• Андрогенен потенциал  500
  • Анаболен потенциал  500
  • Стандарт  нандролон ацетат
  • Химични наименования  17beta-Hydroxyestra-4,9,11-trien-3-one
  • Естрогенна активност няма
  • Прогестеронова активност  средна

Parabolan (Параболан)

Описание на Parabolan (Параболан)

Parabolan (Параболан) е най-разпознаваемото име на trenbolone hexahydrobenzylcarbonate (тренболон хексахидробензилкарбонат), бавнодействащ инжекционен естер на мощния анаболен стероид тренболон. Trenbolone (тренболон) най-често се разпространява като trenbolone acetate (тренболон ацетат), който представлява много по-бързо действаща форма на стероида.

Естерът хексахидробензилкарбонат удължава освобождаването на тренболона от мястото на инжектиране повече от 2 седмици, което винаги е било цел в разработването на стероиди за хуманна употреба. Така се постига по-разреден график на инжектиране, което намалява много рисковете, свързани с тази интервенция. Базовият стероид тренболон е 3 пъти по-андрогенен от тестостерона, което го прави доста силен стероид. Също така той показва 3 пъти по-голям анаболен потенциал в сравнение с неговите андрогенни свойства, което го класифицира основно като анаболен стероид.

Ефектът на изграждане на мускулна тъка с употребата на тренболон се сравнява с този на тестостерон и Dianabol, но без проявата на същите естрогенни странични ефекти. Trenbolone (тренболон) е много популярен сред спортистите, които търсят бързо натрупване на маса, сила и добър релеф.

История на Trenbolone Enanthate (Тренболон енантат)

Бавнодействащите естери на тренболона са изучавани за пръв път през 1967 г. в серия от експерименти със синтетични анаболни стероиди от Roussel-UCLAF. Trenbolone hexahydrobenzylcarbonate (тренболон хексахидробензилкарбонат) е разработен за медицински цели от Negma Laboratoires във Франция, които продават стероида под търговското наименование Parabolan. Също така е продаван за известно време под името Hexabolan, което се позовава на необичайния естер. Parabolan (Параболан) е единственata известнa форма на тренболон, произведенa някога като лекарство за хуманна употреба. Най-разпространената форма на тренболон е тренболон ацетат, който се използва широко и изключително в областта на ветеринарната медицина.

Parabolan (Параболан) е предписван като лекарство за лечение на катаболни заболявания като кахексия и недохранване, както и за борба с някои форми на остеопороза. Неговите показания за предписване препоръчват лечение на андроген-чувствителните групи от хора, като например жени и възрастни хора. Благодарение на своите добри андрогенни свойства обаче, лекарството е противопоказано при деца и особено при млади момичета. Parabolan (Параболан) съществува на френския пазар много дълго време и през 1997г. Negma прекратява неговото производство. В момента този анаболен стероид се произвежда и разпространява предимно от и за черните пазари на стероиди.

Как се разпространява Parabolan (Параболан)

Parabolan (Параболан) вече не се произвежда като лекарствен продукт по предписание. Произвежданият във Франция се е доставял под формата на ампули от 1,5 мл, съдържащи 76 мг стероид (еквивалентно на 50 мг база тренболон).

Структура и характеристика на Parabolan (Параболан)

Тренболон е модифицирана форма на нандролона. Той се отличава със създаването на двойна връзка при въглеродните атоми 9 и 11, което предотвратява ароматизацията, повишава афинитета на свързване към андрогенния рецептор и забавя метаболизирането на стероида от организма. В резултат на това тренболон е забележително по-мощен в анаболно и андрогенно отношение, отколкото базовия му нандролон. В този случай тренболонът е модифициран с естера hexahydrobenzylcarbonate (хексахидробензилкарбонат) в 17-бета хидроксилната група, така че стероидът се освобождава по-бавно от областта на инжектиране.

