Безопасна употреба на стероиди

Намаляване на вредите е понятие сред здравните работници, което се стреми да намали негативните последици за здравето от употребата на лекарства. Принципите за намаляване на вредите е призив за приемане на факта, че добри или лоши, съществуват забранени лекарства в днешното общество. Вместо игнорирането на употребяващите наркотици например, практикуващите "намаляване на вредите" здравни работници работят активно с хората, за да насърчават по-безопасни стратегии на прием и намаляване вредите върху здравето от злоупотребата с лекарства, наркотици и други. Усилията за намаляване на вредите винаги помагат, а не съдят човека. Въпреки че по-рано, такива практики са били фокусирани предимно за работа с хора, злоупотребяващи с наркотични вещества, принципите на тези практики са валидни и за употребяващите стероиди, които рядко са под наблюдение на лекари по време на своите програми. Ако тези принципи се следват измеримо се намалява отрицателното въздействие вследствие злоупотребата със стероиди, което ги прави по-безопасни в практиката.

Принципи за намаляване вредите от анаболните стероиди

1. Помислете първо за тестостерона.

От всички анаболни / андрогенни стероиди, тестостероновите естери като ципионат, енантат и Sustanon имат най-ниското отрицателно въздействие върху здравето, когато се приемат в дози за нарастване на мускулите и повишаване на ефективността. Тестостероновите естери осигуряват хормон, идентичен на произвеждания от тялото и съответно същия спектър от физиологични ефекти. Освен че е един от най-ефективните мускулни строители, тестостеронът като цяло има положително въздействие върху либидото и поддържа позитивно настроение.

2. Ограничете се до най "безопасния" стероид.

Ако употребата на инжекционен тестостерон не е възможна, ограничете употребата на стероиди до възможно "най-безопасните". Изброените стероиди имат най-ниско неблагоприятно сърдечно съдово влияние и се препоръчват: Deca-Durabolin (нандролон деканоат), Durabolin (нандролон фенилпропионат), Equipoise (болденон ундециленат) и Primobolan Depot (Methenolone енантат). Ако изборът е върху перорални стероиди само Andriol, Primobolan и Proviron не са 17-алфа алкилирани и трябва да се предпочитат.

3. Избягвайте хепатотоксичните перорални стероиди.

Освен от Andriol, Primobolan и Proviron, всеки перорален стероид, обсъден в този справочник е 17-алфа алкилирано съединение и трябва да се избягва, когато това е възможно. Най-забележителният ефект на тези стероиди е промяна в съотношението на LDL / HDL холестерола, което благоприятства отлагането на плаки в артериалните кръвоносни съдове. С течение на времето това може да повиши риска от сърдечно съдови заболявания. 17-алфа алкилираните стероиди също са свързани с чернодробен стрес. Трябва да имате предвид, че инжекционните форми на пероралните стероиди причиняват същото ниво на чернодробен стрес, независимо от различния им начин на приложение.

4. Приемайте хранителни добавки в подкрепа на здравето

Употребяващите анаболни стероиди могат да помогнат за намаляване на отрицателното им въздействие върху здравето с консумацията на хранителни добавки в подкрепа на здравето. Препоръчително е да се приемат добавки за холестерола. Рибеното масло се препоръчва като основа, заедно с редица други клинично доказани съставки за подпомагане на холестерола като зелен чай, чесън на прах, ресвератрол, фитостероли, ниацин и policosinol. Lipid Стабил (Molecular Nutrition) включва следните съставки и се препоръчва. Тези, които приемат перорални стероиди е желателно да подпомагат намаляването на чернодробния стрес. Такива продукти са Liver Стабил (Molecular Nutrition), Лив-52 (Himalaya Drug Company) и Essentiale Forte (Aventis). Един такъв продукт трябва да бъде приеман по време на целия курс с хепатотоксични анаболни андрогенни стероиди.

5. Винаги използвайте стероидите в цикъл

Един цикъл със стероиди обикновено продължава 6-12 седмици, последван от равен период на въздържание от всякаквъв прием на стероиди. Тази практика се препоръчва поради много причини. От една страна тялото намалява собственото си производство на тестостерон. Цикълът помага за намаляване на опасността от тряйно увреждане на фертилитета и други хормонални проблеми. Цикъла също позволява на общите маркери на здравето, като нивата на холестерола, хематокрита и кръвното налягане да се възвръщат към нормалните си стойности периодично. Хората, които употребяват анаболни андрогенни стероиди за дълги периоди от време без прекъсване рискуват да пострадат от дългосрочни здравословни проблеми.

