• Андрогенен потенциал  50
  • Анаболен потенциал  100
  • Стандарт  тестостерон
  • Химични наименования  1,4-androstadiene-3-one,17beta-ol, 1-dehydrotestosterone
  • Естрогенна активност  ниска
  • Прогестеронова активност  ниска

Boldenone Undecylenate (Болденон ундециленат/Equipoise)

Описание на Boldenone Undecylenate (болденон ундециленат/Equipoise)

Equipoise е най-разпространеното търговско наименование на инжекционна форма на анаболен стероид, съдържащ болденон ундециленат, който проявява силни анаболни и умерено андрогенни свойства. Естерът ундециленат удължава активността на стероида значително, което позволява инжектирането му да бъде извършвано веднъж на 3 или 4 седмици (естерът ундециленат е само с един въглероден атом в повече от ундеканоат).

Добре балансираните анаболни и андрогенни свойства на този стероид се ценят много от атлетите, които го считат за по-силна, малко по-андрогенна алтернатива на Deca-Durabolin® (нандролонов деканоат). Обикновено болденон ундециленат е по-евтин и може да замени Deca-Durabolin® в повечето стероидни цикли без значителна разлика в крайния резултат. Boldenone Undecylenate (болденон ундециленат) също е известен като лекарство, което може да увеличи производството на червени кръвни клетки, въпреки че трябва да се приема за вярно твърдението, че това е характерен ефект за почти всички анаболни андрогенни стероиди.

История на Boldenone Undecylenate (болденон ундециленат/Equipoise)

Фармацевтичният гигант Ciba патентова Boldenone (Болденон) като синтетичен анаболен стероид през 1949г. През 1950г. и 60-те години, компанията е разработила няколко експериментални естери на лекарството, а по-късно ще разработва дългодействаща форма на агента под формата на болденон ундециленат. Стероидът започва да се продава под търговското наименование Parenabol. В клиничната медицина медикаментът Parenabol е бил употребяван в края на 60-те до началото на 70-те години главно като анаболен стероид за лечение на остеопороза и запазване на мускулната тъкан при различни заболявания свързани с линеене.

Болденон ундециленат обаче е имал кратък живот на пазарите за хуманни лекарства и преди края на 1970г. употребата му е прекратена в световен мащаб. Фармацевтичният производител Squibb ще стане популярен с въвеждането на този анаболен стероид на ветеринарния пазар и ще го разпространяват под най-известното му наименование в момента Equipoise.

На пазара за ветеринарни лекарства болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) най-често се прилага за коне, въпреки че в много региони е показен за употреба и при други животни. Този стероид приявява ясно изразен анаболен ефект върху изграждането на чиста мускулна маса при животните. Equipoise е разпространяван от Squibb до 1985г., когато Solvay придобиват компанията производител. През следващите няколко години Equipoise се продава под лейбъла на Solvay, след което компанията Wyeth поглъща ветеринарния сектор на Solvay през 1995г.

Новият ветеринарен отдел е наречен Fort Dodge Animal Health, който продължава да разпространява Equipoise на американския пазар за ветеринарни лекарства и някои външни пазари. Много различни имена на препарати, съдържащи болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) се разпространяват от различни производители в момента, което се дължи на факта, че всички патенти върху този медикамент са изтекли отдавна.

Как се разпространява Boldenone Undecylenate (болденон ундециленат/Equipoise)

Болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) е широко достъпен на пазарите за ветеринарни лекарства. Съставът и дозировката може да варират според производителя и страната. Повечето от продуктите се доставят като многодозови стъклени флакони, съдържащи маслен разтвор. Обикновено концентрацията на активната съставка е 25 мг/мл или 50 мг/мл.

Структура и характеристика на Boldenone Undecylenate (болденон ундециленат/Equipoise)

Болденон е модифицирана форма на тестостерон. Тя се различава от въвеждането на двойна връзка между въглеродните атоми 1 и 2, което намалява относителната естрогенност и андрогенност на стероида. Equipoise® съдържа болденон, който е модифициран с получаване на естер на карбоксилната киселина (ундециленова киселина) в 17-бета хидроксилната група. Естерифицираните стероиди са по-малко полярни отколкото свободните стероиди и се усвояват по-бавно от областта на инжектиране. След като навлезе в кръвния поток естерът се отстранява до получаване на свободен (активен) болденон.

Естерифицираните стероиди са предназначени за удължаване на терапевтичния прозорец след приложение, което дава възможност за разреден график на инжектиране в сравнение с употребата на неестерифициран стероид. Болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) осигурява рязък скок в освобождаването на болденон в рамките на няколко дни след дълбоко мускулно инжектиране и поддържане освобождаването на стероида за около 21-28 дни.

Интересно е да се отбележи, че структурно болденонът и метандростенолонът (Methandrostenolone/Dianabol) са почти идентични. Разликата идва от това, че при болденон ундециленат в съединението се използва 17-бета естер (ундециленат), докато при метандростенолон (Methandrostenolone/Dianabol) това се постига с използването на 17-алфа алкилова група. Изключвайки тази разлика молекулите на двата агента са еднакви. Разбира се те действат по различен начин в организма, което показва как 17-метилирането засяга повече ефикасността при перорален прием на анаболните андрогенните стероиди.

