• Андрогенен потенциал  100
  • Анаболен потенциал  100
  • Стандарт стандартен
  • Химични наименования  4-androsten-3-one-17beta-ol, 17beta-hydroxy-androst-4-en-3-one
  • Естрогенна активност  средна
  • Прогестеронова активност  ниска

Sustanon 250 (тестостеронова бленда)

Описание на Sustanon 250 (тестостеронова бленда)

Sustanon® 250 е инжекционен анаболен стероид на маслена основа, съдържаща 4 ралични естери на тестостерона: тестостерон пропионат (30 мг); тестостерон фенилпропионат (60 мг), тестостерон изокапроат (60 мг) и тестостерон деканоат (100 мг). Sustanon® 250 е предназначен за удължено освобождаване на тестостерон, като обикновено необходимостта от инжектиране е веднъж на 3-4 седмици. Този стероид е подобрен стандарт на стероидите ципионат и енантат, съдържащи тестостерон, които имат по-кратко действие. Подобно на всички тестостеронови продукти Sustanon® 250 е много силен анаболен стероид с изразена андрогенна активност. Той се употребява най-често в циклите за натрупване на мускулна маса. Съществува по-кратко действаща форма под наименование Sustanon 100.

История на Sustanon 250 (тестостеронова бленда)

Sustanon 250 се появява на международните пазари на хуманни лекарства в началото на 1970г. Той е разработен от международния фармацевтичен гигант Organon, популярен с други свои продукти като
Durabolin®, Deca-Durabolin®, и Andriol®. Sustanon 250 е разработен, за да предложи терапевтично предимство пред съществуващите единични естери на тестостерон, при които е необходимо често инжектиране. Независимо от това му предимство обаче, Sustanon 250 никога не е бил одобрен за продажба по целия свят, въпреки че е една от най-популярните марки разпространявани форми на тестостерон. Отсъствието му на пазара в САЩ вероятно се дължи на високите разходи, свързани с процеса по одобрението му от FDA.

През последните 25 години Sustanon 250 е един от най-търсените инжекционни стероиди от атлетите. Трябва да се отбележи обаче, че това не се дължи на ефекта на стероида, а на факта, че комбинацията от 4 различни тестостерона се продава на много ниска цена. В общия случай потребителят ще получи много повече за парите си, отколкото ако закупи само енантат или ципионат. Освен това, ако поставянето на инжекциите се осъществява от медицинско лице, употребата на Sustanon 250 позволява на потребителя по-рядко да посещава лекар за инжектирането му.

Как се разпространява Sustanon 250 (тестостеронова бленда)

Sustanon 250 е широко достъпен на пазарите за хуманни лекарства и на отделни пазари за ветеринарни лекарства. Дозировката може да варира според страната и производителя. Най-често той се разпространява в стъклени ампули от 1 мл.

Структура и характеристика на Sustanon 250 (тестостеронова бленда)

Sustanon 250 съдържа смес от 4 тестостеронови съединения, модифицирани с добавянето на естери на въглеродни киселини (пропионова, пропионфенилова, изокапронова и деканова киселини) в 17-бета хидроксилните групи. Естерифицираните форми на тестостерон са по-малко полярни от свободния тестостерон и се абсорбират по-бавно от мястото на инжектиране. След като попадне в кръвния поток, естерът се отстранява до получаване на свободен (активен) тестостерон.

Естерифицираните форми на тестостерон са предназначени за удължаване на терапевтичния прозорец след приложение, което дава възможност за разреден график на инжектиране в сравнение с неестерифицираните стероиди. Sustanon 250 осигурява бърз пик в нивата на тестостерон в кръвта за 24-48 часа след инжектиране и поддържа физиологичното му нива за приблизително 21 дни. Всяка ампула от 1 мл с концентрация 250 мг/мл осигурява 176 мг тестостерон.

Фигурата показва нивата на тестостерон след еднократно инжектиране на Sustanon 250.

Странични ефекти (Естрогенни)

Тестостеронът лесно се ароматизира в тялото до естрадиол (естроген). Ензимът ароматаза е отговорен за метаболизма на тестостерона. Повишените нива на естроген могат да предизвикат нежелани реакции, като например увеличаване задържането на вода, натрупване на телесни мазнини и гинекомастия. Тестостеронът се счита за умерено естрогенен стероид. Приемът на антиестрогени като Clomiphene Citrate (Кломифен Цитрат) е желателен за намаляване на страничните естрогенни ефекти. Възможно е редуването с ароматазен инхибитор като Аримидекс (анастрозол), като така по-ефективно се контролира естрогенът чрез предотвратяване на неговия синтез. Инхибиторите на ароматазата обаче могат да бъдат доста скъпи в сравнение с антиестрогените и също така могат да имат отрицателен ефект върху липидите в кръвта.

Тъй като задържането на вода и загуба на мускулната дефиниция са характерни при инжектирането на по-високи дози тестостерон, този стероид обикновено се счита за лош избор за фази на орелефяване. Неговите умерени естрогенни свойства го правят идеален в периодите за натрупване на мускулна маса, където добавеното задържане на вода ще подпомогне издържливостта и увеличаването размера на мускулите, като осигури една по-силна анаболна среда в организма.

Странични ефекти (Андрогенни)

Тестостеронът е основният мъжки андрогенен хормон, отговорен за поддържане на вторичните мъжки полови белези. Повишените нива на тестостерон е твърде вероятно да причинят странични ефекти, включително мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване.

Тези, които са загрижени за косопада могат да намерят по-удачен вариант в употребата на нандролон деканоат, който е сравнително по-малко андрогенен стероид. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните / андрогенни стероиди, особено от силен андроген като тестостерона. Те могат да включват промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаване на клитора.

