• Андрогенен потенциал  100
  • Анаболен потенциал  100
  • Стандарт стандартен
  • Химични наименования  4-androsten-3-one-17beta-ol, 17beta-hydroxy-androst-4-en-3-one
  • Естрогенна активност  средна
  • Прогестеронова активност  ниска

Omnadren 250 (Омнадрен / тестостеронова бленда)

Описание на Omnadren 250 (Омнадрен / тестостеронова бленда)

Omnadren 250 (Омнадрен) е инжекционнен анаболен стероид на маслена основа, който съдържа четири различни тестостеронови естера: тестостерон пропионат (30 мг); тестостерон фенилпропионат (60 мг); тестостерон изокапроат (60 мг); и тестостерон капроат (100 мг). Като тестостеронова смес от четири компонента този препарат най-често е сравняван със Sustanon® 250 (Сустанон). Разликата е в последния съдържащ се по-бърз естер. Това прави Omnadren® 250 (Омнадрен) с по-късо действие, аналогичен на Testoviron®.

История на Omnadren 250 (Омнадрен / тестостеронова бленда)

Omnadren® 250 (Омнадрен) е разработен в Полша от Polfa. Приликата със Sustanon® 250 (Сустанон) на съдържащите се компоненти била причина последният естер да бъде заменен, за да бъдат избегнати проблеми, свързани с патентите върху препарата, собственост на фармацевтичния гигант Organon, който контролирал световните доставки на Sustanon® 250. В клиничната медицина Omnadren® 250 (Омнадрен) се използва най-често за лечение на мъже, страдащи от ниски андрогенни нива, симптомите на импотентност или хормонални смущения на сперматогенезата. Това лекарство се използва също и в някои случаи за лечение на юноши със закъснял пубертет и жени с напреднал рак на гърдата или рак на ендометриума.

Производството на Omnadren® 250 от Polfa е било прекратено през 1994г. През същата година вече приватизираната Polfa се преименува Jelfa, главно за да се отличи от другите фирми, които използват префикса Polfa за имена на своите продукти. Jelfa продължава да произвежда Omnadren® 250 за вътрешния пазар и го разпространява в същата кутия от 5 ампули в продължение на години след това. Днес Jelfa продължава да предлага Omnadren® 250 на пазара в Полша, както и в много съседни страни, включително Русия, Украйна, Казахстан, Узбекистан, Кюрдистан, Киргизстан, Армения, Молдова, Латвия, Литва, Азербайджан, Грузия и Беларус, но съдържанието на медикамента е променено. Omnadren 250, който се продава днес има същия състав като Sustanon 250.

Как се разпространява Omnadren 250 (Омнадрен / тестостеронова бленда)

Omnadren® 250 (оригинална форма) не се предлага вече. Ако се произвежда се доставя в стъклени ампули от 1 мл, съдържащи маслен разтвор, в кутии по 5 ампули.

Структура и характеристика на Omnadren 250 (Омнадрен / тестостеронова бленда)

Omnadren® 250 съдържа смес от четири тестостеронови съединения, модифицирани с добавянето на естери на карбоксилни киселини (пропионова, пропионфенилов естер, изокапронова и капронова киселини) в 17-бета хидроксилната група. Естерифицираните форми на тестостерон са по-малко полярни от свободния тестостерон и се абсорбират по-бавно от мястото на инжектиране. След като попадне в кръвния поток естерът се отстранява до получаване на свободен (активен) тестостерон.

Естерифицираните форми на тестостерон са предназначени за удължаване на терапевтичния прозорец след приложение, което дава възможност за разреден график на инжектиране в сравнение с неестерифицираните стероиди. Omnadren® 250 е разработен за осигуряване на бърз пик в нивата на тестостерон (24-48 часа след инжектиране) и поддържане на физиологичните концентрации в продължение на около 14 дни.

Странични ефекти (Естрогенни)

Тестостеронът лесно се ароматизира в тялото до естрадиол (естроген). Ензимът ароматаза е отговорен за метаболизма на тестостерона. Повишените нива на естроген могат да предизвикат нежелани реакции, като например увеличаване задържането на вода, натрупване на телесни мазнини и гинекомастия. Тестостеронът се счита за умерено естрогенен стероид.

Приемът на антиестрогени като Clomiphene Citrate(Кломифен Цитрат) е желателен за намаляване на страничните естрогенни ефекти. Възможно е редуването с ароматазен инхибитор като Аримидекс (анастрозол) като така по-ефективно се контролира естрогена чрез предотвратяване на неговия синтез. Инхибиторите на ароматазата обаче могат да бъдат доста скъпи в сравнение с антиестрогените и също така могат да имат отрицателен ефект върху липидите в кръвта.

Тъй като задържането на вода и загуба на мускулната дефиниция са характерни при инжектирането на по-високи дози тестостерон, този стероид обикновено се счита за лош избор за фази на орелефяване. Неговите умерени естрогенни свойства го правят идеален в периодите за натрупване на мускулна маса, където добавеното задържане на вода ще подпомогне издържливостта и увеличаването размера на мускулите, като осигури една по-силна анаболна среда в организма.

Странични ефекти (Андрогенни)

Тестостеронът е основният мъжки андрогенен хормон, отговорен за поддържане на вторичните мъжки полови белези. Повишените нива на тестостерон е твърде вероятно да причинят странични ефекти, включително мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Тези, които са загрижени за косопада могат да намерят по-удачен вариант в употребата на нандролон деканоат, който е сравнително по-малко андрогенен стероид.

Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните / андрогенни стероиди, особено от силен андроген като тестостерона. Те могат да включват промяна тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и на увеличаването на клитора.

Ефектите от тестостерона в засегнатите от андрогенната активност тъкани зависят от редуцирането на тестостерона до дихидротестостерон (DHT). За метаболизма на тестостерона е отговорна 5-алфа редуктазата. Едновременното използване на инхибитор на 5-алфа редуктазата ще осигури намаляване на андрогенните странични ефекти. Важно е да се помни, че и анаболните и андрогенните ефекти се опосредстват от цитозолния андрогенен рецептор. Пълно отделяне на анаболните и андрогенните свойства на тестостерона не е възможно, дори с напълно инхибиране 5-алфа редуктазата.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Тестостеронът не предизвиква хепатотоксичност, така че чернодробните заболявания са малко вероятни. Изследване показва потенциалът за хепатотоксичност с високи дози тестостерон чрез прием на 400 мг дневно (2800 мг седмично) от група мъже за 20 дни. Стероидът е приеман перорално за да се постигнат по-високи концентрации в чернодробната тъкан в сравнение с мускулни инжекции. Не са отчетени значителни промени в чернодробните ензими, включително албумин, билирубин, аланин-амино-трансфераза и алкална фосфатаза.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което благоприятства за по-голям риск от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Анаболните / андрогенни стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Тестостеронът оказва по-леко влияние върху сърдечносъдовите рискови фактори от синтетичните стероиди. Това се дължи отчасти на факта, че той лесно се метаболизира от черния дроб, което му позволява да намали своето въздействие върху холестерола. Ароматизирането на тестостерона също помага за смекчаване на негативните му ефекти върху серумните липиди. Направено е прочуване, в което приемането на 280 мг тестостеронов естер (енантат) седмично е показало лек, но не и статистически значим ефект върху HDL холестерола след 12 седмици, но когато е приеман с ароматазен инхибитор е наблюдавано понижаване с 25%.

Изследвания, използващи 300 мг тестостеронов естер (енантат) на седмица в продължение на 20 седмици, без ароматазен инхибитор доказват намаляване само с 13% на HDL холестерола, докато при 600 мг намалението е достигнато 21%. Отрицателното въздействие от инхибиране на ароматазата трябва да се вземе под внимание при добавяне на инхибитор.

Благодарение на положителното влияние на естрогена върху серумните липиди, тамоксифен цитрат или кломифен цитрат са предпочитани ароматазни инхибитори за засегнатите от сърдечносъдови заболявания, тъй като те създават частичен естрогенен ефект в черния дроб. Това дава възможност за евентуално подобряване на липидния профил и компенсиране на някои от негативните ефекти на андрогените. С дози от 600 мг или по-малко тестостерон седмично, въздействието върху липидния профил е забележим, но не чувствително, като антиестроген (за кардиопротективни цели) не е необходим. Дози от 600 мг или по-малко седмично не дава значими промени в LDL / VLDL холестерола, триглицеридите, аполипопротеин В / С-III, С-реактивния протеин и инсулиновата чувствителност.

Когато се използва в умерени дози, инжекционата форма на тестостероновите естери обикновено се счита за най-безопаснa от всички анаболни / андрогенни стероиди. За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. Тестостеронът е основният мъжки андроген и създава силна отрицателна обратна връзка в ендогенното производство на тестостерон. Тестостерон-базираните медикаменти по същия начин, имат силен ефект върху хипоталамуса и регулирането на естествените хормони. След прекратяване на инжектирането на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца. Продължителната злоупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм.

Посочените по-горе нежелани ефекти не са всеобхватни. За по-подробно обсъждане на потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти“.

Приложение (Основно)

Инжектирането на Omnadren 250 (Омнадрен / тестостеронова бленда) често се споменава като „болезнено“. Това се дължи на много късата въглеродна верига на естера от пропионовата киселина, която предизвиква дразнене в мястото на инжектиране.

Приложение (Мъже)

Предписанията за употреба на Omnadren 250 (Омнадрен / тестостеронова бленда) посочват доза от 250 мг (1 ампула) поставена като дълбока мускулна инжекция на всеки 3 до 4 седмици. Въпреки че стероидът остава активен в тялото за по-дълго време за целите на културизма той се инжектира веднъж седмично. Обичайната доза при атлетите е 250-750 мг в продължение на 6-12 седмици. Обикновено този период е достатъчен за постигане на забележителни резултати по отношение на мускулна маса и сила.

Някои културисти злоупотребяват с приема на този стероид, като инжектират по 1000 мг седмично и повече, въпреки че тази практика не се препоръчва поради силната проява на странични ефекти. Тестостеронът също така е много гъвкав и позволява комбиниране с много други анаболни андрогенни стероиди за постигане на желания ефект.

Приложение (Жени)

Omnadren 250 (Омнадрен / тестостеронова бленда) рядко се назначава на жени в клиничната медицина. Прилага се най-често за лечение на неопаритвен карцином на гърдата или рак на ендометриума. За целите на спорта този стероид не се препоръчва на жени поради силната му склонност към изразяване на вирилизиращи странични ефекти и инерционния му метод на приложение, който прави контролирането на кръвните нива трудно.

Наличност

Omnadren 250 (Омнадрен / тестостеронова бленда) се произвежда и разпространява от Jelfa (Полша), но вече не в оригиналния си състав, а като еквивалент на Sustanon 250 (Organon).

Документи за изтегляне

Документи за изтегляне Характеристика на продуктаДокументи за изтегляне Листовка за пациента