• Андрогенен потенциал  40-60
  • Анаболен потенциал  90-210
  • Стандарт  Methyltestosterone (перорален)
  • Химични наименования  17a-methyl-17b-hydroxy-1,4-androstadien-3-one, 1-dehydro-17a-methyltestosterone
  • Естрогенна активност  средна
  • Прогестеронова активност  незначителна

Dianabol (Дианабол/methandrostenolone)

Описание на Dianabol (Дианабол/methandrostenolone)

Dianabol (Дианабол) е най-разпространеното име на анаболен стероид, известен като methandrostenolone (метандростенолон) и също methandienone (метандиенон). Methandrostenolone (метандростенолон) представлява дериват на тестостерона, който е модефициран така, че андрогенните свойства на стероида са намалени, докато анаболните му са запазени. Този анаболен стероид е проектиран предимно за перорален прием, макар че може да се намери и под формата на инжекционен разтвор за ветеринарни цели. Днес Dianabol (Дианабол) най-често се употребява като анаболен стероид за перорален прием за повишаване ефективността в спорта и културизма.

SH | Спортни храни препоръчва Methandienone T-ON

История на Dianabol (Дианабол/methandrostenolone)

Methandrostenolone (метандростенолон) за първи път е бил описан през 1955г. Разпространяван е на пазара за хуманни лекарства в САЩ под името Dianabol (Дианабол) от фармацевтичния производител Ciba. Анаболният стероид е разработен с помощта на д-р Джон Зиглер – наблюдаващ лекар на редица американски олимпийски отбори, включително по вдигане на тежести. По това време олимпийските силови спортисти са злоупотребявали много с приема на тестостерон.

Ciba разработват стероид с намалена андрогенна активност в сравнение с тестостерона, но със запазени анаболни свойства. Това е постигнато чрез промяна химичната структура на тестостерона до вариант, който променя неговия метаболизъм и разпределяне в организма. С помощта на д-р Зиглер Ciba въвежда на пазара един от най-ефективните орални „анаболни“ стероидни лекарства познавани дотогава. Успехът на лекарството е бил бърз и мащабен.

Атлетите лекувани от д-р Зиглер бързо печелят кариера и много постижения благодарение употребата на този анаболен стероид. В началото предписанията за прием са били 5-15 мг дневно, но спортистите бързо пренебрегнали препоръките и изработили свои по-агресивни и потенциално опасни стратегии за употребата му. Така в началото на 60-те години Dianabol предизвиква голяма злоупотерба със стероиди в състезателните спортове и 10 години по-късно самият д-р Зиглер осъжда използването им в спорта, като става един от най-явните противници на употребата на анаболните стероиди като допинг.

През 1965г. Dianabol (Дианабол) влиза под контрола на FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ), която поискала от Ciba да изясни медицинската употреба на Dianabol (Дианабол), която тогава посочвала употреба на този стероид в помощ на пациенти с отслабени кости и физика. През 1970г. FDA приема, че Dianabol (Дианабол) e „вероятно ефективен“ за лечение на остеопороза след менопауза и хипофизен нанизъм. По-късно обаче Ciba губи патента за стероида и компании като Parr, Barr, Bolar и Rugby навлизат силно на пазара със свои собствени версии на медикамента.

До началото на 80-те FDA преразглежда своята позиция относно употребата на Dianabol (Дианабол) и през 1983г. Ciba официално изтегля стероида от пазара. След това от FDA разпореждат всички разносвидности на Methandrostenolone (метандростенолон) също да бъдат изтеглени от пазара. Dianabol (Дианабол) се произвежда и днес, но обикновено от държави с мо-малко строги наредби за предписания на лекарства и от компании, които предпочитат да търгуват предимно на черния пазар.

Как се разпространява Dianabol (Дианабол/methandrostenolone)

Methandrostenolone (метандростенолон) е широко достъпен едновременно на пазарите за хуманни и ветерианарни лекарства. Съставът и дозировката може да варира според страната и производителя. Съвременните марки обикновено съдържат таблетки за перорален прием от 5 или 10 мг. Инжекционните форми на стероида обикновено са за ветеринарна употреба и на-често са на основата на етерично масло и концентрация от 25 мг/мл.

