• Андрогенен потенциал  500
  • Анаболен потенциал  500
  • Стандарт  нандролон ацетат
  • Химични наименования  17beta-Hydroxyestra-4,9,11-trien-3-one
  • Естрогенна активност няма
  • Прогестеронова активност  средна

Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат)

Описание на Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат)

Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат) е бързодействаща инжекционна форма на мощния анаболен стероид trenbolone (тренболон) и се разпространява предимно за ветеринарни цели. Стероидът родител (тренболон) е дериват на нандролона и има силни анаболни и андрогенни свойства. Сравнено милиграм за милиграм, той е значително по-мощен от тестостерона, както като анаболен, така и като андрогенен агент, макар че везните са наклонени в полза на анаболния му потенциал. Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат) се използва за повишаване общото тегло при едрия рогат добитък с цел добив на повече месо. Обикновено този стероид се прилага върху животните до кланница след което малки количества метаболити на тренболон могат да бъдат намерени в месните продукти.

История на Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат)

Trenbolone (тренболон) е синтезиран за първи път през 1963 г. от Velluz et al., а като лекарствен продукт е разработен от Roussel-UCLAF. В началото на 70-те години той е бил продаван като инжекционен (тренболон ацетат) в Англия от Hoechst под името Finajet и във Франция от Roussel-UCLAF под името Finaject. Единствената одобрена за хуманна употреба форма на тренболон е Parabolan (Параболан).

Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат) става изключително популярен през 1980г. сред американските културисти, когато този стероид е внасян контрабандно от Европа. Той е класифициран като мощен анаболен и андрогенен стероид. За съжаление през 1987г. Hoechst-Roussel доброволно решава да спре от производство стероида и прекратява продажбата на всичките му инжекционни форми. Това бележи края на законното съществуване на тренболон и всички негови форми. Сега той се произвежда и разпространява предимно от и за черния пазар на стероиди.

През 1987г. на пазара за ветеринарни лекарства в САЩ започва да се разпространява Finaplix, Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат) под формата на подкожни пелети за имплантиране при животните. Тези пелети се поставяли с ръчен пистолет зад ухото на животното и били прекалено големи за да се употребяват от човек без хирургична интервенция за поставянето им. Интересно е, че FDA е одобрила ветеринарната употреба на иначе забранения тогава тренболон ацетат.

Изобретателните атлети обаче намерили начин да вкарат в употреба гранулирания тренболон. Най-често два или три импланта се стривали и се разтваряли във вода 50/50 и разтвор на диметил сулфоксид. Така получения домашен микс бил ефективен, но със силна миризма на чесън. Други стривали пелетите с лъжица и ги смучели или смъркали за директното навлизане на тренболона в кръвния поток през лигавицата. Трети го приемали стрит перорално. Този метод не е най-удачният, но въпреки това тренболонът показал голяма степен на бионаличност при перорален прием.

Други авантюристи примесвали Finaplix със собствените си инжекционни препарати. Пелетите (2 до 6 броя) се смилали на фин прах, добавяли се към стерилна вода, пропилен гликол или етерична маслена основа на витамини за ветеринарна употреба. В края на 1990г. в магазините се появили дори специални комплекти, съдържащи всички необходими съставки за приготвяне на микса и за намаляване риска от инфекция.

Finaplix® и днес се разпространява на пазара в САЩ и някои страни, но се продава от Intervet. Предлага се в две форми: Finaplix-H и Finaplix-S. „Н“ версията съдържа 20 пелети по 100 мг тренболон ацетат, а „S“ версията 20 пелети по 70 мг. Ivy Animal Health (U.S.) също разпространяват тренболон ацетат под формата на пелети за ветеринарна употреба с имена Component-TH и Component-TS.

Как се разпространява Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат)

Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат) не е одобрен като лекарствен продукт по предписание и не се разпространява като такъв.

Структура и характеристика на Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат)

Тренболон е модифицирана форма на нандролона. Той се отличава със създаването на двойна връзка при въглеродните атоми 9 и 11, което предотвратява ароматизацията, повишава афинитета на свързване към андрогенния рецептор и забавя метаболизирането на стероида от организма. В резултат на това тренболон е забележително по-мощен в анаболно и андрогенно отношение, отколкото базовия му нандролон. В този случай тренболонът е модифициран с естер на оцетната киселина в 17-бета хидроксилната група, така че стероидът се освобождава по-бързо от областта на инжектиране.

Странични ефекти (Естрогенни)

Тренболон не се ароматизира в тялото и не е измеримо естрогенен. Въпреки това трябва да се обърне внимание, че този стероид има значителен афинитет на свързване към прогестероновия рецептор (малко по-силен отколкото на самия прогестерон). Страничните ефекти, свързани с прогестерона, са подобни на тези на естрогена, включително намаляването производството на тестостерон и ускореното натрупване на мазнини. Освен това прогестините усилват симулирания ефект на естрогени върху нарастването на млечната жлеза.

