Химични наименования  1-хидрокси-2,4-динитробензен

DNP (2,4-Динитрофенол)

Описание на DNP (2,4-Динитрофенол)

DNP (2,4-Динитрофенол) е едно от най-противоречивите вещества, използвани от атлетите. То не се разпространява за хуманна употреба, но е лесно достъпен промишлен химикал. Също се използва за за производството на багрила, във фотографията, като фунгицид и като инсектицид. Технически е класифицирано за отровно. Въпреки изложения списък с промишлени употреби този химикал някога е бил продаван като лекарство за отслабване. Поради своите свойства динитрофенол остава интересен за културистите и до днес.

Динитрофенол предизвиква загуба на тегло като възпрепятства формирането на Аденозинтрифосфат, който е необходим за всички биохимични реакции в тялото и по този начин значително увеличава скоростта на метаболизма. Същевременно той повишава телесната температура, в което се състои най-опасната му черта, като може да причини смърт. Съобщен е случай за човек, който е починал в Лонг Айлънд, Ню Йорк през 2001 г. след като е приемал DNP само за четири дни. Използваната доза е била 600 мг на ден.

За първи път е имало предположения, че DNP има ефект върху липолизата в човешкото тяло, когато през Първата световна война в един завод за муниции и снаряди, хората които ги сглобявали вдишвали прах и загубвали тегло в рамките на дни. Малко по-късно през края на 30-те DNP добива сериозна популярност на медикамент за отслабване, когато Кътинг и Тейнтър от Станфордския университет публикуват първото си изследване върху способноста на динитрофенол да ускорява метаболизма драстично. До 1935 г. повече от 100 000 американци вече са използвали DNP, като той е първото синтетично лекарство, използвано за отслабване в САЩ. Популярни имена на лекарството са Dinitriso, Nitromet, Dinitrenal и Alpha Dinitrophenol.

До 1938г. обаче DNP е бил изтеглен от пазара и забранен за хуманна и ветеринарна употреба поради множеството докладвани случаи на катаракта, силни странични ефекти и смъртни случаи. Въпреки това употребата на динитрофенол продължава и до днес.

Как се разпространява DNP (2,4-Динитрофенол)

DNP (2,4-Динитрофенол) не се разпространява като лекарство за хуманна или ветеринарна употреба. Може да бъде открит само като химикал за промишлени цели.

Структура и характеристика на DNP (2,4-Динитрофенол)

DNP (2,4-Динитрофенол) има химично наименование 1-хидрокси-2,4-динитробензен.

Странични ефекти

Има много потенциални странични ефекти, свързани с употребата на DNP включително повишена сърдечна честота, гадене, повишена телесна температура, безсъние, обилно изпотяване, обрив, намален брой бели кръвни клетки, катаракта, кома и смърт.

Приложение (Основно)

DNP (2,4-Динитрофенол) не е одобрен за хуманна употреба и предписания за неговия прием не са достъпни. Културистите използват дози от 2 микрограма на килограм телесно тегло на ден. Загубата на мазнини е екстремна и понякога може да достигне 0.5 кг на ден или 7-9 килограма на седмица. Предвид високия риск обаче приложението му обикновено се ограничава за кратки периоди. Проявата на странични ефекти е индикатор за незабавно прекратяване на приема. Имайте предвид, че DNP (2,4-Динитрофенол) се счита за препарат с прекалено висок риск, който далеч надхвърля потенциалните му ползи.

Наличност

DNP (2,4-Динитрофенол) не се предлага на пазарите за хуманни и ветеринарни лекарства. Продукти, предназначени за употреба от хора се разработват изцяло от и за черните пазари. Погледнете Спрей за отслабване DNP.

Снимки на DNP