Ефектите от тестостерона в засегнатите от андрогенната активност тъкани зависят от редуцирането на тестостерона до дихидротестостерон (DHT). За метаболизма на тестостерона е отговорна 5-алфа редуктазата. Едновременното използване на инхибитор на 5-алфа редуктазата ще осигури намаляване на андрогенните странични ефекти. Важно е да се помни, че и анаболните и андрогенните ефекти се опосредстват от цитозолния андрогенен рецептор. Пълно отделяне на анаболните и андрогенните свойства на тестостерона не е възможно, дори с напълно инхибиране 5-алфа редуктазата.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Тестостеронът не предизвиква хепатотоксичност, така че чернодробните заболявания са малко вероятни. Изследване показва потенциалът за хепатотоксичност с високи дози тестостерон чрез прием на 400 мг дневно (2800 мг седмично) от група мъже за 20 дни. Стероидът е приеман перорално за да се постигнат по-високи концентрации в чернодробната тъкан в сравнение с мускулни инжекции. Не са отчетени значителни промени в чернодробните ензими, включително албумин, билирубин, аланин-амино-трансфераза и алкална фосфатаза.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което благоприятства за по-голям риск от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Анаболните / андрогенни стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Тестостеронът оказва по-леко влияние върху сърдечносъдовите рискови фактори от синтетичните стероиди. Това се дължи отчасти на факта, че той лесно се метаболизира от черния дроб, което му позволява да намали своето въздействие върху холестерола. Ароматизирането на тестостерона също помага за смекчаване на негативните му ефекти върху серумните липиди. Направено е проучване, в което приемането на 280 мг тестостеронов естер (енантат) седмично е показало лек, но не и статистически значим ефект върху HDL холестерола след 12 седмици, но когато е приеман с ароматазен инхибитор е наблюдавано понижаване с 25%.

Изследвания, използващи 300 мг тестостеронов естер (енантат) на седмица в продължение на 20 седмици без ароматазен инхибитор, доказват намаляване само с 13% на HDL холестерола, докато при 600 мг намалението е достигнато 21%. Отрицателното въздействие от инхибиране на ароматазата трябва да се вземе под внимание при добавяне на инхибитор.

Благодарение на положителното влияние на естрогена върху серумните липиди, тамоксифен цитрат или кломифен цитрат са предпочитани ароматазни инхибитори за засегнатите от сърдечносъдови заболявания, тъй като те създават частичен естрогенен ефект в черния дроб. Това дава възможност за евентуално подобряване на липидния профил и компенсиране на някои от негативните ефекти на андрогените. С дози от 600 мг или по-малко тестостерон седмично, въздействието върху липидния профил е забележим, но не чувствително, като антиестроген (за кардиопротективни цели) не е необходим. Дози от 600 мг или по-малко седмично не дава значими промени в LDL / VLDL холестерола, триглицеридите, аполипопротеин В / С-III, С-реактивния протеин и инсулиновата чувствителност.

Когато се използва в умерени дози, инжекционата форма на тестостероновите естери обикновено се счита за най-безопаснa от всички анаболни / андрогенни стероиди. За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. Тестостеронът е основният мъжки андроген и създава силна отрицателна обратна връзка в ендогенното производство на тестостерон. Тестостерон-базираните медикаменти по същия начин, имат силен ефект върху хипоталамуса и регулирането на естествените хормони. След прекратяване на инжектирането на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца. Продължителната злоупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм.

Посочените по-горе нежелани ефекти не са всеобхватни. За по-подробно обсъждане на потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти“.

Приложение (Основно)

Инжектирането на Sustanon 250 често се споменава като „болезнено“. Това се дължи на много късата въглеродна верига на естера от пропионовата киселина, която предизвиква дразнене в мястото на инжектиране.

Приложение (Мъже)

За лечение на ендогенна недостатъчност предписанията за употреба на Sustanon 250 посочват доза от 250 мг на всеки 3 седмици. Въпреки че остава активен в тялото за по-дълго време, Sustanon 250 обикновено се инжектира на всеки 7-10 дни. Обичайната доза за целите на културизма е 250-750 мг в цикъл от 6-12 седмици. Обикновено този период е достатъчен за постигане на забележителни резултати по отношение на мускулна маса и сила.

Sustanon 250 е включен много често във фазите за натрупване на мускулна маса, но някои спортисти го употребяват и в циклите за релеф, в които се употребяват обикновено по-ниски дози (125-250 мг на всеки 7-10 дни). Обикновено приемането на Sustanon 250 е съпроводено от употребата на ароматазен инхибитор за контрол на нивата на естроген. Sustanon 250 е много ефективен стероид и често се употребява самостоятелно в големи дози. Съществуват и комбинации с други стероиди за по-силен ефект като например 200-400 мг седмично Equipoise (болденон ундециленат), Primobolan (метенолон енантат) или Deca Durabolin (нандролон деканоат), което предоставя добри резултати без значителен риск от хепатотоксичност. Тестостеронът е много гъвкав и позволява комбиниране с много други анаболни андрогенни стероиди за постигане на желания ефект.

Приложение (Жени)

Sustanon 250 рядко се назначава на жени в клиничната медицина. Прилага се най-често при трансексуалните жени. За целите на спорта този стероид не се препоръчва на жени, поради силната му склонност към изразяване на вирилизиращи странични ефекти и инерционния му метод на приложение, който прави контролирането на кръвните нива трудно.

Наличност

Sustanon 250 остава много популярен стероид и се разпространява навсякъде по света предимно по лиценз на Organon.