• Андрогенен потенциал  100
  • Анаболен потенциал  100
  • Стандарт  Стандартен продукт
  • Химични наименования  4-androsten-3-one-17beta-ol, 17beta-hydroxy-androst-4-en-3-one
  • Естрогенна активност  средна
  • Прогестеронова активност  ниска
Тестостеронов изобутират

Описание на Agovirin Depot (Тестостеронов изобутират)

Agovirin Depot (Аговирин Депо) е търговско наименование на testosterone isobutyrate (тестостероновов изобутират), инжекционен анаболен стероид, съдържащ тестостеронов естер на водна основа. В средите на културизма тестостерон изобутират често се смята за аналог на тестостеронова суспензия (не естер). Въпреки че и двата стероида се разпространяват като водна суспензия, тяхната фармакокинетика е напълно различна. Докато тестостероновата суспензия е бързодействаща и е необходимо инжектиране през няколко дни, тестостероновият изобутират изисква много повече време за да се освободи и обикновено се прилага веднъж на две седмици. Като инжекционен стероид тестостеронововият изобутират е предпочитан поради способността му да даде бърз прираст на мускулна маса и сила.

История на Agovirin Depot (Тестостеронов изобутират)

Инжекционният тестостероновов изобутират като микрокристална суспензия е разработен за първи път през 1952г. в опит за създаване на по-бавно действаща форма на тестостерон (депо) от тогава употребяваните бързи форми. Това се постига чрез осигуряване на микрокристално депо с много ниска разтворимост във вода, забавяйки освобождаването на хормона в кръвния поток. Въпреки че е ефективен за тази цел, тестостерон изобутират е разработен в момент, когато много нови естери на тестостерон са били предложени на пазара. До средата на 50-те тестостерон енантат се превръща в доминиращ инжекционен тестостерон и тестостеронововият изобутират печели по-малък търговски успех.

Единственият модерен анаболен стероид съдържащ тестостеронов изобутират е Agovirin Depot, разработен от Biotika в Чехословакия. Той се предписва за лечение на мъже с недостатъчни андрогенни нива при закъснял пубертет, както и за други цели като например за лечение на синдрома на Клайнфелтер (заболяване, при което допълнителни хромозомни водят до дисбаланс на естрогенна), апластична анемия, синдром на Кушинг (като анаболен агент, за да се запази чиста тъкан), остеопороза след менопауза, напреднал рак на гърдата, мастодиния (болка в гърдите), и кахексия (отслабване на тялото по време на тежко заболяване). Agovirin Depot все още се произвежда от Biotika (в момента в Словашката република) и остава популярен износ за европейските черни пазари.

Как се разпространява Agovirin Depot (Тестостеронов изобутират)

Суспензия на тестостеронов изобутират се разпространява на пазара за хуманни лекарства в Словашката република като Agovirin Depot (Biotika) в опаковка, съдържаща 5 ампули, всяка по 2мл. Концентрацията на активното вещество е 25мг/мл в смесен разтвор на водна основа. Тестостеронов изобутират има ниска разтворимост във вода, така че сепарацията му от разтвора може да се наблюдава ясно, което е признак за разпознаване качеството на продукта. Важно е при инжектиране ампулата да се разклати за да се осигури хомогенна консистенция на суспензията.

Структура и характеристика на Agovirin Depot (Тестостеронов изобутират)

Тестостероновият изобутират е модифицирана форма на тестостерон, където естер на въглеродната киселина (2-метил-пропионова киселина) е прикрепен към 17-бета хидроксилната група. Естерифицираните форми на тестостерон са по-малко полярни от свободния тестостерон и се абсорбират по-бавно от мястото на инжектиране. След като попадне в кръвния поток естерът се редуцира до получаване на свободен (активен) тестостерон. Естерифицираните форми на тестостерон са предназначени за удължаване времето на действие след инжектиране, което дава възможност за разреждане графика на поставяне на инжекциите в сравнение с инжектирането на свободния (неестерифициран) стероид. Тестостероновият изобутират като микрокристална суспензия е предназначен за осигуряване на физиологичните андрогенни концентрации за около 2 седмици след инжектирането.

Странични ефекти (Естрогенни)

Тестостеронът лесно се ароматизира в тялото до естроген. Ароматазният ензим (естроген-синтетаза) е отговорен за метаболизма на тестостерона. Повишените нива на естроген могат да предизвикат нежелани реакции, като например увеличаване задържането на вода, натрупване на телесни мазнини и гинекомастия. Тестостеронът се счита за умерено естрогенен стероид. Приемът на антиестрогени като