• Андрогенен потенциал  неизвестно
  • Анаболен потенциал  над 100
  • Стандарт метилтестостерон (орален)
  • Химични наименования  4-chloro-17a-methyl-17bhydroxyandrosta-1,4-dien-3-one
  • Естрогенна активност  няма
  • Прогестеронова активност  ниска

Oral Turinabol (Туринабол)

Описание на Oral Turinabol (Туринабол)

Хлородехидрометилтестостерон е генеричното наименование на известния анаболен стероид за перорално приложение Oral Turinabol (Туринабол) или Туранабол - друго име на продукта Turanabol, който е мощно производно на Dianabol. Този стероид структурно представлява кръстоска между Methandrostenolone и clostebol (4-хлортестостерон), като има основната структура на Dianabol с добавеното 4-хлоро изменение на clostebol. Тази промяна прави хлородехидрометилтестостерон по-мек от своя братовчед Dianabol, като демонстрира ниска андрогенна и почти никаква естрогенна активност. Този стероид поддържа много по-благоприятен баланс между анаболния и андрогенния ефект, което означава, че неговата употреба е свързана с по-малко вероятни прояви на андрогенни странични ефекти.

История на Oral Turinabol (Туринабол)

Хлородехидрометилтестостерон е описан за първи път през 1962г. Jenapharm (Германия) скоро след това пуска на пазара лекарството за продажба в Източна Германия под търговската марка Oral Turinabol. Стероидът е спечелил благоразположението на клиницистите поради неговия силно анаболен и ниско андрогенен характер, което му позволява да бъде прилаган за лечение на различни заболявания както при мъже, така и при жени и деца. Лекарството е произведено в две концентрации, съдържащи 1 мг и 5 мг стероид в една таблетка, така че по-ниско дозираната версия е достъпна за по-чувствителните групи хора. Хлородехидрометилтестостерон се прилага за редица медицински цели, главно тези, с акцент върху изграждането или запазването на чиста мускулна тъкан и кости.

Oral Turinabol се превръща в стероид на „позора“ през 90-те години, когато се разкрива, че хлородехидрометилтестостерон е бил една от най-пазените тайни в „Източногерманската Допинг Машина“. Тя е държавно спонсорирана допинг програма, наречена „Държавен план за научни изследвания Тема 14.25“, разработвана в Източна Германия в периода 1974-1989г. Представлява агресивна анаболна стероидна програма с една цел: да преодолява допинг теста на олимпийски състезания. В много от случаите под ръководството на треньорите на спортистите са били давани лекарства за приемане като „витамини“. Оказало се, че тези спортисти обаче не приемали „витамини“, а Oral Turinabol. По случая съшествува книга: “Faust’s Gold: Inside the East German Doping Machine” на Стивън Унгерлайдер.

Независимо от безпорно безопасния профил на дейност на този стероид Jenapharm преустановява производството на Oral Turinabol (Туринабол) през 1994г. Това се свързва с период, в който употребата на допинг препарати в спорта е получила много негативен и широк медиен отзвук. През 1996г. компанията Schering AG (също известна с производството на много противоречиви анаболни стероиди) придобива Jenapharm, но производството на Oral Turinabol (Туринабол) не е възобновено повече. Днес Хлородехидрометилтестостерон се произвежда предимно от и за черния пазар на стероиди.

Как се разпространява Oral Turinabol (Туринабол)

Хлородехидрометилтестостерон не е на разположение като лекарствен продукт по предписание. Произвежда се предимно от и за черния пазар на стероиди предимно като таблетка за перорален прием от 5 мг, 10 мг или 25 мг в кутия от 30, 50, 60 или 100 таблетки.

Структура и характеристика на Oral Turinabol (Туринабол)

Хлородехидрометилтестостерон е модифицирана форма на тестостерон. Различава се с:
1) добавяне на метилова група при 17-алфа въглеродния атом, което помага за защита на хормона при орално приложение;
2) въвеждане на двойна връзка между въглеродните атоми 1 и 2 (1-ен), която променя съотношението анаболен към андрогенен ефект съотношение в полза на анаболния;
3) прикрепването на хлорна група при 4-тия въглероден атом, която инхибира ароматизирането на стероида и намалява относителната му андрогенност.

