• Андрогенен потенциал  37
  • Анаболен потенциал  125
  • Стандарт  тестостерон
  • Химични наименования  19-norandrost-4-en-3-one-17beta-ol, 17beta-hydroxy-estr-4-en-3-one
  • Естрогенна активност  ниска
  • Прогестеронова активност  средна

Deca-Durabolin (Дека Дураболин/ nandrolone decanoate)

Описание на Deca-Durabolin (Дека Дураболин / nandrolone decanoate)

Нандролон деканоат (Deca-Durabolin / Дека Дураболин) е инжекционна форма на анаболния стероид нандролон. Естерът деканоат осигурява бавно освобождаване на нандролона от мястото на инжектиране с продължителност до 3 седмици. Нандролон (Deca-Durabolin / Дека Дураболин) е много подобен на тестостероновата структура, въпреки че притежава въглероден атом на 19-та позиция (откъдето идва и друго негово наименование 19-нортестостерон). Подобно на тестостерона, нандролон деканоат (Deca-Durabolin / Дека Дураболин) показва сравнително силни анаболни свойства.

За разлика обаче от тестостерона, изграждащата мускулна тъкан активност на нандролона има слаби андрогенни свойства. Голяма част на тези му свойства се дължат на редуцирането на нандролона до дихидронандролон в андроген целевите тъкани, отговорни за действието на тестостерона. Меките свойства на нандролон деканоат (Deca-Durabolin / Дека Дураболин) го правят един от най-популярните инжекционни анаболни стероиди по света. Той е силно предпочитан от спортистите заради способността му да осигури значителен прираст на мускулна маса и сила без изразяването на силни андрогенни или естрогенни ефекти.

История на Deca-Durabolin (Дека Дураболин / nandrolone decanoate)

Нандролон деканоат (Deca-Durabolin / Дека Дураболин) е описан за първи път през 1960г. и се превръща в лекарствен медикамент през 1962г. Той е разработен от международния фармацевтичен гигант Organon. Името Deca-Durabolin (Дека Дураболин) е използвано за обозначение на произхода от популярния преди Durabolin (нандролон фенилпропионат), като използва естер от 10 въглеродни атома. Organon разширява пазара за нандролон деканоат (Дека Дураболин) много бързо след неговото пускане. Вероятно поради комбинация от благоприятните му свойства и големия пазар, Deca-Durabolin (Дека Дураболин) на Organon скоро се превръща в един от най-широко разпространените анаболни стероиди в света.

Когато е въведен за първи път в САЩ, нандролон деканоат (като Durabolin) се предписва за лечение на различни заболявания. Някои от тях са: постоперативна терапия за изгарждане на мускулна маса, остеопороза, напреднал рак на гърдата, възстановяване загубата на тегло след заболяване, обща отслабналост, изгаряния, тежки травми, язви, съпътстваща терапия при някои форми на анемия и частни случаи при забавяне растежа и развитието на децата. Първоначално стероидът е бил разпространяван в доза от 50 мг/мл, което се дължи на много ниските препоръчителни дози (обикновено 50-100 мг на всеки 3-4 седмици). Лекарството скоро е актуализирано до версия от 100 мг/мл, заради необходимостта от по-високи дози в някои случаи, особено тези с рефрактерна анемия и напреднал рак на гърдата. По-късно Organon пускат и форма от 200 мг/мл.

Въпреки че лекарството е било прилагано в продължение на около десет години за много медицински цели, от средата на 70-те години посочените направления за употреба на нандролон деканоат са били преразгледани както в САЩ, така и в други страни. През 1975г. FDA одобрява предписването на нандролон деканоат като „вероятно ефективно“ при съпътстваща терапия на сенилна и постменопаузална остеопороза, както и за лечение на хипофизен дефицитен нанизъм, докато растежния хормон става по-достъпен. Също така е считан за „вероятно ефективен“ в помощ за запазване на мускулната маса, контролиране на напреднал рак на гърдата и като допълнителна терапия при някои видове анемия.

Съвременните (одобрени) медицински приложения на Нандролон деканоат (Deca-Durabolin / Дека Дураболин) са още по-прецизирани, отколкото са били в средата на 70-те. Сега в САЩ лекарството е одобрено от FDA за лечение на анемия, поддържаща терапия за запазване на телесна маса при ХИВ-позитивни пациенти и други. Нандролон деканоат (Deca-Durabolin / Дека Дураболин) на Organon е широко разпространен днес, като сега се администрира от новата компания-майка Merck/MSD. В допълнение нандролон деканоат също така се произвежда под много други наименования и от много други компании както за хуманна, така и за ветеринарна употреба.

Как се разпространява Deca-Durabolin (Дека Дураболин / nandrolone decanoate)

Нандролон деканоат (Deca-Durabolin / Дека Дураболин) е широко достъпен на пазарите за хуманни и ветеринарни лекарства по света. Съставът и дозировката може да варира според страната и производителя. Най-често се продава като маслен разтвор на стероида в концентрации 5 мг/мл, 50 мг/мл, 100 мг/мл или 200 мг/мл.

