• Химични наименования  (±) a1-[(tert-butylamino)methyl]-4- hydroxy-m-xylene-a,a1-diol sulfate (2:1)(сол)
Албутерол

Описание на Albuterol Sulfate (Албутерол)

Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат) принадлежи към група лекарства, наречени бронходилататори (разширяващи бронхите) или облекчаващи дишането средства. Той предизвиква отпускане на мускулатурата на малките въздухоносни пътища в белите дробове. По този начин води до тяхното разширяване, което облекчава дишането, намалява кашлицата и стягането в гърдите. Бронходилататорното действие на Албутерол се проявява около 5 минути след инхалацията и трае около 4-6 часа.

Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат) е селективен бета-2 адренергичен агонист, много сходен по структура и действие на кленбутерол. Той също се продава като Салбутамол в редица други страни, което е друго генерично име на това лекарство.
Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат) пренадлежи на широка група лекарства с общо название симпатомиметици.

Симпатомиметиците са лекарства, които влияят върху симпатиковата нервна система по различни начини, най-главно чрез разпределението на адренорецепторите. Има действително девет различни вида от тези рецептори в организма, които са класифицирани като алфа или бета и допълнително разделени по тип. В зависимост от конкретните афинитети на тези лекарства към различните рецептори, те могат да се използват за лечение на астма, хипертония, аритмии, мигрена и анафилактичен шок. Публикацията Goodman and Gillman’s The Pharmacological Basis of Therapeutics 9-то издание добре описва природата и действието на този тип лекарсва.

Повечето от действията на катехоламините и симпатикомиметичните лекарства могат да бъдат класифицирани в седем основни вида:
(1) периферно възбуждащо действие върху някои видове гладки мускули, като тези в кръвоносните съдове снабдяващи кожата, бъбреците и лигавиците и върху клетки на жлези като слюнчените и потните жлези;
(2) периферно инхибиторно действие върху някои други видове на гладката мускулатура, като тези в стената на червата, в бронхиалното дърво и в кръвоносните съдове, снабдяващи скелетната мускулатура;
(3) сърдечено възбуждащи действия, отговорени за увеличаване на сърдечната честота и сила на свиване;
(4) метаболитни действия, като например увеличаване на скоростта на гликогенолизата в черния дроб и мускулите и освобождаване на свободни мастни киселини от мастната тъкан;
(5) ендокринни действия, като например модулиране секрецията на инсулин, ренин и хипофизни хормони;
(6) действия на централната нервна система, като дихателно стимулиране и с някои от лекарствата увеличение на будността и психомоторната активност и намаляване на апетита;
(7) пресинаптични действия, които водят или инхибиране или облекчаване освобождаването на невротрансмитери, като например норепинефрин и ацетилхолин.

Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат) най-често се открива под формата на инхалатор, проектиран за впръскване на измерено количество от лекарството директно в бронхите при проява на астматичен пристъп. Тази форма на приложение осигурява възможно най-малко количество системна лекарствена дейност за свеждане до минимум на сърдечносъдовите странични ефекти. Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат) също се разпространява като таблетки за перорален прием.

Това лекарство е обект на интерес в културизма, защото с употребата им може да се осъществи значителна стимулация на бета-2 адренергичните рецептори и измерима загуба на мазнини в тялото.

История на Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат)

Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат) е въведен на пазара на лекарства в САЩ през 1980г., като се продава под името Ventolin. Той се е превърнал в едно от най-популярните лекарства за контрол на остри астматични пристъпи. Други известни имена под които съществува лекарството са: Aerolin, Airomir, Asmasal, Asthalin, Asthavent, Asmol, Butahale, Buventol, ProAir, Proventil, Salamol, Sultanol и Volmax.

Как се разпространява Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат)

lbuterol Sulfate (Албутерол сулфат) най-често се разпространява под формата на инхалатор и таблети от 2 мг, 4 мг или 8 мг.

Структура и характеристика на Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат)

Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат) има кратко действие на 2-адренергичен рецепторен агонист. Има химично наименование (±) а1 - [(трет-бутиламино) метил] -4-хидрокси-т-ксилен-A, A1-диол сулфат (2: 1) (сол).

Странични ефекти

Чести нежелани странични ефекти, свързани с употребата на Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат) включват:главоболие, световъртеж, замаяност, безсъние, тремор, нервност, изпотяване, гадене, повръщане, диария и сухота в устата. По-редки, но по-сериозни нежелани реакции включват алергични реакции (обрив, уртикария, подуване на устните, езика или лицето и затруднено дишане), болка в гърдите, високо кръвно налягане, както и нередовен сърдечен ритъм.

Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат) е стимулант на централната нервна система с потенциал за фатално предозиране. Признаците на предозиране могат да включват учестено дишане, смущения в кръвното налягане, неправилен сърдечен ритъм, загуба на съзнание, треперене, паника, екстремно безпокойство и силно гадене, повръщане или диария.

Приложение (Основно)

Обичайната начална доза за възрастни и деца над 12г. за лечение на астма е 2-4 мг 3 или 4 пъти на ден.

Когато се използва не по предназанчение (за горене на мазнини) ефективна доза обикновено е в диапазона от една до две 4 мг таблетки на ден (по 1 таблетка х 1-2 приложения).

Хората, които са много чувствителни към страничните ефекти на бета-агонистите обикновено започват с 2 мг таблетки. Интервалите за прием се разпределят по възможност най-равномерно, така че да се предодврати застъпване на приема и поддържане на активна концентрация в кръвта за по-голяма част от деня.

Културистите често използват телесната си температура като индикатор за ефикасността на лекарството. Повишаването на температурата с градус или два може да показва, че липолизата (отстраняване на мастните киселини) се стимулира ефективно.

Както се забелязва при всички бета-агонисти, има тенденция към бързо развитие на толерантност към термогенните ползи на това лекарство. Поради потенциалните странични ефекти на това лекарство не се препоръчва непрекъснато увеличаване на дозата в преследване на поддържане на неговия ефект. Вместо това за употребяващия лекарстото ще е по-добре да прекрати приема за известно време (4 седмици или повече). Така организмът ще възстанови нормалните си концентрации на бета-адренергични рецептори и по-специално бета-2 рецепторите.

Наличност

Albuterol Sulfate (Албутерол сулфат) е широко достъпно и много евтино лекарство.

Документи за изтегляне

Документи за изтегляне Характеристика на продукта