Структура и характеристика на Dianabol (Дианабол/methandrostenolone)

Methandrostenolone (метандростенолон) е модифицирана форма на тестостерон. Различава се по:
1) добавяне на метилова група при 17-алфа въглеродния атом за защита на хормона при орално приложение;
2) въвеждане на двойна връзка между въглеродни атоми 1 и 2, което намалява неговата относителна андрогенност.
Полученият анаболен стероид има много по-слаб относителен афинитет на свързване към андрогенния рецептор от тестостерона, но в същото време показва много по-дълъг полуживот.

Странични ефекти (Естрогенни)

Methandrostenolone (метандростенолон) се ароматизира в тялото и е умерено естрогенен стероид. Чест проблем вследствие приема на Dianabol (Дианабол) се явява гинекомастията, която може да се прояви доста по-рано при по-високи дози на приема. В същото време задържането на вода може да представлява сериозен проблем, причинявайки забележителна загуба на мускулна дефиниция. Чувствителните на естрогенна активност спортисти могат да овладеят страничните ефекти с употребата на антиестрогени като Нолвадекс и/или Proviron®.

Възможно е също редуване употребата на ароматазен инхибитор като Аримидекс (анастрозол), който е по-ефективен в контрола на естрогена. Инхибиторите на ароматаза обаче могат да бъдат доста по-скъпи в сравнение с други медикаменти и също така могат да имат отрицателен ефект върху липидите в кръвта.

Интересно е да се отбележи, че methandrostenolone (метандростенолон) е структурно идентичен на boldenon (болденон) с изключение на добавената C17-алфа-метилова група. Ключовото несходство между двата стероида обаче е в различната проява на естрогенните странични ефекти. Equipoise® (болденон ундециленат) например, е доста по-мек в това отношение и често употребяващите го спортисти не се налага да приемат допълнително антиестрогени. Всъщност причината е в комбинацията на C17-алфа-метилова група и С1-2 двойната въглеродна връзка, които заедно забавят значително процеса на ароматизация. В тялото methandrostenolone (метандростенолон) се превръща до 17-а-метилестрадиол, който е по-активна форма на естроген от естрадиол.

Странични ефекти (Андрогенни)

Въпреки че е класифициран като анаболен стероид андрогенните странични ефекти са обичайни при употребата на Dianabol (Дианабол). Възможни са проявата на: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Тези, които са загрижени за косопада могат да намерят по-удачен вариант в употребата на Deca Durabolin (нандролон деканоат), който е сравнително по-малко андрогенен стероид. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните / андрогенни стероиди. Те могат да включват промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора.

Докато Methandrostenolone (метандростенолон) се превръща в по-мощен стероид чрез взаимодействие с 5-алфа редуктазата (ензимът, отговорен за превръщането на тестостерона в дихидротестостерон), той има изключително нисък афинитет към това. Андрогенният метаболит 5-алфа дихидрометандростенолон се произвежда в много малки количества, така че относителната андрогенност на Methandrostenolone (метандростенолон) не се засяга значително от употребата на финастерид или дутастерид.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Methandrostenolone (метандростенолон) е 17-алфа алкилирано съединение. Тази промяна предпазва лекарството в черния дроб, което позволява много висок процент навлизане на препарата в кръвния поток след перорално приложение. 17-алфа алкилирани анаболни / андрогенни стероиди могат да бъдат хепатотоксични.

Продължителен прием или прием на големи дози може да доведе до увреждане на черния дроб. В редки случаи може да се развие животозастрашаваща чернодробна дисфункция. Препоръчително е периодично посещение лекар по време на всеки цикъл за проследяване на чернодробните ензими. Приемът на 17-алфа алкилирани стероиди обикновено се ограничава до 6-8 седмици в опит да се избегне възпаление на черния дроб.