Странични ефекти (Естрогенни)

Хлородехидрометилтестостерон не се ароматизира в организма и не е измеримо естрогенен. Употребата на антиестрогени не е необходима. Гинекомастията не трябва да притеснява дори по-чувствителните спортисти. Тъй като естрогенът е обичайният виновник за задържането на вода, употребата на този стероид гарантира чист и качествен вид на физиката без излишно подкожно задържане на течности и мазнини. Това характерно свойство прави стероида много подходящ за употреба в цикли за релеф.

Странични ефекти (Андрогенни)

Въпреки че е класифициран като анаболен стероид андрогенните странични ефекти са обичайни при употребата на Oral Turinabol (Туринабол). Възможни са проявата на: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Тези, които са загрижени за косопада могат да намерят по-удачен вариант в употребата на Deca Durabolin (нандролон деканоат), който е сравнително по-малко андрогенен стероид. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните / андрогенни стероиди. Те могат да включват промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора.

Хлородехидрометилтестостерон не се метаболизира от ензима 5-алфа редуктаза, така че относителната му андрогенност не се променя от едновременната употреба на финастерид или дутастерид.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Хлородехидрометилтестостерон е 17-алфа алкилирано съединение. Тази промяна предпазва лекарството в черния дроб, което позволява много висок процент навлизане на препарата в кръвния поток след перорално приложение. 17-алфа алкилирани анаболни / андрогенни стероиди могат да бъдат хепатотоксични. Продължителен прием или прием на големи дози може да доведе до увреждане на черния дроб. В редки случаи може да се развие животозастрашаваща чернодробна дисфункция. Препоръчително е периодично посещение лекар по време на всеки цикъл за проследяване на чернодробните ензими. Приемът на 17-алфа алкилирани стероиди обикновено се ограничава до 6-8 седмици в опит да се избегне възпаление на черния дроб.

Тежки чернодробни усложнения са рядкост, но те не могат да бъдат изключени особено вследствие приема на големи дози или прекалено продължителен прием. Използването на добавка за детоксикация на черния дроб като Liv-52 или Есенциале Форте се препоръчва по време на приема на всякакви хепатотоксични анаболни / андрогенни стероиди.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което може да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Анаболните / андрогенни стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Хлородехидрометилтестостерон има силен ефект върху чернодробнoто влияние върху холестерола, поради своята структурна устойчивост към чернодробния метаболизъм и начин на приложение. За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. Хлородехидрометилтестостерон не е изключение в това отношение. След прекратяване употребата на анаболни стероиди естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца.

Продължителната злоупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм. Посочените по-горе нежелани ефекти не са всеобхватни. За по-подробно обсъждане на потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти“.

Приложение (Основно)

Проучванията показват, че като орален анаболен стероид приемът на Oral Turinabol (Туринабол) с храна може да намали неговата усвояемост. Това се дължи на мастноразтворимия характер на стероидните хормони, които имат склонност да се разтварят в неразградените хранителни мазнини и това е причина за намаляване усвояването от стомашно-чревния тракт. За максимално усвояване този стероид трябва да се приема на празен стомах.

Приложение (Мъже)

В клиничната медицина в миналото често предписваната доза при мъже е 5 мг дневно. Днес не съществуват никакви предписания. За спортни цели ефективната доза се оценява на 15-40 мг дневно в цикъл от 6-8 седмици. По-големи периоди биха увеличили значително риска от хепатотоксичност. Този стероид често се употребява от атлети в циклите за релеф преди състезания и не се оценява като най-подходящ за употреба в цикъл за маса. Атлети в спортове, в които скоростта е основна цел, също силно подкрепят употребата на Oral Turinabol (Туринабол) поради силната анаболна полза и незначителното увеличаване на тегло от водна задръжка.

Приложение (Жени)

Честата доза в клиничната медицина в миналото е оценявана на 1-2,5 мг на ден. Днес не съществуват никакви предписания. За спортни цели ефективната доза приемана от жени е една таблетка от 5 мг дневно за не повече от 4-6 седмици. Проявата на вирилизиращи странични ефекти е малко вероятна с употребата на този стероид.

Наличност

Oral Turinabol (Туринабол) официално не е достъпен като лекарство по предписание от 1994г. Много малко фармацевтични компании произвеждат този стероид, като производството и разпространението са изнесени предимно в по-слабо регулираните пазари в Източна Европа и Азия, където търсенето на черния пазар стимулира производството.