6. Употребявайте разумни дози.

Високи дози от стероиди не са необходими, за да се постигне значителен растеж на мускулите, особено ако се желае умерена физика или подобряване на производителността. Ограничаване на дозата на инжекционните стероиди до 400 мг на седмица се препоръчва. В случай на тестостерон ципионат, 400 мг на седмица се равнява на най-малко 4 до 5 пъти по-високо от естественото ниво тестостерон. Употребата на такава доза ще доведе до очевадни резултати в прираста на мускулна маса, ако се комбинира с подходяща тренировка и хранителен режим. В действителност, през 1970-те и 80-те години се смята като "стандарт" използването в културизма на тестостерон, нандролон, болденон или Methenolone в доза от диапазона 200-400 мг на седмица. Високите дози могат да доведат до по-бърз прираст, но като цяло не са рентабилни. Освен това високите дози допълнително увеличават сърдечно съдовото натоварване и проявяват други странични ефекти.

7. Избягвайте инхибиторите на ароматаза.

Лекарствата, които инхибират ароматазата и се борят със страничните естрогенни ефекти чрез предодвратяване производството на естроген в организма е желателно да се избягват. Те са ефективна практика, но лишават тялото от хормон, който е важен за здравето на сърдечно съдовата система. По-специално естрогеннът поддържа добрия HDL холестерол. Ако естрогенните странични ефекти са очевидни е препоръчителна употребата на SERM (селективен естроген-рецепторен модулатор) като Nolvadex. Това лекарство осигурява частично естрогенно действие в черния дроб, което може да позволи да се противопостави на естрогенните странични ефекти, без същата негативна промяна в холестерола.

8. Правете редовни кръвни тестове

Цялостна кръвна картина, включително хормони, холестерол, концентрации на кръвните клетки и ензими е най-полезен инструмент за оценка на отрицателното въздействие на стероидите върху здравето. Спортистът може да оцени по-добре дългосрочния риск, ако се налага да повтаря цикъла. Най-малкото кръвните тестове трябва да се извършват преди започване на цикъла, 3-4 седмици след започване и няколко месеца след излизане от цикъла.

9. Използвайте правилни процедури за инжектиране.

Трябва да се обърне особено внимание към спазване на всички процедури за инжектиране. Стероидите се инжектират чрез дълбоки интрамускулни инжекции. Най-честото място за инжектиране е орния външен квадрант на седалищния мускул, въпреки че доста често стероидите се инжектират и в горната външната част на бедрото и рамото. Инжектиране в по-малките мускулни групи като бицепс, трицепс или прасец са по-податливи към усложнения. Трябва да се използват удобни обеми за инжектиране, обикновено не повече от 3 мл на приложение. Местата трябва да се сменят, така че едно място да не се използва повторно повече от веднъж на две седмици. Особено внимание трябва да се обърне на хигиената и употребата на тампони, напоени с алкохол, натриването им в кожата преди инжектиране, както и правилното съхраняване и изхвърляне на флаконите, ампулите и иглите след употреба.

10. Стерилизиране.

Желателно е инжекционните стероиди да се стерилизират преди употреба. Това намалява вероятността от пренасяне на заболяване или инфекция, причинена от микроорганизми.

11. Спазвайте хранителен режим

Анаболните андрогенните стероиди могат да ви позволят значително по-голяма свобода на хранителния режим от нормалното. Ефектите на тези препарати върху мускулната маса и метаболизма позволяват повече калории да бъдат консумирани всеки ден, без излишно покачване на мазнини. Диетите с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати се препоръчват за намаляване на сърдечно съдовите рискове. Имайте предвид обаче, че само спазването на диета не е ефективен метод в борбата с негативните сърдечносъдови ефекти от използването на стероиди, но ограничаването от определени храни може да намали тези рискове.

12. Винаги преценяйте наградата и риска.

Наградата винаги може да пренебрегне потенциала за неблагоприятното въздействие на стероидите върху здравето. Трябва да се помни, че употребата на стероиди в дози, достатъчни за насърчаване на краткосрочен мускулен растеж почти винаги имат някакъв отрицателен ефект върху организма. Холестеролът ще измести неблагоприятно баланса си, кръвното налягане ще се увеличи малко, сърдечните камери ще се удебелят, хормоните ще са извън равновесие както и други неща. Употребата на стероиди за кратки периоди рядко е опасна. Като цяло тези лекарства имат безопасен профил. Избирайте внимателно вашата програма на прием на стероиди и мислете за тяхната употреба само в краткосрочен план за да намалите дългосрочните рискове за здравето.