Инжектиране на стероиди винаги трябва да бъде извършвано дълбоко в мускула. Някои други лекарства като човешкия растежен хормон и инсулина се инжектират подкожно в слоя мазнини между кожата и мускулите. Неправилната техника на инжектиране на стероиди може да причини здравословни усложнения като възпаление, бактериален абцес или друга инфекция, развитие на съединителна или друга тъкан или увреждане на нерв. Освен това споделянето на игли или флакони може да причини предаване на кръвни патогени, включително ХИВ и хепатит. Важно е да се следи за стерилност при всяко инжектиране на стероиди, включително правилното съхраняване на цялото оборудване след употреба.

Основни приготовления:
1. Уверете се, че имате всички необходими консумативи.

Интрамускулно инжектиране:
1бр 3 мл спринцовка;
1бр 22-25 г 1-1.5" игла
1бр 21 г 1-1.5" игла за изготвяне разтвор (ако се използва многодозов флакон)
2бр Тампони с алкохол
1бр сух памучен тампон
1бр превръзка

Спринцовка с игла (за интрамускулно инжектиране на стероиди)
инжектиране на стероиди

Подкожно инжектиране:
1бр инсулинова спринцовка с игла (0.5-1mL 27-30g)
2бр Тампони с алкохол
1бр сух памучен тампон
1бр превръзка

Спринцовка с игла (за подкожно инжектиране на стероиди)
инжектиране на стероиди

2. Ако е необходимо за приложението поставете иглата във фризер за най-малко 1 час преди отваряне. Това ще спомогне за намаляване щипенето при проникване.

3. Изберете добре осветена стая с чиста твърда повърхност, като маса или плот.

4. Измийте добре ръцете си със сапун и топла вода.

5. Уверете се, че всичкото налично оборудване за инжекцията е запечатано и неизползвано. Никога не използвайте повторно иглите.

6. Почистете горната част на флакона обилно с алкохолен тампон, ако е приложимо. Нека изсъхне на въздух в продължение на 15 секунди.

Предпазни мерки: Да не се използва оборудване, което е използвано вече или е било изложен на въздух по време на съхранение. Никога не споделяйте с други хора игли за или флакони за многократна употреба. Изхвърлете неизползваното лекарство според указаното препоръчано време.


Изтегляне на разтвора в спринцовката:

1. Извадете спринцовката от опаковката. Прикрепете иглата веднага.

2. Ако използвате многодозов флакон първо напълнете спринцовката с въздух. Изтискайте въздуха вътре във флакона. Това ще създаде налягане, което ще помогне за по-лесното изтегляне на разтвора.

3. Ако използвате ампула, счупете я и поставете върху твърда повърхност. Покриването на стъкления връх със салфетка може да осигури по-лесното счупване на върха на ампулата. Извлечете разтвора в спринцовката (чрез иглата). Прескочете следващите стъпки и отидете направо на процедурата по инжектиране.

Извличане на разтвора от многодозов флакон (за подкожно или интрамускулно инжектиране на стероиди). Пазете пръстите от иглата.
инжектиране на стероиди

6. Отстранете иглата за изтеглянето на разтвора и я заменете с игла за инжектиране, ако е приложимо. Тази практика силно се препоръчва при употреба на многодозови флакони. След като премине през гуменото уплътнение иглата се затъпява значително. Обърнете напълнената спринцовка с иглата нагоре и отстранете излишния въздух в спринцовката като притиснете.

7. Покрийте използваната игла с нейната капачка и я поставете обратно в опаковката върху чиста повърхност.

Предпазни мерки: Никога не докосвайте върха на откритата спринцовка, иглата или горната част на гуменото уплътнение на флакона. В случай, че е осъществен контакт, то тези повърхности са вече замърсени и не трябва да се използват за инжектиране.


Процедура по интрамускулно инжектиране на стероиди:

1. Почистете старателно предназначенoто мястото за инжектиране с втория алкохолен тампон. Предпочитани места са горния външен квадрант на задните части или от външната страна на бедрото. Нека изсъхне на въздух в продължение на 15 секунди.

2. Свалете капачката на иглата. Със свободната ръка опънете кожата около мястото на инжектиране с два пръста. Издърпайте кожата при мястото на инжектиране в някаква посока (Z-Track метод). Това позволява след изважданена иглата от мястото на инжектиране и отпускане на кожата да се измести пробива и да блокира изтичане на лекарството навън. (виж картинката).

инжектиране на стероиди

3. В едно бързо движение, вкарайте иглата в целевия мускул под ъгъл от 90 градуса с доминиращата ръка. Уверете се, че иглата е дълбоко в мускула.

4. Издърпайте буталото на спринцовката (аспират). Ако спринцовката се изпълва с кръв означава, че е засегнат кръвоносен съд и инжекцията трябва да бъде прекратена.

5. В случай, че не се появява кръв продължете като инжектирате лекарството бавно в мускула.

Означение на предпочитаните места за инжектиране (интрамускулно инжектиране на стероиди)
инжектиране на стероиди
Означение на предпочитаните места за инжектиране (интрамускулно инжектиране на стероиди)
инжектиране на стероиди

6. Извадете спринцовката. Освободете кожата с другата си ръка. Кожата и подкожната тъкан ще се върнат, което помага да се предотврати изтичане от пробода на иглата.

7. Подсушете мястото на инжектиране със сух памучен тампон. Покрийте с пластирна превръзка, ако е необходимо.


Подкожно инжектиране на стероиди

1. Почистете старателно предназначеното мястото на инжектиране с втория алкохол тампон. Предпочитано място е долната част на коремната област. Нека изсъхне на въздух в продължение на 15 секунди.

Означение на предпочитаните места за инжектиране (подкожно инжектиране на стероиди)
инжектиране на стероиди

2. Свалете капачката на иглата. Със свободната ръка, захванете кожата около мястото на инжектиране, така че да се вдигне от мускула.

3. С бързо движение, вкарайте иглата в целевата зона под ъгъл от 45 градуса с доминиращата ръка. Уверете се, че иглата е останала в подкожните тъкани между кожата и мускулите.

подкожно инжектиране на стероиди
инжектиране на стероиди

4. Инжектирайте лекарството бавно в подкожната тъкан. Не дишайте докато инжектирате.

5. Извадете спринцовката. Освободете кожата с другата си ръка.

6. Подсушете мястото на инжектиране със сух памучен тампон. Покрийте с пластирна превръзка, ако е необходимо.