• Химични наименования  (1R,2S)-2-(methylamino)-1-phenylpropan-1-ol
Ephedrine Hydrochloride (Ефедрин)

Описание на Ephedrine Hydrochloride (Ефедрин)

Ephedrine Hydrochloride (Ефедрин) е лекарствен продукт, който пренадлежи на широка група лекарства с общо название симпатикомиметици. По-конкретно той е алфа и бета адренергичен агонист. Ефедрин повишава освобождаването на норепинефрин, силен ендогенен алфа агонист. Действието на това лекарство е много подобно на действието на естествено произвеждания в тялото хормон епинефрин (адреналин). Ефедрин свива съдовете, повишава кръвното налягане и честотата на сърдечния ритъм. Използва се за овладяване на хипотензията (понижено кръвно налягане), вследствие на спинална и епидурална анестезия (гръбначно-мозъчна упойка).

Ephedrine Hydrochloride (Ефедрин) е интересен за атлетите по много причини. Основната от тях е стумулирането на централната нервна система. В началото на приема телесната температура се покачва незначително, тъй като се увеличава разграждането на триглициредите в мастните тъкани (стимулиране на обмяната на веществата). Това може да помогне за намаляване на телесните мазнини и подобряване на кръвоснабдяването. Смята се също, че анаболната активност на стероидите може да бъде увеличена, защото скоростта на метаболизма на белтъчините и въглехидратите се увеличава. Стимулиращият ефект на това лекарство също увеличава силата на мускулните контракции.

Симпатомиметиците са лекарства, които влияят върху симпатиковата нервна система по различни начини, най-главно чрез разпределението на адренорецепторите. Има действително девет различни вида от тези рецептори в организма, които са класифицирани като алфа или бета и допълнително разделени по тип. В зависимост от конкретните афинитети на тези лекарства към различните рецептори, те могат да се използват за лечение на астма, хипертония, аритмии, мигрена и анафилактичен шок. Публикацията Goodman and Gillman’s The Pharmacological Basis of Therapeutics 9-то издание добре описва природата и действието на този тип лекарсва.

Повечето от действията на катехоламините и симпатикомиметичните лекарства могат да бъдат класифицирани в седем основни вида:
(1) периферно възбуждащо действие върху някои видове гладки мускули, като тези в кръвоносните съдове снабдяващи кожата, бъбреците и лигавиците и върху клетки на жлези като слюнчените и потните жлези;
(2) периферно инхибиторно действие върху някои други видове на гладката мускулатура, като тези в стената на червата, в бронхиалното дърво и в кръвоносните съдове, снабдяващи скелетната мускулатура;
(3) сърдечено възбуждащи действия, отговорени за увеличаване на сърдечната честота и сила на свиване;
(4) метаболитни действия, като например увеличаване на скоростта на гликогенолизата в черния дроб и мускулите и освобождаване на свободни мастни киселини от мастната тъкан;
(5) ендокринни действия, като например модулиране секрецията на инсулин, ренин и хипофизни хормони;
(6) действия на централната нервна система, като дихателно стимулиране и с някои от лекарствата увеличение на будността и психомоторната активност и намаляване на апетита;
(7) пресинаптични действия, които водят или инхибиране или облекчаване освобождаването на невротрансмитери, като например норепинефрин и ацетилхолин.

История на Ephedrine Hydrochloride (Ефедрин)

Ephedrine Hydrochloride (Ефедрин) е доста старо лекарство. Употребяван е в САЩ за редица медицински показания като потискане на апетита, деконгестант и лечение хипотония, свързана с анестезия. Контролът над лекарството през последните години е завишен поради факта, че се използва като основна база за производството на метамфетамини. Възможно е Ефедрин скоро да се присъедини към списъка с контролирани вещества поради тази причина. В момента той все още се предлага на пазара за хуманни лекарства.

Как се разпространява Ephedrine Hydrochloride (Ефедрин)

Ефедрин (като ефедрин хидрохлорид или ефедрин сулфат) най-често се разпространява в таблетки от 25 мг или 50 мг всяка.

Структура и характеристика на Ephedrine Hydrochloride (Ефедрин)

Ефедрин е симпатомиметичен амин, свързан със структурата на амфетамин и метамфетамин. Той има химичното наименование (1R, 2S) -2- (метиламино) -1-фенилпропан-1-ол.

Странични ефекти

Възможни са проявата на нежелани странични ефекти като треперене, изпотяване, сърцебиене, виене на свят и чувство на вътрешно вълнение. Често тези странични ефекти отшумяват с привикване към лекарството или когато дозата се намали. Чувствителните към кофеин не би следвало да употребяват ефедрин поради силните му ефекти. По време на приема на това лекарство може да се появи загуба на апетит. Това би бил положителен ефект за хора, които спазват диета. Ефедрин е популярна съставка на медикаменти за потискане на апетита. Лекарството не трябва да се приема от хора, които страдат от тиреоидни дисфункции, високо кръвно налягане или сърдечни заболявания.

Ефедрин е стимулант на централната нервна система с потенциал за фатално предозиране. Признаците на предозиране могат да включват учестено дишане, смущения в кръвното налягане, неправилен сърдечен ритъм, загуба на съзнание, треперене, паника, екстремно безпокойство и силно гадене, повръщане, диария.

Приложение (Основно)

Когато се приема за целите на културизма (не по предназначение)