анаполон. Нивото на естрогена при атлети, използващи стероиди, нараства след края на стероидния цикъл, тъй като голяма част от анаболните стероиди ароматизират в тялото. С напредването на годините обаче, количеството на ароматизиращите ензими в клетките, които преобразуват андрогените в естроген, значително се увеличава.

Понякога се оказва трудна задача да се обясни защо някои атлети, приемайки стероиди, развиват гинекомастия от малки дози, а други, които приемат високи дози, рядко получават този страничен ефект.

Известно е, че в края на всеки стероиден цикъл производството на тестостерон е намаляло, като в тялото доминира усиленото производство на естрогени. Така тялото се опитва да си възвърне естествения хормонален баланс.

Още едно неприятно явление съпровожда гинекомастията и това е секретирането на мляко, което се дължи на високите нива на хормона пролактин. Той се отделя от хипофизата, място, на което стероидите също ароматизират.

Веднъж появила се, гинекомастията е много вероятно с всеки следващ стероиден цикъл да се задълбочава, което впоследствие да доведе до хирургическа намеса.

Гинекомастията ще спре своето развитие, когато тестостеронът се върне в нормални граници, а нивото на естрогените се понижи. Това може да стане чрез силови треннировки, които повишават драстично нивото на тестостерона, а така се достига и до редуциране на подкожните мазнини до много нисък процент.

Успоредно с редуцирането на мазнините се понижава и синтезът на женски полови хормони. Приемът на антиестрогенни препарати по време на всеки стероиден цикъл е добра алтернатива за намаляване на възможността да се развие гинекомастия.

Лечение

Лечението за псевдо гинекомастията е лесно за отгатване – упражнения и отслабване. Но за същинската болест леченията са медикаментозно и оперативно. Медикаментите, които трябва да имате предвид, са:

Serpafar/Серпафар - кломифен цитрат - много успешно лекарство със сигурни резултати!

Витекс – Аврамово дърво. Тази билка инхибира производството на пролактин, предизвикано от повишени нива на естроген или специфични хормони. За съжаление действа на доста малко хора.

Нолвадекс – тамоксифен цитрат. Този препарат действа като псевдоестроген, свързвайки се с естрогенните рецептори в тялото и блокирайки естрогена от свързване с тях. Той може да спре гинекомастията в ранен стадий.

4-хидрокси-андростендион, познат в Европа като Формастен. Той буквално кара ароматазния ензим да се “самоунищожи” и са докладвани добри резултати. Наличието му без рецепта е под голям въпрос, затова може би трябва да се ориентирате към други антиестрогени като Rebound XT.

Ликвидекс и фемара (летрозол) – още два нестероидни инхибитора на ароматизацията. Много скъпи, но работят и в дози от половин до два милиграма дневно.

Йохимбин – чист алкалоид на веществото от африканското дърво йохимбе. Има термогенен ефект и действа срещу задържането на мазнини и вода в районите около зърната. Ползва се като продукт за отслабване в съчетание с диета и кардио.

Proviron - антиестроген с формула 1-methylated DHT (метилиран дехидротестостерон), подходящ освен срещу вредата от андрогените и развитието на гинекомастия, също помага на мъже, които имат по-слаба оплодителна способност.

Ацетил Ел-Карнитин – хранителна добавка за отслабване, известна в много голям мащаб.