За колко време се изчистват различните Анаболни-Андрогенни Стероиди в Спортни храни

За повечето от употребяващите стероиди с цел постигане на по-високи спортни резултати, допинг тестовете не се считат за тревога, тъй като никой не им ги налага. Смята се, че около 90% процента от подсилените, стимулиращи се атлети не са професионални спортисти и не участват в състезания с допинг контрол.

12DOPING-articleLarge

За останалите 10% процента обаче, едно проваляне на теста може да означава в най-лошият случай край на спортната кариера.

Имайки това в предвид нека разгледаме какво ни е нужно да знаем за да може на народен език да “минем метър” ако ни подлежи да бъдем тествани.


Как работят тестовете за Стероиди

Нека разбием един голям мит като за начало. Много хора смятат, че допинг теста е много подобен на теста за уличните наркотици, които се използват с цел промяна на състоянието на съзнанието. Това не е вярно и разликата е там че стероидите са хормони които тялото произвежда вътрешно по всяко време, като другите препарати като (марихуана, кокаин, амфетамин, неговите деривати и т.н.) са абсолютно чужди субстанции за човешкото тяло и това прави наличието им в системата по-лесно откриваемо.

Doping-test

Мит номер две който би било добре да разкараме от пътя е това че за допинг тест е достатъчно да се вземе урина (или кръв) от въпростния атлет, и да се постави в някаква мултифункционална машина която ще “засече” всяка субстанцияэстероид или друго забранено вещество. Това не може да бъде по-далеч от истината. Всъщност е нужна много скъпа апаратура и е доста дълга и бавна процедура да се тества пробата за повечето забранени вещества в спорта. И теста се прави отделно за всяка субстанция, за която се знае и също така е много вероятно да се допусне грешка по време на процедурата (човешка грешка). Участието на специализирано лице е нужно във всеки етап и също така организирането на това не е никак евтино.


Метаболити на Анаболните Стероиди

images

Изследването на урината остава най-достоверният метод до момента, тъй като времето за засичане на стероид или друг препарат в на някого системата остава най-дълго в урината, особено ако става дума за метаболит на препарата. Кръвната проба също е достоверна, но нейният недостатък в отношение със стероидите е, че те претърпяват биотрансформация през черният дроб и бъбреците. Метаболити са продуктите от метаболизма на тялото на различни субстанции и вещества (в нашия случай анаболни стероиди). Метаболизма на вещества (такива като стероидите) е резултат на промяна на оригиналната химична структура на веществото или също така наречените вторични продукти които се получават. Тези променени молекули се изхвърлят от тялото чрез урината (и много по-малък процент във фекалиите), където е и мястото на което могат да бъдат проверени за налични. Ако метаболит на знаеща се съставка е установен, тогава има голяма вероятност атлета да е използвал даденото забранено вещество. Почти всички стероиди, наркотици, лекарства и храна се метаболизират в различни вещества от първоначанлите които са попаднали в тялото по един или друг начин. Малка част от тях все пак не се метаболизират и остават непроменени на излизане от тялото. Тук голяма роля играе времето за засичане на стероиди.

Формирането на метаболити в тялото е резултат на натуралния биохимичен процес на тялото да използва, разгражда и елиминира вещества през техния цикъл на живот. Пример за някои от метаболитите на тестостерона включват:

doping lance armstrong 2

Епитестостерона (не активен епимер на Тестостерона, който е изследван в урината с цел засичане на свръх нива на Тестостерон при спортиста), Дихидротестостерон (метабилит на Тестостерона, както също и Естрогена се счита за такъв). И двата се конвертират от Тестостерона чрез различни ензими. По скоро метаболитите остават по-дълго в системата и могат да бъдат идентифицирани в кръвта и урината. И остава въпроса как да засечем допинга след като атлета е спрял употребата му? Даже и Тестостероновите нива да са нормални, тези на Епитестостерона няма да бъдат. Нормалното съотношение на последните два са 1:1, докато употребяващите стероиди могат да останат със съотношение до 1:5 за доста дълго време. Това е основния метод за положителен допинг при Тестостерона.