Странични ефекти (Естрогенни)

Тренболон не се ароматизира в тялото и не е измеримо естрогенен. Въпреки това трябва да се обърне внимание, че този стероид има значителен афинитет на свързване към прогестероновия рецептор (малко по-силен отколкото на самия прогестерон). Страничните ефекти свързани с прогестерона са подобни на тези на естрогена, включително намаляването производството на тестостерон и ускореното натрупване на мазнини. Освен това прогестините усилват симулирания ефект на естрогени върху нарастването на млечната жлеза. Оказва се, че съществува силна синергия между тези два хормона до степен, че гинекомастията може да се прояви с помощта на прогестините, без да има повишени нива на естроген.

Употребата на антиестроген, който инхибира естрогенната компонента често е достатъчна да смекчи гинекомастията, причинена от прогестационните анаболни/андрогенни стероиди. Обърнете внимание, че прогестационните странични ефекти са по-силно изразени, когато тренболонът се приема съвместно с други ароматизиращи стероиди.

Странични ефекти (Андрогенни)

Въпреки че е класифициран като анаболен стероид, тренболонът е значително андрогенен. Андрогенните странични ефекти са често срещани при употребата на този стероид. Те се изразяват в: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване.

Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните андрогенни стероиди. Те се изразяват в промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора. В допълнение, ензимът 5-алфа редуктаза не метаболизира тренболона, така че употребата на финастерид или дутастерид не повлияват относителната му андрогенност.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Тренболон не е с-17 алфа алкилиран анаболен стероид и не е известно да има хепатотоксични ефекти. Чернодробна токсичност е малко вероятна. Този стероид обаче има високо ниво на резистентност към чернодробнния метаболизъм и са наблюдавани тежки чернодробни увреждания при атлети, злоупотребили с високи дози.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което може да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Анаболните андрогенните стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Поради това, че не се ароматизира и има висока устойчивост на метаболизиране, тренболонът има средно до силно (отрицателно) влияние върху липидните стойности.

За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж, се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. След прекратяване на приема на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца. В експериментални изследвания е доказано, че тренболон потиска гонадотропина приблизително три пъти по-силно от тестостерона, сравнено милиграм за милиграм. Имайте предвид, че продължителнота злоупотреба с анаболни андрогенни стероиди може да причини вторичен хипогонадотропен хипогонадизъм, което впоследствие налага медицинска интервенция.

За по-подробна информация относно потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти„.

Приложение (Мъже)

Parabolan (Параболан) в клиничната медицина се прилага обикновено в доза от 3 ампули на месец. Лечението започва с всичките 3 ампули, инжектирани през първите 15 дни. През следващите 3 месеца една инжекция от 76 мг се поставя на всеки 10 дни. За целите на културизма Parabolan (Параболан) най-често се приема в доза от 152-220 мг на седмица за период 6-12 седмици. Резултатите с употребата на този стероид са „по-твърда“ и „по-чиста“ мускулатура с нисък процент подкожни мазнини, което е изключително търсен ефект от състезателите по бодибилдинг.

Въпреки че Parabolan (Параболан) е доста силен, когато се употребява самостоятелно, често се среща в комбинирани стакове за по-голям ефект. Някои атлети го комбинират с Winstrol® или Primobolan®. Такива комбинации предизвикват още по-голяма плътност и релеф на мускулатурата. Parabolan (Параболан) също се употребява в комбинациите за маса в допълнение с Dianabol или тестостерон. Такава комбинация дава страхотен прираст на мускулната маса, но с известно количество водна задръжка. Умерено ефективни анаболи като Deca-Durabolin® (Нандролон деканоат) или Equipoise® (Болденон ундециленат) се комбинират с Parabolan (Параболан) за създаване на „златната среда“. Тази комбинация предлага сила и маса, но без излишното подуване, причинено от стероиди, които се ароматизират лесно.

Приложение (Жени)

Parabolan (Параболан) не се препоръчва за употреба от жени за спортни цели поради силно андрогенния му характер и тенденция за проявява на вирилизиращи странични ефекти.

Наличност

Фармацевтични продукти, съдържащи trenbolone hexahydrobenzylcarbonate (тренболон хексахидробензилкарбонат) остават оскъдни. Производството на Parabolan (Параболан) се осигурява от и за черните пазари на стероиди.