Структура и характеристика на Deca-Durabolin (Дека Дураболин/ nandrolone decanoate)

Нандролон деканоат (Дека Дураболин) е модифицирана форма нандролон, където естер на карбоксилна киселина (деканова киселина) е прикрепен към 17-бета хидроксилната група. Естерифицираните стероиди са по-малко полярни отколкото свободните стероиди и се усвояват по-бавно от областта на инжектиране. След като навлезе в кръвния поток естерът се отстранява до получаване на свободен (активен) нандролон. Естерифицираните стероиди са предназначени за удължаване на терапевтичния прозорец след приложение, което дава възможност за разреден график на инжектиране в сравнение с употребата на неестерифициран стероид. Нандролон деканоат (Дека Дураболин) осигурява рязък скок в освобождаването на нандролон след 24-48 часа при дълбока мускулна инжекция, което освобождаване постепенно намалява до близо базови нива около две седмици по-късно. Периодът на полуразпад на нандролон деканоат е 7-12 дни.

На графиката е изобразена фармокенетиката на нандролон деканоат (Дека Дураболин) при инжектиране на 200мг. Анализът е извършен от Wijnand H, Bosch A, Donker C. Acta Endocrinol 1985 Supp 271 19-30.

Странични ефекти (Естрогенни)

Нандролон има ниска тенденция за превръщане в естроген, само около 20% в сравнение с наблюденията при употреба на тестостерон. Това е така, защото в черния дроб нандролон деканоатът се превръща до естрадиол, но в други по-активни на ароматизиране места като мастната тъкан нандролон е много по-податлив на процеса ароматизиране. С употребата на нандролон деканоат (Дека Дураболин) свързаните с естрогена странични ефекти създават много по-малка загриженост, отколкото с употребата на тестостерон.

Повишени нива на естроген могат все пак да бъдат отчетени с по-високи дози на прием, което може да предизвика нежелани странични ефекти като например увеличаване задържане на вода и мазнини, гинекомастия и други. Възможно е да се наложи прием на антиестроген като кломифен цитрат или тамоксифен цитрат за се предотвратяване проявата на естрогенни странични ефекти. Спортистът може да се редува използвате ароматазен инхибитор като Аримидекс (анастрозол), който по-ефективно контролира естрогена чрез предотвратяване на неговия синтез. Инхибиторите на ароматазата обаче могат да бъдат доста скъпи в сравнение с антиестрогените и също могат да имат отрицателен ефект върху липидите в кръвта.

Трябва да се отбележи също, че нандролон деканоат (Дека Дураболин) проявява дейност на прогестин в тялото. Въпреки че прогестеронът е c-19 базиран стероид, отстраняването на тази група създава хормон с по-голям афинитет на свързване към съответния му рецептор. Поради тази отличителна черта анаболните стероиди без c-19 група показват, че имат афинитет към прогестероновия рецептор. Странични ефекти свързани с прогестерона са подобни на тези на естрогена, включително отрицателна обратна връзка в инхибиране производството на тестостерон и повишено задържане на мазнини. Прогестините също увеличават стимулиращия ефект на естрогените върху растежа на млечната жлеза. Оказва се, че една има силен синергизъм между тези два хормона, така че гинекомастията може да се прояви с помощта на прогестини, без прекомерни нива на естроген. Използването на антиестроген, който инхибира естрогенната компонента често е достатъчно за намаляване на гинекомастията, причинена от употребата на нандролон.

Странични ефекти (Андрогенни)

След като е класифициран като анаболен стероид, проявата на андрогенни странични ефекти при употребата на нандролон деканоат (Дека Дураболин) е възможна, особено при инжектирането на високи дози. Те се изразяват в: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните андрогенни стероиди. Те се изразяват в промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора.

Нандролон деканоат (Дека Дураболин) е стероид с относително ниска андрогенна активност в сравнение с тестостерон, Methandrostenolone (Метандростенолон) или флуоксиместерон и проявява значително по-ниски андрогенни странични ефекти. Поради мекия си андрогенен характер и способността да потиска ендогенното производство на тестостерон нандролон деканоат (Дека Дураболин) има склонност да попречи на либидото при мъжете, когато не се използва съвместно с друг андроген.

Трябва да се отбележи също, че в засегнатите от андрогенната активност тъкани нанднролон деканоат (Дека Дураболин) се редуцира до дихидронандролон (DHN). За метаболизма на нанднролона е отговорна 5-алфа редуктазата. Едновременното използване на инхибитор на 5-алфа редуктазата ще намали действието на нандролона и значително ще увеличи тенденцията към проява на андрогенните странични ефекти. Инхибиторите на редуктаза трябва да се избягват при употребата на нандролон деканоат (Дека Дураболин) в случай, че се целят ниски нива на андрогенна активност.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Нандролон не е с-17 алфа алкилиран анаболен стероид и не е известно да има хепатотоксични ефекти. Чернодробна токсичност е малко вероятна.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което може да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм. Проучвания показват, че с приема на 600 мг нандролон деканоат (Дека Дураболин) на седмица в продължение на 10 седмици стойностите на HDL холестерола намаляват с 26%. Това потискане е малко по-голямо в сравнение с измереното при употреба на същата доза testosterone enantate (тестостерон енантат). Също така е отчетено малко по-силно отрицателно въздействие върху съотношението HDL/LDL с употребата на нандролон деканоат (Дека Дураболин), в сравнение с testosterone cypionate (тестостерон ципионат).

