Тестостерон е анаболен стероид, срещан най-често в маслени разтвори за инжектиране, който се разделя на няколко естера - видове и едни от тях са Ципионат (Testosterone Cypionate) и Енантат (Testosterone Enanthate).

Разглеждайки тези два вида тестостерон и ефектите им

Качествата на енантат и ципионат са, че това са най-бавните инжекционни тестостерони. Те не се различават по между си почти по нищо. В щатите ципионат се употребява масово и е по-предпочитаният тестостерон - анаболен инжекционен стероид, докато в Европа - енантат е по-често срещаният в системите за повишаване на мускулна маса и сила в основен период на атлетите в културизма и други спортове, дисциплини.

Тестостерон (Cypionate) ципионат е най-бавния тестостерон

Тестостерон Cypionate e анаболен стероид за инжектиране е на разположение най-често в ампули от 1 мл със съдържание 200 мг / мл субстанция тестостерон Cypionate. Всеки милилитър от разтвора съдържа тестостерон Cypionate , 200 мг ; Бензил бензоат , 0,2 мл; Памучно масло, 560 мг; Бензилов алкохол ( като консервант ) , 9.45 мг .

Структурната формула на Cypionate

Тестостеронът Cypionate в клинична фармакология

Ендогенните андрогени са отговорни за нормалния растеж и развитие на мъжките полови органи и за поддържане на вторичните полови белези.

Ефекти:

Тези ефекти включват растеж и зреене на простатата, семенните мехурчета, пениса и скротума; разтежа на косми при мъже като брада, срамната част - генитали, гърдите и аксиларни части - коса; разширяване на ларинкса, удебеляване на гласните струни, и промени в мускулатурата и разпределението на мастната тъкан. Препаратите в този клас предизвикват задържане на азот, натрий, калий и фосфор, също намаляват секрецията на калций и за това е необходим допълнителен прием на калции, ако цикъла е с високи дози тестостерон Ципионат. Андрогените са били докладвани за увеличаване на белтъчния анаболизъм и намаляване на протеин катаболизъм. Азотния баланс се подобрява само когато има достатъчен прием на калории и протеин.

Андрогените са отговорни за бързото израстване на юношеството и за евентуално прекратяване на линеен растеж, предизвикана от сливането на центровете на растеж епифизните. При деца, външни андрогени ускоряват линейни темпове на растеж, но могат да доведат до прекомерно развитие на костното съзряване. Използвайте в продължение на дълги периоди може да доведе до сливане на епифизните центрове за растеж и прекратяване на същия процес. Андрогените са докладвани за стимулиране на производството на червени кръвни клетки, чрез повишаване на производството на еритропоетин стимулиращият фактор.

През екзогенното въвеждане на андрогени, ендогенен тестостеронът се  освобождава и инхибира чрез обратна връзка инхибиране на хипофизата и лутеинизиращият хормон (LH). В големи дози на екзогенни андрогени, сперматогенезата може да бъде потисната чрез инхибиране на обратна връзка на фоликула в хипофизата - стимулиращият хормон (FSH).

Налице е липса на съществени доказателства, че андрогените са ефективни при фрактури, хирургия, възстановяване след боледуване, както и функционални маточни кръвотечения.

Фармакокинетика

Тестостероновите естери са по-малко полярни от свободния тестостерон. Тестостероновите естери в масло за мускулно инжектиране се абсорбират бавно от липидната фаза; по този начин, тестостерон Cypionate може да се прилага на интервали от две до четири седмици. Атлетите, които употребяват този препарат слагат седмично от една до две ампули по 200 мг (обощ 400 мг) Testosterone Cypionate.

Тестостерон в плазмата е 98 процента свързан към специфичен свързващ тестостерон – естрадиол глобулин, и около 2 процента е свободен. Като цяло, размерът на този сексуален хормон свързващ глобулин в плазмата, ще определи разпределението на тестостерон между свободните и свързаните форми, и концентрацията на свободния тестостерон ще определи неговия полуживот.

Около 90 процента от доза от тестостерон се отделя в урината като глюкуронова и сярна конюгати на тестостерона и неговата метаболитна киселина; около 6% от дозата се отделя в изпражненията, предимно в неконюгираната форма. Инактивиране на тестостерон се осъществява основно в черния дроб. Тестостеронът се метаболизира до различни 17 – кето стероиди по два различни пътя.

Периодът на полуразпад на тестостерона Cypionate когато се инжектира мускулно, е приблизително осем дни.

В много тъкани активността на тестостерон изглежда зависи от редукция до дихидротестостерон, който се свързва към цитозолните рецепторни протеини. Комплексният стероиден рецептор се транспортира до ядрото, където се инициира транскрипционно събитие и клетъчни промени, свързани с андрогенно действие.