• Андрогенен потенциал  30-60
  • Анаболен потенциал  90-210
  • Стандарт  тестостерон пропионат
  • Химични наименования  17-alpha-methylandrost-5-ene-3,17-beta-diol
  • Естрогенна активност  ниска към средна
  • Прогестеронова активност  ниска

Methandriol Метандриол

Описание на Methandriol и Methandriol Dipropionate (Метандриол)

Methylandrostenediol (Methandriol за кратко) е анаболен стероид, получен от дихидротестостерон. Този стероид се произвежда в две много различни форми. Първата е естерифициран methylandrostenediol, който се използва за перорален прием (въпреки че е съществувала и инжекционна форма в САЩ). Втората форма е инжекционен естерифициран methylandrostenediol дипропионат. Добавеният пропионат в инжекционната форма удължава действието на стероида в продължение на няколко дни. Принципно Methandriol (Метандриол) е С17-алкилирана форма на 5-androstenediol.

Methandriol (Метандриол) се класифицира като стероид със слаби анаболни и андрогенни свойства. Изглежда също така той проявява някаква естрогенна активност, което не го прави особено идеален за релеф. Този стероид се счита за твърде мек и не е широко популярен в средите на културизма. Понякога обаче, се използва като заместител на някои анаболни андрогенни стероиди в комбинации за различни цели.

История на Methandriol и Methandriol Dipropionate (Метандриол)

Methandriol (Метандриол) е описан за първи път през 1935г. и по същество той е много стар познайник сред синтетичните анаболни стероиди. Methylandrostendiol е разработен за медицински цели от Organon, които го продават в САЩ под търговската марка Stenediol в двете форми - methylandrostenediol за перорален прием и инжекционната форма methylandrostendiol дипропионат. Много други генерични лекарства и други наименования на methylandrostenediol скоро след разработване на стероида се появяват в САЩ през 50-те години.

Methandriol по същество е първият стероид, считан да има забележително разделяне на анаболния и андрогенния ефект, което е била постоянно преследвана цел на фармацевтичните разработчици. Ранната литература описва този стероид като значително ефективен за изграждане на мускулна маса без голяма проява на вирилизиращи странични ефекти. Бил е показан за лечение на заболявания свързани с отрицателен азотен баланс или невъзможност за синтез на протеини в организма.

Ранната преценка на Methandriol (Метандриол) като главно анаболен стероид не съответства съвсем на по-късното му приложение при хора. Установило се обаче, че при приемането му в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж, той проявява значителна андрогенна активност. Така този стероид се разглежда по-скоро като балансиран, а не като силно анаболен агент. В крайна сметка Organon продължава да развива по-ефективни анаболни стероиди, като например серията 19-nor, която включва