Голяма доза кофеин възстановява 67% по-бързо количеството гликоген в мускулите в рамките на няколко часа.

Кофеинът помага на мускулите да усвояват по-добре глюкозата и значително увеличава скоростта на възстановяване на запасите от гликоген в мускулната тъкан след тежки физически натоварвания. Известно е, че консумацията на кофеин и въглехидрати преди и по време на тренировки значително увеличава силата и издръжливостта на атлетите, а съчетанието от двете групи вещества способства и за по-бързото възстановяване на работоспособността и издръжливостта на мускулите след натоварванията.

Caffeinesh

В експеримент, който участвали 7 велосипедисти маратонци, които в предварителния стадий на изследването въртели до пълно изтощение педалите на велотренажори, след което консумирали вечеря с минимално съдържание на въглехидрати. По този начин учените искали да намалят до минимум запасите от гликоген в мускулите им, преди експерименталното изпитание на следващия ден. Спортистите не яли нищо до следващия ден тренировка до изтощение в лабораторията, след което били разделени на две групи, едната от които получила енергийна напитки само с глюкоза, а другата – с глюкоза и кофеин. Двете групи почивали по 4 часа след силовата тренировка, след което от състезателите били взети мускулни биопсии и по няколко кръвни проби, за да се установи доколко мускулите са се презаредили с гликоген, както и концентрацията на глюкозо-регулиращите метаболити и хормони, глюкозата и инсулина в кръвта. Целият експеримент от 2 тренировъчни Стероидни цикли от SH | Спортни храни бил повторен след 7-10 дни, като единствената разлика била, че групата, която при първия опит пила само глюкозни напитки, той път приела напитки с добавка кофеин, и обратното. И в двата случая течностите били с еднакъв, цвят, аромат, вкус и количества въглехидрати, като единствената различаваща ги съставка бил кофеинът.

Клиничните изследвания на мускулната тъкан и кръвните проби показали, че през първия час след тренировката нивото на възстановяване на гликогена не се повлиявало съществено от наличието или не на кофеин в напитките. На 4-ия час от възстановяването обаче, спортистите приели кофеин показали 66% по-високи нива на гликоген в мускулите в сравнение с колегите си. В рамките на 4-часовия възстановителен период, в кръвта на консумиралите кофеин били отчетени по-високи количества на глюкозата и плазмения инсулин, както и на няколко протеини като калциево зависимия киназа (kinase) и киназа В (kinase B), които участват в преноса на глюкозата от кръвта в мускулните клетки.

Авторите на изследването уточняват, че в експеримента са използвани големи дози кофеин – 8 мг. на килограм тегло, което се равнява на 5-6 чаши силно кафе. При повторни изследвания специалистите смятат да установят количествено благотворния ефект от по-малки количества кофеин.

Общи доказани полезни ефекти

  • Стимулира производството на епинефрин (адреналин)
  • Увеличава нивата на свободна енергия
  • Премахва ефекта на сънливостта и увеличава бдителността, но без да замества съня
  • Подобрява спортните постижения, в следствие потискане чувството на умора
  • Подобрява дишането и освобождава дихателните пътища (при астма, бронхити, симптоми на настинки и грип)
  • Стимулира загубата на тегло, по-точно стимулира изгарянето на мазнини и отделянето на вода
  • Увеличава ефекта на болкоуспокояващите
  • Увеличава скоростта и обема на метаболизма (в частта на катаболизма преди всичко)

Кофеинът оказва влияние и върху подкожната мазнина и мускулния метаболизъм, увеличавайки нивото на цикличния аденозин монофосфат . Така се увеличава нивото на кръвната захар и освобождаването на свободните мастни киселини от клетките, а това увеличава и енергията и изходното ниво при дълготрайни натоварвания, каквито са например продължителните кардиозанимания. Така с отделянето на свободните мастни киселини заедно с ограничаване на въглехидратите при диета ще стопите сериозно количество подкожна мазнина.

Прием на кофеин и анаболни андрогенни стероиди

Не са доказани странични ефекти при употреба на стероиди в комбинация с кофеин. При стимулиране с анаболни андрогенни стероиди прекомерната употреба на кофеин и кофеинови напитки е безмислена с цел възстановяване, тъй като този процес бива стимулиран от анаболните стероиди.

Препоръчително е да се избягват големи дози кофеин при употреба на допинг, тъй като има риск да се повиши кръвното налягане. Препоръчителния дневен прием е не повече от 4 мг на килограм телесно тегло, което значи около 2 до 3 чаши силно кафе.