Изследвания посочват, че употребата на 10 мг дневно Dianabol (Дианабол) в период от няколко седмици упражнява минимален чернодробен стрес. По-високи дози от 15 мг дневно показват нарушена чернодробна функция, изразени чрез задържането на bromosulphalein. Тежки чернодробни усложнения са рядкост, но те не могат да бъдат изключени особено вследствие приема на големи дози или прекалено продължителен прием. Използването на добавка за детоксикация на черния дроб като Liv-52 или Есенциале Форте се препоръчва по време на приема на всякакви хепатотоксични анаболни / андрогенни стероиди.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което може да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Анаболните / андрогенни стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Methandrostenolone (метандростенолон) има силен ефект върху чернодробнoто влияние върху холестерола, поради своята структурна устойчивост към чернодробния метаболизъм и начин на приложение. За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. Methandrostenolone (метандростенолон) не е изключение в това отношение. Клинични изледвания показват понижаване на нивата на тестостерона от 69% след прием на 15 мг дневно на Dianabol (Дианабол) в продължение на 8 седмици. След прекратяване употребата на анаболни стероиди естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца.

Продължителната злоупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм. Посочените по-горе нежелани ефекти не са всеобхватни. За по-подробно обсъждане на потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти„.

Приложение (Основно)

Проучванията показват, че като орален анаболен стероид приемът на Dianabol (Дианабол) с храна може да намали неговата усвояемост. Това се дължи на мастноразтворимия характер на стероидните хормони, които имат склонност да се разтварят в неразградените хранителни мазнини и това е причина за намаляване усвояването от стомашно-чревния тракт. За максимално усвояване този стероид трябва да се приема на празен стомах.

Приложение (Мъже)

Медицинските предписания за прием на Methandrostenolone (метандростенолон) посочват дневни дози от 5 мг за не повече от 6 седмици. След това се назначава прекъсване приема за 2 до 4 седмици, след което при необходимост терапията може да бъде възобновена. За целите на културизма и спорта Dianabol (Дианабол) се приема обикновено в цикъл с продължителност 6-8 седмици, последван от 6-8 седмици почивка.

Обичайната дневна доза, приемана от атлетите е 15-30 мг дневно. Това количество обикновено е достатъчно за произвеждане на значителни резултати. Някои спортисти рискуват и с приема на по-високи дози, но това обикновено е свързано с проявата на сериозни странични ефекти, които най-често обезкуражават ентусиастите.

Dianabol (Дианабол) се комбинира много сполучливо с различни други анаболни стероиди. Посочва се, че комбинацията с Deca-Durabolin® например, дава много добри резултати в прираста на сила и мускулна маса, като страничните ефекти от комбинацията не са по-силно изразени от тези вследствие приема само на Dianabol (Дианабол).

За чиста мускулна маса се посочва комбинацията на Dianabol (Дианабол) с бавните тестостеронови естери като енантат (enantate) и cypionate (ципионат). С тази комбинация обаче естрогенните странични ефекти са по-силно изразени.

Периодът на полуразпад на Dianabol (Дианабол) е само около 3 до 5 часа. Затова се препоръчва приемът на Dianabol (Дианабол) да бъде разделен по равно през деня. Това от своя страна обаче няма да доведе до пикови стойности на нивата в кръвта, в сравнение ако се приема цялата дневна доза наведнъж. И двата варианта работят добре, но доказателствата сочат в полза на единичния дневен прием, особено рано през деня. Това би позволило на андрогенния метаболизъм да повиши усвояването на хранителните вещества особено в критичните часове на тренировка.

Приложение (Жени)

Като умерено андрогенен Dianabol (Дианабол) остава популярен само сред мъжете. Жените, употребяващи този стероид могат да развият вирилизиращи странични ефекти. Някои жени, които експериментират с Dianabol (Дианабол) посочват ефективен мускулен растеж при употребата на ниски дози (2,5 – 5мг), но голяма част от приемащите страдат от акне.

Наличност

Methandrostenolone (метандростенолон) се разпространява от много фармацевтични производители на международните пазари. Той е известен под много различни наименования като най-известните са: Dianabol (Дианабол), Bionabol (Бионабол), D-Bol (Д-бол), Danabol (Данабол), Methandienone (Метандиенон), а на жаргонен език сред атлетите е най-популярен с името „Метан“.

Документи за изтегляне

 Листовка за пациента