• Химични наименования  l-tyrosine,o-(4- hydroxy-3-iodophenyl)-3,5-diiodo-,monosodium salt
Т3 (Лиотиронин натрий / T3)

Описание на Т3 (Лиотиронин натрий / T3)

Cytomel (лиотиронин натрий) е синтетично произведен хормон на щитовидната жлеза. Представлява L-изомер на естествения хормон трийодтиронин (Т3). Хормоните на щитовидната жлеза стимулират базалната скорост на метаболизма и участват в много клетъчни функции, включително метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати. Лиотиронин натрий се използва за лечение на хипотиреоидизъм, състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчни нива на хормоните на щитовидната жлеза. Хипотиреоидизъм обикновено се диагностицира с профил на серумния хормон (Т3, Т4, и TSH) и може да се прояви със симптоми като загуба на енергия, наддаване на тегло, загуба на коса и промени в структурата на кожата. Т3 е най-активният тиреоиден хормон в тялото и следователно лиотиронин натрий се счита за по-мощно лекарство от натриевия левотироксин (Т4).

Културистите и атлетите са привлечени от лиотиронин натрий поради способността му да усилва метаболизма и да подпомага разграждането на мазнини. Най-често се употребява в циклите за релеф, като лекарството значително подпомага топенето на мазнини. Често лиотиронин натрий се приема в комбинация с човешки растежен хормон или бета-агонисти. Някои спортисти също приписват способност на хормоните на щитовидната жлеза за увеличаване на анаболния ефект на стероидите. Макар на теория тези лекарства да спомагат усвояването на протеини и въглехидрати, това не е доказано или прието за тази цел.

История на Т3 (Лиотиронин натрий / T3)

Първото лекарство, съдържащо Т3 технически е екстракт от щитовидна жлеза е предписвано на пациенти с микседем (разстройство на кожата, свързано с хипотиреоидизъм) през 1891г. Тироидни екстракти на хормони на щитовидната жлеза Т3 и Т4 са били широко използвани в медицинската практика в продължение на повече от 60 години. През 50-те години обаче се появяват синтетичните медикаменти, а именно лиотиронин натрий и левотироксин натрий, които са предпочитани пред животинските екстракти. Макар че лиотиронин натрий и левотироксин натрий да се предлагат широко на световния пазар, лиотиронин запазва значително по-малка част от него. Предвид по-мощния и бързодействащ ефект обаче, лиотиронин натриев остава популярен сред културистите и атлетите. Cytomel® е най-известното търговско име на това лекарство, произвеждано от King Pharmaceuticals.

Как се разпространява Т3 (Лиотиронин натрий / T3)

Т3 (Лиотиронин натрий / T3) най-често се разпространява в таблетки за перорален прием от 5 микрограма, 25 микрограма и 50 мкг.

Структура и характеристика на Т3 (Лиотиронин натрий / T3)

Лиотиронин натрий е синтетична форма на T3, хормон на щитовидната жлеза. Той има химичното наименование L-тирозин, О- (4-хидрокси-3-йодофенил) -3,5-дийодо- мононатриева сол.

Предупреждение

По-големи дози могат да предизвикат сериозни или дори животозастрашаващи прояви на токсичност, по-специално когато се приемат в комбинация с симпатикомиметични амини.

Странични ефекти

Страничните ефекти на Т3 (Лиотиронин натрий / T3) обикновено са свързани с предозиране и могат да включват главоболие, раздразнителност, нервност, изпотяване, нередовен сърдечен ритъм, увеличаване на перисталтиката или нарушения в менструалния цикъл. Предозирането може също да предизвика шок и може да влоши или да предизвика стенокардия, или застойна сърдечна недостатъчност. Прекомерното излагане на натриев лиотиронин може да прояви симптоми, свързани с хипертиреоидизъм или свръхпроизводството на естествените хормони на щитовидната жлеза в организма. При появата на свързаните със свръхпроизводство нежелани реакции обикновено се препоръчва незабавно да се намали или преустанови лечението с лиотиронин натрий. В случаи на предозиране това може да бъде опасно за живота.

Приложение (Основно)

Когато се използва за лечение на хипотиреоидизъм, обикновено препоръчвана начална доза Cytomel (Лиотиронин натрий / Т3) е 25 мкг дневно. След това дозата може да се увеличи с не повече от 25 мкг на всеки 1 до 2 седмици. Поддържащата доза е обикновено 25-75 мкг на ден. Препоръчва се приемът да се извършва веднъж дневно. Въпреки че лиотиронин натрий е бързодействащ, неговите ефекти може да продължат да се проявяват в продължение на няколко дни след прекратяване на приема.

Обичайният прием за целите на културизма и спорта с цел ускоряване процеса по топене на мазнини е 25 микрограма на ден в началото. Дозата може да бъде увеличена с 25 мкг на всеки 4-7 дни като обикновено достига максимум от не повече от 75 мкг на ден. Както в клиничната употреба на лекарството това се прави с цел да се помогне на организма за приспособяване към нарастващите нива на хормона на щитовидната жлеза и да се избегнат резки промени, които могат да инициират проява на странични ефекти.

Наличност

Cytomel (Лиотиронин натрий / Т3) е широко разпространено лекарство на световните пазари. Важно е да се помни, че инжекционните форми се използват само в спешни отделения, с потенциално много опасни странични ефекти.