• Андрогенен потенциал  25-40
  • Анаболен потенциал  62-130
  • Стандарт  тестостерон
  • Химични наименования  2alpha-methyl-androstan-3-one-17beta-ol, 2alpha-methyl-dihydrotestosterone
  • Естрогенна активност  няма
  • Прогестеронова активност  незначителна

Masteron (Drostanolone Propionate / Мастерон)

Описание на Masteron (Мастерон / Drostanolone Propionate)

Masteron (Мастерон) е най-известното име на инжекционния анаболен стероид drostanolone propionate (дростанолон пропионат), получен от дихидротестостерон (DHT). Тук дихидротестостеронът е модифициран с добавяне на 2-метилова група за увеличаване анаболните свойства на стероида. Тази модификация насърчава по-ефективно растежа на мускулна тъкан, в сравнение със своя неметилиран родител.

Drostanolone propionate (дростанолон пропионат) е описан като стероид с мощни анаболни и антиестрогенни свойства. Неговите анаболни свойства обаче са сравнително умерени в сравнение с други анаболни андрогенни стероиди. Masteron (Мастерон) се употребява най-често от бодибилдъри и спортисти, които целят солиден прираст на чиста мускулна маса и сила, придружени от намаляване нивото на мазнини в тялото и минимални странични ефекти.

История на Masteron (Мастерон / Drostanolone Propionate)

Drostanolone propionate (дростанолон пропионат) е описан за първи път през 1959г. Фармацевтичният производител Syntex разработва този анаболен стероид заедно с други известни стероиди като Anadrol (Анадрол) и Superdrol (methyldrostanolone). Drostanolone propionate (дростанолон пропионат) обаче, ще бъде въведен като лекарствен продукт приблизително десетилетие по-късно. Lilly и Syntex сключват споразумение за подялба на разходите по извършване на изследвания и разработка на стероида в замяна на правата върху пазара.

Впоследствие дростанолон пропионат ще бъде продаван на територията на САЩ под името Drolban на Lilly, докато Syntex продава своите права над стероида на други пазари – Masteron в Белгия (Sarva-Syntex) и Португалия (Cilag), Masteril във Великобритания и България, Metormon в Испания, Permastril (Cassenne, Франция), Mastisol (Shionogi, Япония) и Masterid (Grunenthal, Германия).

FDA(Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ) одобрява употребата на drostanolone propionate (дростанолон пропионат) за лечение на напреднал неоперативен рак на гърдата при жените в постменопауза. В литературата се споменава, че когато е предписван на пациентки, употребата на този стероид причинява по-малко вирилизациращи ефекти в сравнение със същите дози тестостерон пропионат, което предполага, че drostanolone propionate (дростанолон пропионат) е много по-удобна алтернатива на тестостерона. Все пак имайки предвид сравнително високата прилагана доза (300 мг на седмица), в литературата се споменава, че съществуват леки признаци на вирилизация, която налага последваща дълга терапия.

През периода 70-80-те години на 20-ти век drostanolone propionate (дростанолон пропионат) е изключително популярен стероид в средите на културизма, но има ограничен успех като лекарство с медицинска употреба. Вследствие на по-добрите и ефективни терапии разработени по-късно, производителите на drostanolone propionate (дростанолон пропионат) започват прекратяване производството на стероида. Един от първите спрени от производство е разпространяваният в САЩ Drolban, прекратен през 1980г.

Permastril и Metormon скоро също престават да бъдат произвеждани. Последен останал препарат със съдържание на drostanolone propionate (дростанолон пропионат) е Masteron (Мастерон) в Белгия, който изчезва през 1990г. Drostanolone propionate (дростанолон пропионат) остава във фармакологичния списък с лекарства в САЩ, но употребата му днес като лекарствен продукт е малко вероятна.

Как се разпространява Masteron (Мастерон / Drostanolone Propionate)

Masteron (Мастерон) вече не е на разположение като лекарство по предписание. Обикновено се произвежда за черния пазар и се разпространява под формата на стъклени флакони от 1 мл, 2 мл или 10 мл, съдържащи 50 мг/мл или 100мг/мл стероид, разтворен в етерично масло.

Структура и характеристика на Masteron (Мастерон / Drostanolone Propionate)

Drostanolone (известен също като дромостанолон) е модифицирана форма на дихидротестостерон. Той се различава с въвеждането на метилова група при въглеродния-2 (а) атом, което значително увеличава анаболната сила на стероида, увеличавайки устойчивостта му на метаболизъм от ензима 3-хидроксидехидрогеназа в мускулната тъкан.