Оказва се, че съществува силна синергия между тези два хормона до степен, че гинекомастията може да се прояви с помощта на прогестините, без да има повишени нива на естроген. Употребата на антиестроген, който инхибира естрогенната компонента често е достатъчна да смекчи гинекомастията, причинена от прогестационните анаболни/андрогенни стероиди. Обърнете внимание, че прогестационните странични ефекти са по-силно изразени, когато тренболонът се приема съвместно с други ароматизиращи стероиди.

Странични ефекти (Андрогенни)

Въпреки че е класифициран като анаболен стероид, тренболонът е значително андрогенен. Андрогенните странични ефекти са често срещани при употребата на този стероид. Те се изразяват в мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните андрогенни стероиди. Те се изразяват в промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора. В допълнение, ензимът 5-алфа редуктаза не метаболизира тренболона, така че употребата на финастерид или дутастерид не засягат относителното му андрогенно действие.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Тренболон не е с-17 алфа алкилиран анаболен стероид и не е известно да има хепатотоксични ефекти. Чернодробна токсичност е малко вероятна. Този стероид обаче има високо ниво на резистентност към чернодробнния метаболизъм и са наблюдавани тежки чернодробни увреждания при атлети, злоупотребили с употребата на високи дози.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което може да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.
Анаболните андрогенните стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Поради това, че не се ароматизира и има висока устойчивост на метаболизиране, тренболонът има средно до силно (отрицателно) влияние върху липидните стойности.

За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж, се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. След прекратяване на приема на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца. В експериментални изследвания е доказано, че тренболон потиска гонадотропина приблизително три пъти по-силно от тестостерона, сравнено милиграм за милиграм. Имайте предвид, че продължителнота злоупотреба с анаболни андрогенни стероиди може да причини вторичен хипогонадотропен хипогонадизъм, което впоследствие налага медицинска интервенция.

За по-подробна информация относно потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти“.

Приложение (Мъже)

Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат) никога не е бил одобрен за хуманна употреба. Предписания за приема му не са налични. За целите на културизма най-често приеманите дози са 100-300 мг на седмица за 6-8 седмици. Поради кратко действие на ацетатните естери, общата седмична доза се разделя на 2-3 малки. Ефективните орални дози са в диапазона 100-200 мг дневно, приемани за не повече от 6-8 седмици, за да се сведе до минимум потенциалната хепатотоксичност.

Липсата на естрогенна активност е направила тренболон много привлекателен за състезатели, които се опитват да избегнат задържането на вода. Ефектите на тренболона обикновено са съпътствани със забележителна загуба на мазнини и подобряване на релефа и плътността на мускулите. Въпреки че притежава забележителен „втвърдяващ“ ефект, това не е единствената полза от тренболон ацетата. Той също така е силно анаболен и изграждащите му свойства често се сравняват с тестостерон и Dianabol. Въпреки че не е толкова мощен, той е най-анаболният от всички неестрогенни стероиди.

Повечето инжекционни разновидности на тренболона са доста гъвкави и могат да бъдат комбинирани с много други стероиди в зависимост от желания резултат. Тренболон ацетата е много подходящ едновременно като комбинация в стакове за маса и такива за релеф. Някои атлети го комбинират с Winstrol® или Primobolan®. Такива комбинации предизвикват още по-голяма плътност и релеф на мускулатурата.

Умерено ефективни анаболи като Deca-Durabolin® (Нандролон деканоат) или Equipoise® (Болденон ундециленат) се комбинират с Parabolan (Параболан) за създаване на „златната среда“. Тази комбинация предлага сила и маса, но без излишното подуване, причинено стероиди, които се ароматизират лесно. В стаковете за маса тренболон ацетат се комбинира с Anadrol 50® или Dianabol. Резултатът е бързо и значително увеличаване на малко, но твърда мускулна маса. В книгата Hanbook II, Дан Duchaine описва микса на тренболон, тестостерон и Anadrol като „Най-ефективна“ за мъже.

Приложение (Жени)

Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат) никога не е одобряван за хуманна употреба и не съществуват предписания за неговото приложение. В общият случай този стероид не се препоръчва за употреба от жени за спортни цели поради силно андрогенния му характер и тенденция за проявява на вирилизиращи странични ефекти.

Наличност

Към настоящия момент Trenbolone Acetate (Тренболон ацетат) не е одобрен като лекарствен продукт и се произвежда изцяло за черния пазар на стероиди.