Странични ефекти (Естрогенни)

Болденон се ароматизира в тялото до естрадиол (естроген). Повишените нива на естроген може да предизвикат нежелани реакции като например увеличаване задържането на вода и мазнини, и гинекомастия. Болденон се счита за умерено естрогенен стероид. Проучванията сочат, че скоростта на превръщане на болденона в естрадиол е наполовина от тази на тестостерона. Тенденцията за развитие на забележими естрогенни странични ефекти от употребата на болденон трябва да бъде по висока от тази на нандролон, но много по-ниска от тестостерона.

Естрогенните странични ефекти обикновено не са ясно изразени, освен ако този стероид не се приема в дози над 200-400 мг седмично. Възможна е употребата на антиестроген като кломифен цитрат или тамоксифен цитрат за да спомогне за намаляване на тези странични ефекти. Може да се използва алтернативен ароматазен инхибитор като Аримидекс (анастрозол), въпреки че е значително по-скъп и може да повлияе отрицателно на липидите в кръвта.

Странични ефекти (Андрогенни)

След като е класифициран като анаболен стероид, проявата на андрогенни странични ефекти при употребата на болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) е възможна, особено при инжектирането на високи дози. Те се изразяват в: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните андрогенни стероиди. Те се изразяват в промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора.

Имайте предвид, че редуцирането на болденон до по-силния андроген дихидроболденон чрез ензима 5-алфа редуктаза в андроген целевите тъкани като скалпа и простатата е с много нисък афинитет. Относителната андрогенност на болденон не се влияе значително от употребата на финастерид или дутастерид.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Болденон не е с-17 алфа алкилиран анаболен стероид и не е известно да има хепатотоксични ефекти. Чернодробна токсичност е малко вероятна.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, което може измести баланса от HDL към LDL и да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Анаболните андрогенните стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Болденон е вероятно да има по-малко неблагоприятен ефект върху сърдечносъдовите рискови фактори, отколкото синтетичните орални анаболни стероиди. Това се дължи отчасти на неговата предразположеност към метаболизъм в черния дроб, което му позволява да има по-малко въздействие върху управлението на холестерола. Ароматизирането на болденона в естрадиол може също да помогне за смекчаване на негативните ефекти на андрогените върху серумните липиди.

За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж, се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. След прекратяване приема на тестостерон базирани стероиди естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца.

Имайте предвид, че продължителнота злоупотреба с анаболни андрогенни стероиди може да причини вторичен хипогонадотропен хипогонадизъм, което впоследствие налага медицинска интервенция. За по-подробна информация относно потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти“.

Приложение (Мъже)

Въпреки че болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) остава активен за много по-дълго време, инжектирането за целите на културизма се извършва най-малко веднъж седмично. Най-често използваната доза е 200-400 мг на седмица. Схемата на дозиране също може да бъде разпределена на 2 или 3 пъти седмично за намаляване обема на всяка инжекция. Необходимо е също местата на инжектиране да бъдат сменяни, за да се намали риска от дразнене или инфекция.

Известен като не толкова бърз гейнър болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) осигурява бавен, но постоянен ръст в силата и качеството на мускулната тъкан. Положителните ефекти от употребата на този стероид стават най-очевидни, когато се използва за по-дълги цикли, обикновено с продължителност от или повече от 8 седмици. Придобитата мускулна тъкан също е определено по-твърда. Тъй като водната задръжка не допринася в голяма степен за размера на мускула, по-голяма част от придобитата мускулатура след един цикъл с болденон ундециленат трябва да се запази след преустановяване приема на този анаболен стероид.

Болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) е много гъвкав анаболен стероид и може успешно да бъде комбиниран с други стероиди в зависимост от желания ефект. За мускулна маса обикновено се комбинира с инжектиране на тестостерон енантат (testosterone enantate) или ципионат (testosterone cypionate). Тази комбинация работи в полза на мускулната маса и сила, без силна проява на страничните ефекти, свързани с употребата единствено на тестостерон. В циклите за орелефяване, за подобряване на твърдостта и плътността на мускула болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) се комбинира отлично с неароматизиращи стероиди като тренболон ацетат (trenbolone acetate) или метанолон енантат (methanolone enantate / Primobolan). Възможна е също употребата на С-17 алфа алкилирани агенти за перорален прием като флуоксиместерон или станозолол (Winstrol). За някои атлети само ниската тенденция за произвеждане на естроген от този стероид е достатъчна за употребата му само в цикли за маса.

Приложение (Жени)

Когато се използва за целите на спорта и културизма жените приемат много по-ниски дози болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) от мъжете, обикновено 50-75 мг на седмица. Жените трябва да внимават с бавнодействащите характеристики на този стероид, тъй като кръвните нива се контролират трудно и бавният им спад може да причини проява на вирилизиращи странични ефекти.

Наличност

Болденон ундециленат (Boldenone Undecylenate) остава широко достъпен като лекарствен продукт за ветеринарна употреба. Той се произвежда главно в Америка в дози от 25 мг/мл или 50 мг/мл. Съществуват малък брой препарати с по-висока концентрация (200 мг/мл), произведени главно от фирми в по-малко регулирани пазари в Азия, където предлагането често се осигурява от черния пазар.