Drostanolone propionate (дростанолон пропионат) е модифицирана форма на Drostanolone, където естер на карбоксилната киселина (пропионова киселина) е прикрепен към 17-бета хидроксилната група. Естерифицираните стероиди са по-малко полярни отколкото свободните стероиди и се усвояват по-бавно от областта на инжектиране. След като в кръвния поток, естерът се отстранява до получаване на свободен (активен) Drostanolone.

Естерифицираните стероиди са предназначени за удължаване на терапевтичния прозорец след приложение, което дава възможност за разреден график на инжектиране в сравнение с употребата на неестерифициран стероид. Периодът на полуразпад на drostanolone propionate (дростанолон пропионат) е приблизително два дни след инжектирането.

Странични ефекти (Естрогенни)

Drostanolone propionate (дростанолон пропионат) не се ароматизира в тялото и не е измеримо естрогенен. При употребата на този стероид не е необходимо допълнителното приемане на антиестрогени. Гинекомастията не трябва да бъде грижа дори и за хора с повишена чувствителност. Тъй като естрогенът е обичайният виновник за задържането на вода, този стероид произвежда жилава и качествена мускулатура без притеснения от излишно подкожно задържане на течности.

Поради това Masteron (Мастерон) често се използва в цикли за орелефяване, когато задържането на вода и мазнини са особено нежелани. Както неароматизиращ DHT дериват, Drostanolone може да има антиестрогенен ефект, конкурирайки се с други (неароматизиращи) стероиди за свързване с ензима ароматаза.

Странични ефекти (Андрогенни)

След като е класифициран като анаболен стероид, проявата на андрогенни странични ефекти при употребата на drostanolone propionate (дростанолон пропионат) е възможна, особено при инжектирането на високи дози. Те се изразяват в: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване.

Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните андрогенни стероиди. Те се изразяват в промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора.

Drostanolone propionate (дростанолон пропионат) е стероид с относително ниска андрогенна активност в сравнение с тестостерон, Methandrostenolone (Метандростенолон) или флуоксиместерон и проявява значително по-ниски андрогенни странични ефекти. Имайте предвид, че Masteron (Мастерон) не се повлиява от ензима 5-алфа редуктаза, така че относителната му андрогенност не се влияе от съвместната употреба на финастерид или дутастерид.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Masteron (Мастерон) не е с-17 алфа алкилиран анаболен стероид и не е известно да има хепатотоксични ефекти. Чернодробна токсичност е малко вероятна.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което може да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Анаболните андрогенните стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Drostanolone има по-силен негативен ефект върху чернодробното управление на холестерол, отколкото тестостерон или нандролон поради своята неароматизираща природата, но този ефект е по-слаб от 17-алфа алкилираните стероиди.

За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. След прекратяване на приема на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца.

Продължителната злоупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм. Посочените по-горе нежелани ефекти не са всеобхватни. За по-подробно обсъждане на потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти“.

Приложение (Мъже)

Drostanolone propionate (дростанолон пропионат) не е одобрен от FDA за употреба за медицински цели. Предписания за приема не са налични.

За целите на културизма ефективните дози обикновено са 200-400 мг, приемани за 6-12 седмици. Това количество обикновено е достатъчно за произвеждане на значителни резултати.

Masteron (Мастерон) често се комбинира с други анаболни андрогенни стероиди за по-добър ефект. Такива комбинации посочват едновременното инжектиране на Deca-Durabolin® (нандролон деканоат) или Equipoise® (болденон ундециленат), които може да осигурят подобрен мускулен растеж без прекомерно задържане на вода. В комбинациите за маса drostanolone propionate (дростанолон пропионат) се комбинира с тестостерон. Ефектът от тази комбинация може да бъде в придобиването на солидна мускулна маса, с по-ниско задържане на вода и други естрогенни странични ефекти в сравнение със самостоятелния прием на тестостерон в по-високи дози.

Masteron (Мастерон) обаче най-често се употребява в циклите за релеф. За тези цели той се комбинира с други неароматизиращи стероиди като Winstrol®, Primobolan®, Parabolan или Anavar, които могат много да помогнат за задържането на мускулна тъкан в период, в който катаболните процеси биха отнели от мускула без употреба на стероиди.

Приложение (Жени)

За целите на спорта най-често прилаганата доза е 50 мг на седмица за период от 4-6 седмици. Вирилизиращите симптоми са редки при инжектирането на дози от 100 мг или по-малко. Трябва да се има предвид обаче, че поради краткото действие на естера пропионат, общата седмична доза обикновено се разделя на по-малки инжекции, поставяни веднъж на всеки 2 или 3 дни.

Наличност

Drostanolone propionate (дростанолон пропионат) в момента не е достъпен като лекарствен продукт. Доставките му са ограничени от компании за експорт, като по-голямата част идва от черния пазар на стероиди.

Документи за изтегляне

 Листовка за пациента