Катаболен процес в спортната медицина и бодибилдинг се отнася до състояние, при което тялото разгражда собствената си мускулна тъкан за сметка на енергията.

Често се свързва с периоди на интензивни упражнения, неадекватно хранене или продължителни периоди на ограничаване на калориите.

Разбирането на катаболизма в бодибилдинга е важно, защото може да има както положителни, така и отрицателни ефекти върху мускулния растеж и цялостния прогрес.

По време на интензивна физическа активност, особено тренировки с тежести или високоинтензивни тренировки, тялото се нуждае от енергия, за да изпълнява упражненията.

Първоначално тялото разчита на лесно достъпни източници на енергия като гликоген, съхраняван в мускулите и черния дроб. Въпреки това, ако продължителността на упражнението е удължена и енергийните нужди надвишават наличното гориво, тялото може да влезе в катаболно състояние.

В катаболно състояние тялото започва да разгражда мускулната тъкан, за да осигури необходимата енергия. Това се случва чрез процес, наречен разграждане на протеин или разграждане на мускулен протеин (MPB). Тялото разгражда протеините до аминокиселини, които могат да бъдат превърнати в глюкоза чрез процес, наречен глюконеогенеза, за да подхранва енергийните нужди на тялото. Катаболизмът също включва разграждането на складирания гликоген и мазнини за енергия.

В бодибилдинга катаболизмът обикновено се счита за нежелан, защото води до загуба на мускулна маса и възпрепятства мускулния растеж и покачването на сила. Бодибилдърите имат за цел да създадат анаболна среда, която е противоположна на катаболното състояние. Анаболизмът се отнася до процеса на изграждане и възстановяване на мускулна тъкан и изисква положителен баланс между синтеза на мускулен протеин (MPS) и разграждането на мускулен протеин (MPB).
А най-подходящите препарати за предотвратявена на този процес са Анавар и Примоболан.

Пет (5) важни точки за катаболните процеси в SH | Спортни храни

За да минимизират мускулния разпад и да насърчат мускулния растеж, културистите използват различни стратегии:

1. Достатъчен калориен прием: Консумирането на достатъчно калории за посрещане на енергийните нужди на тренировките и за поддържане на мускулния растеж е от решаващо значение. Калорийният дефицит трябва да се избягва по време на периоди на интензивно обучение.

2. Балансиран прием на макронутриенти: Адекватният прием на протеини е важен за подпомагане на възстановяването и растежа на мускулите. Консумирането на въглехидрати и мазнини в подходящи пропорции също помага за осигуряване на енергия за тренировки и възстановяване.

3. Хранителен график: Правилното синхронизиране на приема на хранителни вещества около тренировките може да бъде от полза. Консумирането на протеини и въглехидрати преди и след тренировка може да подпомогне възстановяването на мускулите и да попълни запасите от гликоген.

4. Тренировка за съпротива: Участието в редовни упражнения за силова тренировка помага за стимулиране на мускулния растеж и може да противодейства на мускулния разпад.

5. Достатъчна почивка и възстановяване: Даването на достатъчно време на тялото за почивка и възстановяване е от решаващо значение за минимизиране на катаболизма. Това включва достатъчно сън и включване на дните за почивка в графиците за тренировки.

Важно е да се отбележи, че известна степен на катаболизъм е неизбежна по време на интензивни тренировки и периоди на ограничаване на калориите.

Въпреки това, чрез прилагане на подходящи хранителни и тренировъчни стратегии, бодибилдърите се стремят да сведат до минимум мускулното разграждане и да създадат оптимална анаболна среда за мускулен растеж и подобряване на производителността.