• Химични наименования  L-3,3′,5,5′- tetraiodothyronine sodium salt
левотироксин натрий (Т4 / Synthroid)

Описание на левотироксин натрий (Т4 / Synthroid)

Synthroid е търговското име на лекарство, съдържащо левотироксин натрий, синтетично произведена форма на естествения хормон на щитовидната жлеза тетрайодтиронин (Т4). Хормоните на щитовидната жлеза стимулират базалната скорост на метаболизма и участват в много клетъчни функции, включително метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати. Левотироксин натрий (Т4 / Synthroid) се използва за лечение на хипотиреоидизъм, състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчни нива на хормоните на щитовидната жлеза. Хипотиреоидизъм обикновено се диагностицира с профил на серумния хормон (Т3, Т4, и TSH) и може да се прояви със симптоми като загуба на енергия, наддаване на тегло, загуба на коса и промени в структурата на кожата. Левотироксин натрий (Т4 / Synthroid) се счита за инерционно лекарство и може да отнеме 4-6 седмици преди достигане на оптимални терапевтични нива в кръвта. Той е най-често предписваното лекарство в света за лечение на хипотиреоидизъм.

Действието на Synthroid (натриев левотироксин / Т4) е много подобно на Cytomel® (лиотиронин натрий / Т3). Cytomel® обаче има малко по-различна структура. T-3 се счита за основната активна форма на хормони на щитовидната жлеза, а T4 служи главно като резерв на T3, като оказва по-голямата си метаболитната активност чрез преобразуване на Т3 в периферните тъкани. Т3 има 4 пъти по-силен ефект от Т4, сравнено на база милиграм за милиграм. Също така Cytomel® (лиотиронин натрий / Т3) се счита за по-мощна форма на лекарство за лечение на заболявания на щитовидната жлеза, но съответно с по-голям потенциал за странични ефекти.

Synthroid (натриев левотироксин / Т4) се оценява от културистите и спортистите заради способността му да стимулира метаболизма и разграждането на мастните депа в организма. Те приемат това лекарство обикновено по време на фазите за орелефяване, когато основният фокус е върху загубата на мазнини и увеличаване на мускулната дефиниция. Някои спортисти също приписват способност на хормоните на щитовидната жлеза за увеличаване на анаболния ефект на стероидите. Макар на теория тези лекарства да спомагат усвояването на протеини и въглехидрати, това не е доказано или прието за тази цел.

История на левотироксин натрий (Т4 / Synthroid)

Левотироксин натрий (Т4 / Synthroid) е първият синтетичен хормон на щитовидната жлеза. Произведен е през 1955г. от Flint Laboratories и е разпространяван на пазара в САЩ под името Synthroid. Лекарството има дълга история на терапевтична употреба в САЩ и други страни и в продължение на десетилетия е било най-широко употребявано за лечение на хипотиреоидизъм.

В средите на културизма обаче, по-мощният хормон Т3 (лиотиронин натрий), който е с по-бързо действие остава много по-популярен. Тъй като левотироксин натрий (Т4) е с по-слабо и по-бавно действие, спортистите се принуждават да приемат това лекарство за по-дълъг срок за постигане на подобни резултати.

Как се разпространява левотироксин натрий (Т4 / Synthroid)

Левотироксин натрий (Т4 / Synthroid) най-често се разпространява в таблетки за перорален прием от 25 микрограма, 50 микрограма, 75 микрограма, 100 мкг, 125 мкг, 150 мкг, 200 мкг и 300 мкг.

Структура и характеристика на левотироксин натрий (Т4 / Synthroid)

Левотироксин натрий е синтетична форма на хормона на щитовидната жлеза Т4. Той има химично наименование, L-3,3 ', 5,5'- тетрайодотирониннатриева сол.

Предупреждение

По-големи дози могат да предизвикат сериозни или дори животозастрашаващи прояви на токсичност, по-специално когато се приемат в комбинация с симпатикомиметични амини.

Странични ефекти

Страничните ефекти на левотироксин натрий обикновено са свързани с предозиране и могат да включват главоболие, раздразнителност, нервност, изпотяване, нередовен сърдечен ритъм, увеличаване на перисталтиката или нарушения в менструалния цикъл. Предозирането може също да предизвика шок и може да влоши или да предизвика стенокардия, или застойна сърдечна недостатъчност. Прекомерното излагане на левотироксин натрий може да прояви симптоми, свързани с хипертиреоидизъм или свръхпроизводството на естествените хормони на щитовидната жлеза в организма. При появата на свързаните със свръхпроизводство нежелани реакции обикновено се препоръчва незабавно да се намали или преустанови лечението с левотироксин натрий. В случаи на предозиране това може да бъде опасно за живота.

Приложение (Основно)

Когато се използват за лечение на хипотиреоидизъм, обикновено препоръчваната доза левотироксин натрий е 1,7 мкг/кг на ден. Имайте предвид, че поради дългия полуживот на левотироксин, пиковият терапевтичен ефект може да бъде постигнат в за 4-6 седмици.

Обичайният прием за целите на културизма и спорта с цел ускоряване процеса по топене на мазнини е 25-50 мкг и бавно увеличаване на дозата до 25-50 мкг на всеки ден или два дни. Последната доза обикновено ще бъде в диапазона от 100-150 мкг и рядко надвишава 250 мкг. Важно е да се помни, че лекарствата за щитовидна жлеза са силни и имат значителен потенциал за странични ефекти. Приемът трябва да се ограничи до не повече от осем седмици. Също се препоръчва в края на приема дозата да се намалява с 25 мкг постепенно всеки втори или трети ден. Целта е да се избегне рязката промяна в нивата на хормоните. Имайте предвид, че поради бавнодействащия характер на левотироксин натрий, може да отнеме няколко седмици или по-дълго за изчистването му от организма.

Наличност

Левотироксин натрий (Т4 / Synthroid) е широко разпространено лекарство на световните пазари.

Снимки

Левотироксин натрий (Т4 / Synthroid)