Нандролон деканоат (Дека Дураболин) се очаква да има значително по-слабо влияние върху серумните липиди, отколкото с-17 алфа алкилираните стероиди. Анаболните андрогенните стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.
За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж, се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. Изследвания посочват, че при инжектиране на 100 мг седмично на нандролон деканоат (Дека Дураболин) за 6 седмици се отчита приблизително 57% намаляване на серумните нива на тестостерон. В доза от 300 мг на седмица този спад достига 70%. Смята се, че прогестационната активност на нандролон деканоат (Дека Дураболин) значително допринася за потискане синтеза на тестостерон по време на приема въпреки ниската тенденция за превръщане в естроген. Имайте предвид, че продължителнота злоупотреба с анаболни андрогенни стероиди може да причини вторичен хипогонадотропен хипогонадизъм, което впоследствие налага медицинска интервенция.

За по-подробна информация относно потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти“.

Приложение (Мъже)

За общ анаболен ефект по-старите предписания за употребата на нандролон деканоат (Дека Дураболин) посочват дози от 50-100 мг на всеки 3-4 седмици в продължение на 12 седмици. За лечение на бъбречна анемия – 100- 200 мг на седмица. Обичайната доза за целите на културизма е от порядъка на 200-600 мг на седмица, инжектирани в цикли от 8 до 12 седмици. Често се споменава, че най-оптимален ефект (най-добро съотношение мускулен растеж/странични ефекти) от употребата на нандролон деканоат (Дека Дураболин) се получава при употребата на 2 мг/кг телесно тегло седмично, въпреки че това не е еднакво за всеки потребител.

Нандролон деканоат (Дека Дураболин) е известен в средите на културизма и спорта под жаргонните имена „Дека“, „Жълта Дека“ и „Синя Дека“. Той обаче не е популярен като стероид за бърз прираст на мускулна маса. Ефектът му е считан за много добър, но значително по-бавен и на половина в сравнение с употребата на тестостерон базирани анаболни стероиди.

Нандролон деканоат (Дека Дураболин) често се комбинира с други анаболни андрогенни стероиди за по-голям ефект. Комбинация на 200-400 мг/седмично на нандролон деканоат и 10-20 мг дневно на Winstrol® (Винстрол) например, се посочва като отлична в циклите за орелефяване. Силен неароматизиращ стероид като Halotestin® или тренболон пък се комбинират с нандролон деканоат (Дека Дураболин) за повишаване плътността и твърдостта на мускулите. В качеството си на умерен анаболен стероид за изграждане на мускулна маса, нандролон деканоат (Дека Дураболин) също така може да участва в цикли за покачване на мускулна маса с приемливи резултати.

Съществува класическа комбинация с име „Deca и D-bol“ (обикновено 200-400 мг нандролон деканоат на седмица и 15-25 мг Dianabol на ден), която е била в основата на културизма в продължение на десетилетия и изглежда винаги дава отличен резултат в мускулния растеж. По-силен андроген като Anadrol 50® или тестостерон също може да бъдат комбинирани с нандролон деканоат (Дека Дураболин), което ще произведе по-високи резултати, но с цената на повече задържане на вода.

Приложение (Жени)

Въпреки че нандролон деканоат (Дека Дураболин) е слабо андрогенен, жените, които го употребяват се сблъскват с вирилизиращите странични ефекти на анаболните андрогенните стероиди. Изследванията са показали много висока поносимост при употребата на дози от 100 мг на седмица, през седмица, за период от 12 седмици. При дългосрочна употреба обаче (повече от 12 седмици) проучванията съобщават за вирилизиращи странични ефекти дори от ниски дози като например 50 мг на всеки 2-3 седмици.

Наличност

Нандролон деканоат (Дека Дураболин) продължава да губи своята популярност като фармацевтичен продукт поради ограничената му употреба в клиничната медицина. В момента този стероид не се разпространява в САЩ. Много държави от Западна Европа продължават с продажбата на нандролон деканоат (Дека Дураболин) като тенденцията е производството да се измести към по-малко регулираните пазари в Азия. В аптечната мрежа в България нандролон деканоат се разпространява под наименованието РЕТАБОЛИЛ в опаковка от 1 ампула от 1мл, концентрация 50 мг/мл, но цената му е сравнително висока, така че употребата му за целите на културизма в цикъл от 6-8 седмици може да струва няколко стотин лева. На пазара се предлагат значително по-евтини алтернативи, които не отстъпват по качество.

Документи за изтегляне

 Характеристика на продукта Листовка за пациента