Нивата на тестостерон намаляват при мъжете – в глобален мащаб. Въпреки, че често има фактори, свързани с начина на живот, които влияят както на нивата на тестостерон, така и на здравето на спермата, изследванията показват, че има нещо много по-голямо.

Общо взето нивото на тестостерон при мъжете са наполовина от това, което са имали техните дядовци.

Здравето и благосъстоянието през последните 100 години се е променило страшно много, със значителни постижения в диагностиката и лечението.

Тъй като започваме да разбираме повече за това как точно храненето и начинът на живот могат да повлияят както положително, така и отрицателно на здравето ни, всички ние се опитваме да направим промени, за да предотвратим болести и да си подобрим здравето. В резултат на тези развития очакваната продължителност на живот също се променя, като намалява бавно, но стабилно. Едно нещо обаче не се е променило - разликата между половете. Хората и от двата пола живеят дълго, но десетилетие след десетилетие жените продължават да изпреварват мъжете по средна продължителност на живот!

Глобалната криза в мъжкото здраве

В доклад през 2019 г. се казва, че няма нито една страна в света, в която мъжете надживяват жените. Средната продължителност на живота е около 5 години по-дълга за жените, отколкото за мъжете в САЩ, и около 7 години по-дълго в световен мащаб.

Нива на тестостерон и репродуктивност от 2000 до 2014 година

Различното отношение към здравеопазването между мъжете и жените помага да се обясни разликата в очакваната продължителност на живота между половете. Дългогодишното убеждение, че мъжете трябва да бъдат силни и разчитащи на себе си (без да показват емоции), буквално ги убива, и то по целия свят години по-рано от техните колеги жени. Тази корелация очевидно не е пряко свързана с проблемите с тестостерона, но предоставя тревожни прозрения за разликата в здравето между мъжете и жените.

Най-важното е, че хвърля светлина върху остарелите нагласи, че мъжете не могат да търсят помощ за личните си здравословни проблеми като плодовитост и дефицит на тестостерон. И двете са в най-лошото здравословно състояние от всякога в историята.

Съвременните проблеми с вековна тема

Тъй като тестостеронът все още се счита за безполезен химически символ на мъжественост от векове, не е изненадващо, че говоренето за липсата му се смята за табу. Тези вярвания са дълбоко вкоренени и за съжаление невероятно безполезни за съвременните мъже. Оказва се, че има отрицателно въздействие върху хормоналното здраве, като нивата на тестостерон намаляват по целия свят с всяко поколение.

Тенденцията към бързо намаляване на нивата на тестостерон

Според едно от многобройните изследвания, нивата на тестостерон при мъжете са спаднали с поне 20% през последните 20 години, като все повече и повече по-млади мъже страдат от ефекта на ниския тестостерон.

Това не е нова тенденция. Седемдесетгодишните мъже през 1987-89 г. са имали средно ниво на тестостерон, което е било почти 100 пункта по-високо дори от 55-годишните мъже през 2002-04 г. Това означава, че средният 22-годишен мъж днес има средно ниво на тестостерон, приблизително равно на това на 67-годишен мъж през 2000 г. Следователно е вероятно нивата ви на тестостерон да са половината от тези на баща ви и несъмнено значително по-ниски от тези на дядо ви!

Имайки предвид това, ако нивата на тестостерон намаляват естествено с напредване на възрастта, тези статистики трябва да останат постоянни във времето. Но ние знаем, че не са. Далеч от това. Негативната тенденция изглежда се влошава и се случва на мъже на много по-млада възраст от всякога.

Тестостеронът играе решаваща роля за здравето на мъжете

Знаем, че подобно на жените, мъжете страдат от спад в нивата на хормоните, свързан с възрастта. Доказателствата обаче сочат, че значителните спадове в нивата на тестостерон с течение на времето се влияят повече от промените в поведението и здравето на мъжете, отколкото от стареенето. По-специално затлъстяването и лекарствата са най-преките причини.

Околната среда и намаляващите нива на тестостерон

Външните токсини също причиняват хаос на мъжките хормони.

Химикалите (включително парабени и фталати) в нашата среда нарушават нашия хормонален баланс, причинявайки различни степени на репродуктивен хаос ежедневно. Те се наричат ​​химикали, нарушаващи хормоните или ендокринната система – известни също като EDC

Те несъмнено играят роля в нивата на тестостерон, намаляващи с 10% на десетилетие. Този спад върви ръка за ръка със здравето на спермата, която е поела по подобна негативна траектория с много тревожни прогнози за следващото поколение.

Само тази седмица (март 2021 г.) водещият епидемиолог Шана Суон публикува книга, в която се очертава сериозният глобален спад в мъжката плодовитост, като се посочва, че:

„Настоящото състояние на репродуктивните въпроси не може да продължи още дълго, без да застраши човешкото оцеляване“, пише тя в Count Down.

Това идва, след като проучване, на което тя е съавтор през 2017 г., установи, че броят на сперматозоидите на запад е спаднал с 59% между 1973 г. и 2011 г. Суон заключи, че тестостеронът и здравето на сперматозоидите представляват големи проблеми за общественото здраве и трябва да се третират като такива.

Мъжете трябва да дадат приоритет на хормоналното си здраве по същия начин, по който го правят жените

Добре известен факт е, че хормоналното здраве поддържа дългосрочната цел за дълголетие, превенция на болести и цялостно здраве. И все пак мъжете да пъддържат хормоналното си здраве. Защо? Жените приемат за естествено, че хормоните им влияят на почти всеки аспект от живота им. От настроението, до либидото, до теглото и енергийните нива, от косата и кожата до костите, жените знаят и разбират, че хормоните влияят върху начина, по който изглеждат и се чувстват ежедневно.

Съществено обаче – и разкриващо същината на проблемите, водещи до липсата на осведоменост за хормоналното здраве на мъжете – е, че жените са насърчавани да говорят открито за своите хормонални здравословни предизвикателства и да търсят помощ, когато е необходимо. За мъжете е точно обратното и все още е културно табу. Ние от SH | Спортни храни вярваме, че жените ще играят ключова роля в подпомагането на мъжете в живота им, независимо дали това е вашият брат, гадже, съпруг или баща, да разберат повече за тяхното хормонално здраве и да се образоват защо е толкова важно да се обсъжда тази тема.

Наскоро Ким Кардашиян признава, че е забелязала признаците на TD (Тардивната дискинезия (TD) е неволно неврологично разстройство на движението, причинено от употребата на лекарства, блокиращи допаминови рецептори, които се предписват за лечение на определени психиатрични или стомашно-чревни състояния.) в партньора на сестра си Кортни, Скот Дисик. След като прие съвета на Ким, 37-годишният беше диагностициран миналата година с тестостеронов дефицит, който той поддържа естествено.

„Напоследък просто нямах сили да правя нищо. Събуждам се и просто съм прострелян. Нямам стимул да ставам и да тичам с приятелката ми и децата ми. Просто нямам енергия. Не знам дали остарявам или просто не съм във форма, но просто искам да видя дали нещо не е наред с мен."

Звучи ли ви познато? Повечето мъже и жени могат да се справят с това.

Докато жените са насърчавани да се грижат за своите здравословни проблеми от много години, мъжете не го правят. Време е това остаряло отношение да се промени.

Поемане на естествен контрол върху вашите хормони

Нашите продукти са предназначени да подкрепят всеки един мъж през етапите на спад на тестостерона, който като хормон е номер едно в мъжкото тяло!