За други анаболни стероиди засичането е дори по-лесно. Метаболитите на различни аналози и деривати са лесно идентифицирани веднъж знаени. Например Дека-Дюраболин (Нандролон Деканоат)е лесно разпознат чрез метаболита си 19-норандростерон в урината. Друг пример е Стромбата (Станозолол), която се разпознава чрез наличието на метаболита “3-хидроксистанозолол”, който остава за около 10 дни след употреба в урината. Според засичането на различните метаболити се определя времето за което би могло да се установи употребата на такива препарати.


Да се знае какво се търси предварително

Трябва да е ясно, че за да бъде открит анаболен стероид, е нужно веществото или по-точно метаболитите му да бъдат известни преди теста.

Това е и причината поради която на много атлети им се е “разминало” на допинг теста. Особено ако стероида е новоизмислен, дизайнерски или пазен в тайна.


Фактори и влияния на време за засичане

Времето в което може да бъде засечен стероида зависи от много фактори. Влияние оказва вида, дозата, продължителността на употреба и път на администрация.

Както споменахме, много по-лесно е да “не ни хванат” ако сме използвали Тестостерон, дори във бодибилдинг дози, отколкото други вещества, поради факта че метаболитите са много подобни на тези които се получават от вътрешното производство на този хормон. Например при Тестостерон Суспензия, който е без естерен вариант, може напълно да се изчисти от тялото за 12-24 часа и това също означава че съотношението Тестостерон: Епитестостерон ще се върне много по-бързо в нормалните граници, отколкото при употреба на Тестостерон Енантат да кажем.

collage1

Дози и продължителност на употреба: Интуитивно е че колкото по-висока доза и продължителност на администрация, толкова по-лесно ще бъде да се идентифицира наличието на остатъчни метаболити. Тялото има лимитирано количество ензими за да обработва и метаболизира, наркотици, лекарства, химикали, хормони и храна. Колкото по-големи количества от тези, толкова повече работа за тези биохимични ресурси и процеси. Резултатът може да бъде по-бавен метаболизъм на стероидите и съответно удължено време за засичане на хормона. Същото се отнася и за продължителността на употреба. По-дълги цикли се равняват на по-дълго време за изчистване.

Път на администрация: Оралните стероиди достигат много бързо пикова концентрация в кръвната плазма и съответно не отнема дълго за изистване. Това е защото оралната администрация излага хормона директно на черния дроб и кръвния поток. Особено имайки в предивид, че черния дроб е центъра където метаболитния процес се случва. От друга страна, инжекционните анаболни стероиди са с удължено освобождаване и се метаболизират по-бавно. Докато повечето орални имат полу-живот от 4-24 часа (в зависимост от веществото) инжекциионните (особено тези с естер) варират в рамките на 24 часа - 15 дни или повече полу-живот.

Разтворимост в мазнини: Анаболните стероиди по природа са липиди (мазнини). Те също така се разтварят много добре в мазнини и се смесват добре с тях (за това могат без проблем да преминат липидния слой на клетките и да си упражнят ефекта в тях. Поради тази причина стероидите и метабилитите им могат да останат във мастната тъкан и някои като Деката (Надролон) са много известни с това че се изчисват за около година.


Списък на стероидите и Времето им за Изчистване

Активно ВеществоВреме за Изчистване
Нанролон Деканоат17 - 18 месеца
Нандролон Фенилпропионат11-12 месеца
Метандростенолон (Инжекционен)5 месеца
Болденон Ъндециленат4-5 месеца
Тренболон Ацетат4-5 месеца
Тестостерон Ципионат3 месеца
Тестостерон Енантат3 месеца
Тестостерон Микс от Естери3 месеца
Оксиметолон2 месеца
Станозолол (Инжекционен)2 месеца
Месторолон5-6 седмици
Тренболон Хексахидробензилкарбонат4-5 седмици
Метандростенолон (Орален)5-6 седмици
Метенолон Енантат4-5 седмици
Оксандролон3 седмици
Станозлол (Орален)3 седмици
Тестостерон Пропионат2 седмици
Тестостерон Ъндеканоат1 седмица
Кленбютерол4-5 дни
Тестостерон Суспензия1-3 дни