• Химични наименования  6-chloro-1,1-dioxo-3,4-dihydro-2H-1,2,4-benzothiadiazine-7-sulfonamide
Хидрохлортиазид (Hydrochlorthiazide/ Hydrodiuril)

Описание на Хидрохлортиазид (Hydrochlorthiazide/ Hydrodiuril)

Hydrochlorthiazide (Хидрохлортиазид) е диуретик от тиазидното семейство, използван клинично за лечение на отоци и хипертония. Това лекарство действа чрез намаляване на реабсорбацията на електролити, като по този начин увеличава отделянето на натрий, калий, хлорид и следователно вода. В сравнение с други тиуретици Хидрохлортиазид е по-силен от калий-съхраняващия агент Aldactone (Спиронолактон), но по-слаб от LASIX (фуроземид). Докато калиевата екскреция е много по-слабо изразена от тази при употребата на Lasix, използването на калиева добавка (или диета, богата на калий) може да бъде необходимо с приема на това лекарство. Това обикновено е пряко свързано с дозата и продължителността на приема на Хидрохлортиазид.

Използването на диуретици е все по-популярно в редица спортове. Тези лекарства са много популярни сред културистите, които ги използват за да намалят подкожното задържане на вода преди състезание. Днес е оценено, че свръх релефен вид на физиката е почти невъзможно да бъде постигнат без употребата на такива лекарства. Много спортисти, които се състезават в категории според теглото също употребяват диуретици. Това им дава предимство като така успяват да се състезават в категории с по-ниски граници в теглото.

История на Хидрохлортиазид (Hydrochlorthiazide/ Hydrodiuril)

Hydrochlorthiazide (Хидрохлортиазид) е разработен през 1950г. Предвид широкото разпространение на заболявания, свързани с високо кръвно налягане и оток, лекарството е намерило широк пазар и разпространение в световен мащаб. Хидрохлоротиазид става основна лекарствена форма на терапия в тази област на медицината и остава широко достъпен днес.

Как се разпространява Хидрохлортиазид (Hydrochlorthiazide/ Hydrodiuril)

Хидрохлоротиазид е най-често разпространява в таблетки от 25 мг и 50 мг.

Структура и характеристика на Хидрохлортиазид (Hydrochlorthiazide/ Hydrodiuril)

Хидрохлортиазид е антагонист на алдостерона и диуретик. Той има химичното наименование на 6-хлоро-1,1-диоксо-3,4-дихидро-2H-1,2,4-бензотиадиазин-7-сулфонамид

Предупреждение

Злоупотребата с диуретични лекарства за цели, повишаващи ефективността в културизма и спорта се характеризира като практика с висок риск. Диуретиците могат да доведат до животозастрашаващо ниво на дехидратация и електролитен дисбаланс, когато се приемат без подходящото медицинско наблюдение. Много смъртни случаи са били свързани с неправилната употреба на тези лекарства. Също така е важно да се отбележи, че компенсирането недостига на калий чрез диета, богата на калий, обикновено не се препоръчва по време на приема на калий-съхраняващ диуретик като спиронолактон. Прекомерният прием на калий може да предизвика хиперкалиемия, което може да доведе до сърдечни проблеми и евентуална смърт.

Странични ефекти

Употребата на Хидрохлортиазид се свързва с електролитен дисбаланс в организма. Това може да включва калиев и натриев дефицит, както и хипохлоремична алкалоза (повишено ниво на алкалните продукти спрямо киселинните). Признаци на електролитен дисбаланс включват сухота в устата, жажда, слабост, летаргия, сънливост, безпокойство, мускулни болки, мускулни спазми, гърчове, намален обем на урината, ниско кръвно налягане, както и стомашно-чревни смущения. Други странични ефекти могат да включват намален апетит, гадене, повръщане, запек, диария, възпаление на слюнчените жлези (и), главоболие, виене на свят, чувствителност към светлина, ниско кръвно налягане при изправяне, дразнене на кожата, импотентност, зрителни нарушения, жълтеница, панкреатит, и възпаление на белия дроб.

Приложение (Основно)

Когато се използва клинично за лечение на хипертония, обичайната първоначална доза за възрастни е 25 мг дневно, приети в един прием за деня. Дозата може да бъде увеличена до 50 мг дневно, често в две дози от 25 мг. Имайте предвид, че дневни дози над 50 мг често са свързани с намаляване на серумния калий.

Спортистите и културистите обикновено използват това лекарство (не по предназначение) за много кратки периоди (няколко дни). Честа практика е приемът да се извърши веднъж дневно, след закуска. Обичайната начална доза е 1 таблетка от 50 мг. Атлетът следи новото на изхвърляне на вода и коригира ефекта с добавяне на 25 мг или 50 мг всеки следващ ден. Тази практика се прилага само за 3 или 3 дни. Общата дневна доза рядко надхвърля 100-200 мг (дози над 100 мг дневно в клинични условия не се препоръчват).

Ако приемът на Хидрохлоротиазид не постигне търсения ефект, много културисти избират добавянето на друг лек диуретик, преди да посегнат към по-силните агенти. Комбинация от калий- съхраняващите диуретици като Aldactone® (Спиронолактон) и HYDRODIURIL се счита за особено полезена. Освен това се смята, че леко балансира загубата на калций и калий, свързана с употребата на хидрохлоротиазид. Дозировката на всеки от тези медикаменти в комбинация трябва да бъде значително намалена, като обикновено се започва с 25 мг / 25 мг и се работи в посока увеличаване на дозата.

Важно е да се отбележи, че прекалената употреба на диуретици, освен че е потенциално много опасна, може да доведе до прекалено много загуба на вода.

Наличност

Хидрохлоротиазид е широко разпространено лекарство на световните пазари.

Снимки

Хидрохлоротиазид