хормон на растежа Protropin (Somatrem)

Описание на хормон на растежа Protropin (Somatrem)

Somatrem е синтетично произведени форма на човешки растежен хормон (HGH). Това всъщност е вариант на ендогенния човешки растежен хормон, съдържащ последователност от 191 аминокиселини, но с добавена допълнителна аминокиселина – метионин. Поради тази причина Somatrem обикновено се описва като метионил човешки растежен хормон. Като лекарство Somatrem подпомага растежа на костите, мускулите, съединителната тъкан и вътрешните органи. Този хормон също поддържа протеините и метаболизма на минерали. В клиничната медицина Somatrem се използва за лечение на деца с нарушения в растежа, причинени от ендогенен дефицит на растежен хормон. Somatrem се счита за еквивалент на естествено произвеждания от хипофизната жлеза хормон на растежа.

Въпреки че е еквивалент на човешкия растежен хормон, Protropin (Somatrem) не е еднакъв с естествено произвеждания от човешкото тяло. Това предполага увеличаване на антителата срещу хормона по време на приема. Антителата работят чрез свързване с молекулата на растежния хормон и намеса в неговата способност да се свързва с целевите клетъчни рецептори. В изследване, проведено сред деца, лекувани със Somatrem е отчетено, че 2/3 от пациентите развиват антитела срещу растежния хормон след година. Важно е да се отбележи обаче, че индуцирането на тези антитела не намалява терапевтичната ефективност на лекарството. Все пак се препоръчва употребата на абсолютния аналог на човешкия растежен хормон – Соматропин.

Употребата на човешки растежен хормон се счита за спорна по отношение на анаболни функции при употребата му в бодибилдинга и леката атлетика. Основният дебат е за това, колко е точната полза от потенциала на това съединение. Сред културистите хормонът на растежа е смятан за най-мощният анаболен агент, който може да бъде закупен, но това най-вероятно се дължи на самото му име „растежен хормон“ и високата му цена. В момента повечето хора могат да се съгласят, че употребата на рекомбинантен хормон на растежа стимулира мускулния растеж и увеличава спортните постижения, но неговите ефекти са като цяло по-леки в сравнение с анаболните андрогенните стероиди. За един много напреднал атлет обаче Protropin (Somatrem) може да помогне за прескачане на предела на своята физическа производителност отколкото само с употребата на стероиди.

История на хормон на растежа Protropin (Somatrem)

Somatrem е одобрен за употреба в САЩ през 1985г. и е първият синтетичен растежен хормон в световен мащаб. Произведен е чрез технология наречена Inclusion Body Technology. Преди появата на синтетичните хормони на растежа лекарствата са били произвеждани чрез екстрахиране на човешки хормон от трупове. Този тип на производство на хормона е забранено през 1985г., защото така наричаният „биологичен хормон“ е бил причина за разпространението на рядко неврологично заболяване. За няколкко години обаче, други компании разработват и въвеждат в продажба първия идентичен на ендогенния човешки хормон – соматропин, който ди момента е значително по-популярен и разпространен.

Как се разпространява Protropin (Somatrem)

Somatrem най-често се предлага в многодозови стъклени флакони, съдържащи бял лиофилизиран прах, който изисква разтваряне в стерилна или бактериостатична вода преди употреба. Дозировката може да варира от 1 мг до 10 мг във флакон.

Структура и характеристика на Protropin (Somatrem)

Somatrem е полипептид (метионил човешки растежен хормон), произведен чрез рекомбинантна ДНК технология. Той има 192 аминокиселинни остатъци и молекулно тегло от 22,256 далтона.

Съхранение на Protropin (Somatrem)

Да не се замразява. Следвайте упътването за съхранение. Може да изисква съхраняване в хладилник (2°С до 8°С) преди и след разтваряне.

Странични ефекти

Най-често съобщаваните нежелани лекарствени реакции при приема на Somatrem включват синдром на карпалния тунел, гинекомастия и панкреатит. Имайте предвид, че страничните ефекти на Сomatrem изцяло съвпадат с тези на Соматропин.

Злоупотребата със Somatrem може да причини диабет, акромегалия (видимо удебеляване на костите, най-вече на краката, челото, ръцете, челюстта, и лактите) и разширяване на вътрешните органи. Поради стимулиращия растежа ефект на хормона, това лекарство не трябва да се използва от хора с активен или рецидиви на рак.

Somatrem може да намали чувствителността към инсулин и да повиши нивото на кръвната захар. Това може да се наблюдава при лица без предварително съществуващ диабет или нарушен глюкозен толеранс.

Подкожното приложение на Somatrem може да предизвика зачервяване, сърбеж или бучки на мястото на инжектиране. Това може да предизвика локално намаляване на мастната тъкан, която може да бъде разтворена поради многократно приложение в същото място на инжектиране.

Приложение (Основно)

Somatrem се прилага чрез подкожна или мускулна инжекция. Един милиграм somatrem е еквивалентен на приблизително 3 международни единици (3IU). Когато се използва за лечение при деца с нарушения в растежа поради недостатъчност на растежен хормон, лекарството се прилага в доза до 0.04 / мг / кг на ден. Това се равнява на около 1 IU до 3 IU дневно за човек на около 80-100 кг. Дългосрочна поддържаща доза се назначава след измерване на IGF 1-нивата на пациента и клиничния отговор на лекарството.

За целите на културизма и спорта Somatrem най-често се прилага в дози от 1 IU и 6 IU дневно (2-4 IU е най-често). Хормон на растежа най-често се прилага в цикъл, подобно на анаболните стероиди, с продължителност 6-24 седмици. Анаболните ефекти на този агент са по-слабо изразени от неговите липолитични свойства (загуба на мазнини) и обикновено отнема повече време и изисква по-високи дози за да се прояви.

Други лекарства, които обикновено се приемат заедно с приема на растежен хормон за предизвикване на силен отговор са обикновено тиреоидни хормони (T3). Инсулинът също често се употребява съвемстно със Соматропин. Встрани от противодействието на соматропин върху глюкозния толеранс, инсулинът може да повиши чувствителността на рецептора на IGF-1 и да намали нивата на IGF-свързващ протеин-1, което позволява по-голяма активност на IGF-1.

Анаболни андрогенни стероиди също често се приемат заедно със Соматропин за постигане на максимални ефекти по изграждането на мускулите. Анаболните стероиди също могат допълнително да увеличат нивата на свободния IGF-1 чрез намаляване на IGF свързващите протеини.

Имайте предвид, че е необходимо подхождане с особено голямо внимание при приема на Соматропин с тиреоидни хормони (T3) и / или инсулин, тъй като те са особено силни лекарства с потенциално сериозни или животозастрашаващи страни.

Наличност

Somatrem се предлага в САЩ под търговското име Protropin и се разпространява от Roche. В Европа и повечето страни по-голямата част на ЧРХ се разпространява като соматропин. Somatrem може да се намери на пазарите в Азия, където се продава на значително по-ниска цена, отколкото соматропин.