• Химични наименования  2,4,7-triamino-6-phenyl-pteridine
Триамтерен (Dyrenium)

Описание на Триамтерен (Dyrenium)

Триамтерен (Dyrenium) е калий-съхраняващ диуретик. Той действа върху дисталния тубул. Антагонизира алдостероновия ефект, предизвиква слабо отделяне на нaтриеви йони и запазва калиевите от екскреция. С намаляване обема на циркулираща кръв се постига известен антихипертензивен ефект. Необходимостта от приема на калиеви добавки се елиминира при приема на това лекарство. Диуретичната активност след единична доза триамтерен обикновено се проявява в рамките на 2-4 часа, достигайки върхов ефект след около 3 часа в повечето случаи. Диуретичен ефект трае общо 7-9 часа след приема.

Триамтерен (Dyrenium) се използва за лечение на оток. Последният може да се появи без известна причина (идиопатичен оток) или да бъде свързан с чернодробно или бъбречно заболяване, конгестивна сърдечна недостатъчност, употреба на кортикостероиди / прогестини или свръхпроизводство на алдостерон.

Използването на диуретици е все по-популярно в редица спортове. Тези лекарства са много популярни сред културистите, които ги използват за да намалят подкожното задържане на вода преди състезание. Днес е оценено, че свръх релефен вид на физиката е почти невъзможно да бъде постигнат без употребата на такива лекарства. Много спортисти, които се състезават в категории според теглото също употребяват диуретици. Това им дава предимство като така успяват да се състезават в категории с по-ниски граници в теглото.

История на Триамтерен (Dyrenium)

Триамтерен (Dyrenium) се появява в клиничната медицина през 1960г. Лекарството първоначално е било използвано самостоятелно, но в последствие става популярно в комбинация с други лекарства като тиазиди и бримкови диуретици.

Как се разпространява Триамтерен (Dyrenium)

Триамтерен (Dyrenium) най-често се разпространява в капсули от 50 мг и 100 мг.

Структура и характеристика на Триамтерен (Dyrenium)

Триамтерен е калий-съхраняващ диуретик. Той има химично наименование 2,4,7-триамино-6-фенил-птеридин.

Предупреждение

Злоупотребата с диуретични лекарства за цели, повишаващи ефективността в културизма и спорта се характеризира като практика с висок риск. Диуретиците могат да доведат до животозастрашаващо ниво на дехидратация и електролитен дисбаланс, когато се приемат без подходящото медицинско наблюдение. Много смъртни случаи са били свързани с неправилната употреба на тези лекарства. Също така е важно да се отбележи, че компенсирането недостига на калий чрез диета, богата на калий, обикновено не се препоръчва по време на приема на калий-съхраняващ диуретик като спиронолактон. Прекомерният прием на калий може да предизвика хиперкалиемия, което може да доведе до сърдечни проблеми и евентуална смърт.

Странични ефекти

Употребата на Триамтерен се свързва с електролитен дисбаланс в организма. Това може да включва повишени или понижени нива на калий. Признаци на електролитен дисбаланс включват сухота в устата, жажда, слабост, летаргия, сънливост, безпокойство, мускулни болки, мускулни спазми, гърчове, намален обем на урината, ниско кръвно налягане, както и стомашно-чревни смущения. Други странични ефекти могат да включват гадене, повръщане, жълтеница, недостиг на тромбоцити в кръвта, анемия, азотемия (натрупване на метаболитни отпадъчни продукти в кръвта), бъбречни камъни, и други нарушения в бъбреците.

Приложение (Основно)

Когато се използва за лечение на хипертония, обичайната начална доза за възрастни е 100 мг два пъти дневно след хранене (200 мг на ден). Дозата може да се увеличи, но никога не трябва да надвишава 300 мг дневно в общо.

Сред културистите, това лекарство обикновено се използва само за няколко дни преди състезание, за да предизвика най-доброто ниво на диуретичен ефект. Тъй като лекарството е с дълготрайно действие, то обикновено се прилага веднъж на ден. Една капсула от 100 мг обикновено се приема първото по време на хранене сутрин, а ефектът се разглежда няколко часа по-късно. Дозата обикновено се увеличава с по една капсула на ден в продължение на 2-3 дни най-много. Когато се търси по-силен диуретичен ефект много културисти и атлети ще изберат да съчетаят Триамтерен с друг по-силен диуретик, като хидрохлортиазид или фуросемид. В този случай дозата на всяко лекарство се намалява за да компенсира техните комбинирани ефекти. Целта тук е да се увеличи краткосрочно диурезата, без да се причинява загубата на калий, свързана с употребата на тиазиди или бримкови диуретици самостоятелно.

Наличност

Триамтерен е широко разпространено лекарство на световните пазари.

Снимки

Dyrenium Триамтерен
диуретидин Триамтерен