• Химични наименования  2-[4-(2-chloro1,2-diphenylvinyl) phenoxy] triethylamine dihydrogen citrate

Clomid (Clomiphene Citrate / Кломифен Цитрат)

Описание на Clomid (Clomiphene Citrate / Кломифен Цитрат)

Clomid (Clomiphene Citrate / Кломифен Цитрат) е антиестрогенен медикамент, който се предписва на жени за лечение на безплодие или неспособност за овулация. В клиничната медицина този медикамент изрично е посочен като нестероиден стимулант на овулацията. Показен е за стимулиране на зреенето на яйцеклетките при някои заболявания на хипофизата или на яйчниците и след постоянна употреба на контрацептиви (противозачатъчни). Използва се също за премахване на болестно увеличена лактация (галакторея), която се запазва след бременността. Показание при мъже: намалено производство на сперматозоиди. Лекарството действа чрез взаимодействие с естрогенните рецептори често по антагонистичен начин в различни тъкани на тялото включително хипоталамуса, хипофизата, яйчниците, ендометриума, вагината и шийката на матката.

Основният фокус на лекарството е в противопоставянето на отрицателната обратна връзка на естрогените върху хипоталамуса, хипофизата и яйчниците, подобрявайки освобождаването на гонадотропини (LH и FSH). Това нарастване на гонадотропини може да доведе до освобождаване на яйцеклетки (фоликуларна руптура) и в идеалния случай да доведе до зачеване. Кломифен цитрат е синтетичен естроген с едновремени свойства на агонист / антагонист и в тази връзка е много подобен по структура и действие на Нолвадекс. Смята се, че естрогенните и антиестрогенните свойства на кломифен цитрат играят роля в способността му да поддържа женския фертилитет.

При мъжете Clomid (Clomiphene Citrate / Кломифен Цитрат) също действа като частичен антиестроген и може да се използва за борба срещу някои от страничните ефекти вследствие употребата на неароматизиращи стероиди. Някои от тези странични ефекти са гинекомастия и повишено задържане на вода. Като антиестрогенно лекарство кломифен цитрат може също така да предизвика повишаване нивата на на фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон, които могат да повишават производството на тестостерон. Този ефект е особено ползотворен в изхода от стероиден цикъл, когато ендогенните нива на естествения тестостерон са потиснати. В този момент кломифен цитрат най-често се приема в комбинация с hCG (Pregnyl) и тамоксифен за по-бързо възстановяване ендогенното производство на тестостерон (виж статията „Следстероидна терапия„).

Ако за кратко време тестостеронът не възвърне нормалните си нива може да се появи значителна загуба на придобитата мускулна маса и сила. Това се дължи на факта, че без тестостерон (или други анаболни / андрогенни стероиди) катаболният хормон кортизол става доминираща сила, засягаща синтеза на мускулния протеин. Често в следстероидния спад ако не се коригира състоянието на дисбаланс в ендокринната система, може много бързо и дългосрочно да бъде загубена придобитата мускулна маса.

Трябва да се отбележи също, че трифенилетиленовите съединения (торемифен цитрат, тамоксифен цитрат, кломифен цитрат) са склонни да бъдат същественно естрогенни в черния дроб. Това означава, че докато те блокират естрогенната активност в някои части на тялото, действително могат да действат като естрогени в някои важни органи. Естрогенното действие в черния дроб е важно за регулирането нивата на серумния холестерол (увеличаване синтеза HDL и намаляване нивата на LDL). Откакто културистите се сблъскват с негативните странични сърдечносъдови ефекти вследствие употребата на анаболни стероиди използване на ароматазни инхибитори за справяне с проблема не винаги е най-доброто решение. Приемът на лекарство за борба с гинекомастията, което в същото време подобрява нивата на холестерола е по-добро решение.

История на Clomid (Clomiphene Citrate / Кломифен Цитрат)

Clomid е лекарство за повишаване фертилитета със значителна история и употреба в САЩ. Лекарството печели широка употреба в началото на 70те години и до днес се използва много в общата практика. В момента Кломифен Цитрат е достъпен на фармацевтичния пазар почти по целия свят. Двете най-популярни имена на медикамента са Clomid и Serofene, въпреки че може да се намери под множество други търговски наименования включително Sepafar, Omifin, Pergotime, Gonaphene, Duinum, Clostil, Ova-Mit и Clostilbegyt. Кломифен цитрат обикновено е много евтино лекарство в сравнение с други по-силни антиестрогени като новите селективни инхибитори на ароматазата от трето поколение. Той също така остава много популярен сред културистите и атлетите.

