• Химични наименования  4-chloro-N-furfuryl-5- sulfamoylanthranilic acid
Lasix (Фуроземид)

Описание на Lasix (Фуроземид)

Фуроземид е лекарствен продукт от групата на диуретиците. Те са лекарства, които увеличават отделянето на урина, отводняват и премахват задържането на вода в организма. Използва се за лечение на отоци от сърдечен, белодробен, чернодробен и бъбречен произход и хипертензивни кризи (в допълнение към други терапевтични мерки). Подобно на други лекарства от този тип, фуроземид работи чрез инхибиране на Na-K-2Cl симпортер във възходящия цикъл на Хенле, който е съдържа протеин, пренасящ натрий, калий и хлориди в клетките. Този начин на действие е независим от инхибирането на алдостерон. Бримковите са най-силните съществуващи диуретици и могат да имат изключително голям ефект в нивата на течности и електролити в организма. Нивата на калий трябва да бъдат внимателно наблюдавани с употребата на това лекарство. В противен случай има вероятност от развитие на сериозни сърдечносъдови усложнения.

Използването на диуретици е все по-популярно в редица спортове. Тези лекарства са много популярни сред културистите, които ги използват за да намалят подкожното задържане на вода преди състезание. Днес е оценено, че свръх релефен вид на физиката е почти невъзможно да бъде постигнат без употребата на такива лекарства. Много спортисти, които се състезават в категории според теглото също употребяват диуретици. Това им дава предимство като така успяват да се състезават в категории с по-ниски граници в теглото.

История на Lasix (Фуроземид)

Фуроземид е разработен в началото на 60-те години. Голяма част от първоначалното изследване на този диуретик е проведено в Европа, предимно Германия и Италия. Лекарството се оказва много успешно и в рамките на няколко години привлича вниманието и приемането му за лечение на оток и високо кръвно налягане. С течение на годините, фуроземид е станал едни от най-популярните лекарства в своята област. Най-популярното име на медикамент, съдържащ Фуроземид е Lasix на Sanofi Aventis. Действителният брой на различните генерични форми на фуроземид се измерва в стотици.

Как се разпространява Lasix (Фуроземид)

Lasix (Фуроземид) най-често се разпространява в таблетки от 20 мг, 40 мг и 80 мг, и инжекционни разтвори, съдържащи 10 мг/мл.

Структура и характеристика на Lasix (Фуроземид)

Lasix (Фуроземид) е бримков диуретик получен от антранилова киселина. Той има химично наименование 4-хлоро-N-фурфурил-5- сулфамолантранилова киселина.

Предупреждение

Фуроземид е много мощен диуретик, който може силно да увеличи отделянето на вода (диуреза) и да доведе до недостиг на електролити. Злоупотребата с диуретични лекарства за цели, повишаващи ефективността в културизма и спорта се характеризира като практика с висок риск. Диуретиците могат да доведат до животозастрашаващо ниво на дехидратация и електролитен дисбаланс, когато се приемат без подходящото медицинско наблюдение. Много смъртни случаи са били свързани с неправилната употреба на тези лекарства. Също така е важно да се отбележи, че компенсирането недостига на калий чрез диета, богата на калий, обикновено не се препоръчва по време на приема на калий-съхраняващ диуретик като спиронолактон. Прекомерният прием на калий може да предизвика хиперкалиемия, което може да доведе до сърдечни проблеми и евентуална смърт.

Странични ефекти

Употребата на Фуроземид се свързва с електролитен дисбаланс в организма. Това може да включва дефицит на калий (хипокалиемия), натрий (хипонатремия), магнезий (хипомагнеземия) и калций (хипокалцемия), както и хипохлоремична алкалоза. Признаци на електролитен дисбаланс включват сухота в устата, жажда, слабост, летаргия, сънливост, безпокойство, мускулни болки, мускулни спазми, гърчове, намален обем на урината, ниско кръвно налягане, както и стомашно-чревни смущения.

Други странични ефекти могат да включват диария, запек, гадене, повръщане, загуба на слуха, изтръпване на крайниците, световъртеж, замаяност, главоболие, замъглено зрение или други зрителни смущения, анемия, намаляване на белите кръвни тела или броят на тромбоцитите на кръвта, дерматит, обрив, сърбеж по кожата и чувствителност към светлина, ниско кръвно налягане, високи нива на кръвната захар (хипергликемия), мускулни спазми, безпокойство, спазъм на пикочния мехур, треска, кръвен съсирек и излишък пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия). Освен това, някои редки странични ефекти се характеризират като реакции на свръхчувствителност, включително възпаление на кръвоносните съдове, бъбреците възпаление и възпаление на кръвоносните съдове или лимфните канали (ангиит).

Приложение (Основно)

Когато се използва за лечение на оток, Lasix често се приема перорално в доза от 20 мг до 80 мг на ден. Приемът се извършва веднъж за деня. За лечение на хипертония обикновено се препоръчва прием на 80 мг на ден, приети 2 пъти за деня през 12 часа.

Спортистите и културистите обикновено използват това лекарство (не по предназначение) за много кратки периоди (няколко дни). Началната доза обикновено е 20 мг до 40 мг, а максималната дневна доза рядко надвишава 80 мг. За да се сведат до минимум страничните ефекти, лекарството обикновено се използва за не повече от 4-5 дни.

Имайте предвид, че Lasix (фуроземид) има толкова силен ефект върху нивата на електролитите, че се счита за по-безопасно да се приема в комбинация с калий-съхраняващ агент като Aldactone (Спиронолактон). Използването на 50 мг Фуроземид и 20 мг Спиронолактон има приблизително действие на 40 мг Фуроземид, но без същото ниво на загуба на калий. Тази доза може да бъде коригирана през следващите дни от приема за да се определи оптималното количество, но рядко трябва да надвишава 100 мг / 40 мг на ден.

Важно е да се помни, че тези лекарства могат да бъдат активни в организма в продължение на много часове. Това може да създаде трудности при контрола на ефекта на дехидратиране при припокриващ се график на приема, затова трябва да се внимава тези лекарства да не се приемат няколко пъти за един ден.

Инжекционните форми на Lasix (фуроземид) се считат за значително по-мощни сравнено милиграм за милиграм. Разтворите Фуроземид могат да се прилагат интрамускулно или интравенозно. Този метод предоставя много по-високи нива на лекарството в кръвта и много по-бързо действие. Тъй като инжекционната форма е значително по-мощна обаче, трябва да бъде намалена в сравнение с еквивалента при перорално приложение. Културистите най-често използват дози от 10-20 мг., като дози над 40 мг на ден рядко се прилагат.

Наличност

Фуроземид е широко разпространено лекарство на световните пазари.

Документи за изтегляне

Документи за изтегляне Характеристика на продукта