Тук ще прочетете основните причини за мускулни болки след инжектиране на анаболни и андрогенни стероиди

1. Утайка, причинена от бързите естери

Колкото по-бавно се разгражда един естер, толкова по-добре разтворим е той в масления разтвор, в който се намира, и обратното (Тестостерон Енантат е много по-лесно разтворим от Тестостерон Пропионат, примерно). Това обуславя нуждата от по-висока концентрация на Бензил-алкохол (БА), който да предпази активната съставка от разпад и утаяване (както се получава при Винстрол и Тестостерон Суспензия). Когато масления разтвор се инжектира, БА се абсорбира локално от масленото депо. Тази ниска разтворимост при някои разтвори води до утаяване на микроскопични кристали в мускулната тъкан. Това предизвиква болка, втърдяване, а понякога и оток и зачервяване.
- Това би могло да бъде избегнато ако се добави Бензил Бензоат към масления разтвор, който способства за разтварянето на "късите" активни съставки (като тестостерон пропионат).

2. Високи количества на Бензил алкохол

Бензил алкохолът (БА) се използва за да увеличи разтворимостта на естерни активни съставки, както и да предотврати разпространението на бактерии в масления разтвор. Повечето НЕфармацевтични производители на стероиди използват единствено БА като допълнителен асистент за разтворимост, поради по-ниската му цена. За съжаление, обаче, БА може да причини именно тази болка и възпаление, поради своята "враждебност" към естествената флора в организма на човек.
- Това би могло да бъде избегнато чрез използването на допълнително стерилно масло като това от: гроздово семе, памучено семе, сусам и др. Съотношение 1:1 би работило добре в повечето случаи

3. Висока концентрация на активната съставка

Количеството на активната съставка в инжекционните разтвори варира в сравнително големи, но утвърдени граници, а именно между 50 и 250 мг (някои нефармацевтични компании предлагат и разтвори с активна съставка по 300-400мг на 1мл разтвор). В общия случай, обаче, около 200-250мг/мл е максималното количество, и слага при Тестостерон Ципионат, Енантат, Омнадрен, Сустанон, Дека дураболин и др. По-високото количество на активната съставка отново обуславя нуждата от по-високи дози Бензил алкохол. Поради бавната усвояемост на някои тестостерони, дека, болденон и др. болката може да се появи след като БА вече е усвоен от тялото. Това кара активната съставка отново да се утаи, и да се чувства втърденост (буци).
- При по-бавните разтвори с по-голямо съдържание за 1 мл се наблюдават болки доста по-рядко, тъй като те са по-лесно разтворими в масления разтвор.

Thigh1

4. Разместване на мускулната фасция

Това би могло да се получи при големи количества разтвор, инжектирани на едно място (над 2-3 мл наведнъж). Масленият разтвор избутва фасцияата на мускула навън, като по този начин може да я разтегли или разкъса и да се увреди цялостта на мускулните влакна на това място.
- Чрез разпределяне на голямото количество разтвор на няколко места по тялото, този вреден ефект би могъл да бъде избегнат

5. Инфекция/Абцес

Това е възможно най-лошия страничен ефект, който би могъл да възникне след инжектиране на разтвор от всякакъв характер. Инфекцията би могла да причини сериозни болки, зачервяване, чувство на парене (на самото място), втвърдяване, температура, задържане на гной и др. В много от случаите абцесът може да бъде капсулован и да премине без висока температура, но може да доведе до оперативна намеса, която ще прекрати физическите ви занимания за поне 2-3 седмици.
- Предпазните мерки против инфекции са добре познати: използване на спирт преди и след поставяне на инжекция, еднократно използване на една игла и спринцовка, измиване на ръцете преди това и т.н. Друго, което е важно да се знае тук е че водно-разтворимите инжекционни препарати не съдържат Бензил Алкохол, което ги прави НЕстерилни разтвори. Трябва да се подхожда изключително внимателно с тях като се подбира източника, от който ги купувате!

Други основни препоръки за избягване на болките от инжекции са:

- Поставяйте разтвора винаги в напълно отпуснат мускул (а не такъв в контракция)
- Избягвайте препарати със съмнителен нефармацевтичен произход
- Редувайте повече места, на които поставяте инжекционния разтвор
- Не изстудявайте маслените разтвори, тъй като това ги прави по-гъсти по-трудни за инжектиране
- Добавяйте Бензил Бензоат към Пропионат и Фенилпропионат и други бързо-усвояеми активни съставки
- Инжектирайте разтвора бавно