Как се разпространява Clomid (Clomiphene Citrate / Кломифен Цитрат)

Clomid (Clomiphene Citrate / Кломифен Цитрат) най-често се произвежда и разпространява в таблеки по 50 мг.

Структура и характеристика на Clomid (Clomiphene Citrate / Кломифен Цитрат)

Clomid (кломифен цитрат) е класифициран като селективен модулатор на естрогенния рецептор със свойства на агонист и антагонист. Той има химичното наименование 2- [4- (2-хлоро1,2-дифенилвинил) фенокси] триетиламин дихидроген цитрат.

Предупреждения за визуални симптоми

Някои пациенти, приемащи Кломифен Цитрат, съобщават за замъгляване или други смущения в зрението като петна и проблясъци. Тези симптоми се появяват по-често при по-високи дози или по-продължителен прием и често изчезват след няколко дни до седмица. Усложнени зрителни нарушения обаче са съобщени след прекратяване терапията с Кломифен и в редки случаи могат да бъдат необратими. Употребяващите медикамента трябва да имат предвид, че проявата на такава симптоматика може да увеличи риска при работа с машини и шофиране. Въпреки че точната причина за появата на такива симптоми не е установена се препоръчва прекратяване приема на Кломифен в случай на тяхната проява и посещението на офталмолог за назначаване на изследване.

Странични ефекти

Кломифен цитрат има добра поносимост и ниска честота на значителни странични ефекти. Най-честите нежелани реакции включват: уголемяване на яйчниците (13,6%), вазомоторни вълни (10.4%), дискомфорт в коремната област (5,5%), гадене / повръщане (2,2%), дискомфорт на гърдите (2,1%), зрителни симптоми (1,5%), главоболие (1.3%) и неестествено маточно кървене (1,3%). Данните също така показват, че продължителната употреба на кломифен цитрат може да повиши риска от тумор на яйчниците. Кломифен цитрат понякога се свързва с един сериозен и потенциално опасен за живота страничен ефект, наречен синдром на хиперстимулация на яйчниците (OHSS). Ранните предупредителни признаци на OHSS включват: болки и подуване на корема, гадене, диария и наддаване на тегло.

Приложение (Основно)

Clomid е одобрен от FDA за лечение на жени с дисфункции в овулацията вследствие превенция от забременяване. Препоръчителната доза е 50 мг дневно за 5 дни, като приемът започва в първия ден на менструалния цикъл. Ако овулацията не е успешна в следващия цикъл може да се приеме доза от 100 мг дневно за 5 дни. Много лекари препоръчват приемът да се ограничи до не повече от 6 пъти.

Когато се употребява от мъже (не по предназначение) за смекчаване на естрогенните странични ефекти, причинени вследствие употребата на анаболни андрогенни стероиди дозата обикновено е 50 – 100 мг на ден (1-2 таблетки). Имайте предвид обаче, че тамоксифен обикновено има предимство пред кломифен цитрат за тази цел. По-често кломифен цитрат се приема в доза от 50-100 мг дневно в продължение на 30 дни след приключване на стероиден цикъл, в опит да бъде възстановено естественото производство на тестостерон обратно до нормални нива.

Той се счита за най-подходящ в могокомпонентна възстановителна програма след стероиден цикъл. Жените спортисти понякога използват кломифен цитрат за намаляване на естрогена преди състезание по културизъм. В някои случаи той може да помогне в загубата на мазнини особено в проблемните женски области като ханша и бедрата. Лекарството обаче често произвежда много смущаващи странични ефекти при жени в предменопауза и не се търси от тази възрастова група.

Наличност

Кломифен цитрат е широко достъпен на международния пазар с различни търговски наименования. Обикновено се продава на ниска цена и заради това не представлява интерес за фалшификация.

Документи за изтегляне

 Характеристика на продуктаЛистовка за пациента