Трите типа тяло - ектоморф, мезоморф и ендоморф

(Тънък, среден и дебел)

 shbodybypesmw
 • Тесни бедра и ключици
 • Малките стави (китки/глезените)
 • Тънко тяло
 • Жилави мускули
 • Дълги крайници
 • Широки ключици
 • Тясна талия
 • Тънки стави
 • Дълги и кръгли коремни мускули
 • Ъгловати
 • Плътен гръден кош
 • Широки/дебели стави
 • Широк ханш
 • Къси крайници

shbodytypes

Не всички тела са еднакви. Преди да стартирате вашите тренировки във фитнеса със или без анаболни андрогенни стероиди, хранене и режими, е добра идея да разбера типа на вашето тяло. Знаейки кой от трите основни видове е тяло ви или най-близо, ще ви помогне за по-добро приспособяване на вашата диета и физически упражнения, както и поставянето на реалистични, постижими цели, които проправят пътя към успеха.

Има три основни човешки телесни типове: При ENDOMORPH типовете се характеризират с превес на мазнините в тялото; при MESOMORPH се бележат с добре развита мускулатура; и ECTOMORPH се отличава с липсата на много мазнини или мускулна тъкан. Всичко е въпрос на илюзията, която тези структури създават. Един ектоморф естествено ще изглежда слаб, отколкото той или тя е, един ендоморф ще изглежда по-тежък, дори когато е релефен, и мезоморфа ще изглежда добре сложен дори и с малко добавено тегло.

Целта на просветените е да направят себе си изглеждащи като МЕЗОМОРФ, дори и да не са.

Ектоморф

Ектоморфният тип е строен и слаб, с тънки кости, с дълги ръце и крака и издължени мускули. Ектоморфите качват маса много трудно и след това лесно я губят.

Те се характеризират с релефни тела и нисък процент подкожни мазнини. Жените ектоморфи обикновено се радват на своя тип тяло, но за мъжете то може да бъде сериозен проблем.

Ектоморфите имат много бърз метаболизъм.

 • Тренировка: тренировката ви не трябва да е прекалено продължителна, а ориентирана към използването на големи тежести, за да може максималмо да се стимулира мускулът. Използвайте предимно базови упражнения с щанги и дъмбели. Правете по-големи почивки между сериите, за да може мускулът да се възстановява добре. Ектоморфите трябва да ограничат до минимум кардио тренировките и да се концентрират върху тренировката с тежести.
 • Хранене: яжте! При този тип тяло храненето е от основно значение за цялостното развитие на мускулатурата.
  Трябват ви калории! Хранете се често (поне 4-5 пъти на ден) и с качествена храна. Ако не ядете, и тренировката ви няма да е достатъчно ефективна.
  Освен задължителния протеин, храненията ви трябва да са богати на мазнини и въглехидрати, които да осигурят необходимата на тялото енергия.
  Дори може да увеличите приема на мазнини до 30% от общия калориен прием, стига мазнините да са ненаситени. Използването на хранителни добавки (протеин/гейнър) ще ви помогне да си набавите необходимите калории.

Ендоморф

Този тип се характеризира с дебели и силни кости. Закръглените форми и високият процент подкожни мазнини са присъщи за ендоморфа.

Този тип няма проблем с качването на маса, но най-трудно може да постигне релефна мускулатура.

Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва да внимават с натрупването на излишни килограми.

 • Тренировка: тук целта е да се забърза метаболизмът на тялото - това се постига чрез високоинтензивни тренировки с кратка почивка, повече повторения и не дотам големи тежести. Препоръчва се и използването на суперсерии и дропсерии. Добавете изолиращи упражния за да наблегнете на дефиницията и формата на мускула.
  Обръщайте достатъчно внимание на кардио тренировката, за да не се "омазните".
 • Хранене: хранете се често, но в малки количества, за да ускорите метаболизма си. Избягвайте приема на наситени мазнини и прости въглехидрати, а наблягайте на храни, съдържащи протеин и фибри.
  Приемайте повечето калории в началото на деня, а вечер наблягайте на високопротеинови храни и салати.
  Приемът на много вода ще забърза метаболизма ви и ще изкара токсините от тялото. Приемът на изгарящи мазнините препарати (fat-burners) ще ви помогне да запазите талията си.

Мезоморф

Мезоморфният тип има най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули. Този тип хора се характеризират с атлетични тела.

Мезоморфите бързо реагират на тренировките и лесно изграждат мускулна маса. Към това се прибавя и природно голямата физическа сила.

Този тип няма проблем нито с качването на мускулна маса, нито с постигането на дълбок релеф. Мезоморфите имат широк гръден кош и масивни мускули.

Дори неспазването на стриктен тренировъчен/хранителен режим невинаги повлиява на добрата генетика на мезоморфа. Последното не трябва да е причина да нарушавате тренировката и диетата си.

 • Тренировка: тежка тренировка и добра почивка е това, което ви трябва. Този тип е склонен към претрениране, затова внимавайте с броя на сериите/тренировките. Периодически включвайте и кардио тренировки, за да горят излишните мазнини (само ако имате такива).
 • Хранене: най-важното тук е да си подсигурите необходимото количество протеин. Енергията си набавяйте от комплексни въглехидрати и ненаситени мазнини. Приемането на хранителни добавки само ще помогне на тялото ви да реализирате добрата си генетика.