PHGHstructure
Pregnyl (Прегнил / човешки хорионгонадотропин)

Описание на Pregnyl (Прегнил / човешки хорионгонадотропин)

Pregnyl (Прегнил) е популярно търговско наименование на инжекционен човешки хорионгонадотропин. Той е полипептиден хормон, който се открива в женското тяло по време на първите месеци на бременността. Синтезира се в клетки на плацентата, наречени синцитиотрофобласт и е отговорен за производството на прогестерон, хормон поддържащ бременността. Хорионгонадотропин присъства в значителни количества само по време на бременността и се използва като индикатор за бременност при стандартните тестове за бременност. Повишаване в нивата на хорионгонадотропин в кръвта се забелязва на-рано 7 дни след овулацията и се достигат върхови стойности след около 2-3 месеца през бременността. След този период нивото на хормона спада постепенно до момента на раждане.

Въпреки че хорионгонадотропинът показва активност, подобна на фоликулостимулиращия хормон, физиологичното му действие имитира главно гонадотропин лутеинизиращия хормон (LH). Pregnyl (Прегнил) клинично се използва като екзогенна форма на лутеинизиращия хормон. Обикновено се прилага за подпомагане на овулацията и бременността при жени, които страдат от безплодие поради ниски концентрации на гонадотропини и невъзможност за овулация. Благодарение на способността на LH за стимулиране на Лайдиговите клетки в тестисите да произвеждат тестостерон, човешкият хорионгонадотропин се използва и при мъже за лечение на хипогонадотропен хипогонадизъм, разстройство, характеризиращо се с ниски нива на тестостерон и недостатъчна продукция на лутеинизиращ хормон (LH). Pregnyl (Прегнил) се използва също за лечение на предпубертетен крипторхизъм, състояние, при което единият или двата тестиса не са успели да се спуснат в скротума.

В културизма и спорта Pregnyl (Прегнил) се използва от мъжете за увеличаване производството на ендогенен тестостерон обикновено по време или след приключване на стероидния цикъл, когато естественото производство на тестостерон е било потиснато.

История на Pregnyl (Прегнил / човешки хорионгонадотропин)

Човешкиият хорионгонадотропин е открит през 1920г. и е класифициран като хормон на бременността 8 години по-късно. Първото лекарство, съдържащо хорионгонадотропин е съдържало екстракт от хипофизата на животни и е разработено като лекарствен продукт от Organon. Първото наименование на лекарството е било Pregnon. Спорове върху правата над името принудили Organon да променят името на Pregnyl и от 1932г. до днес се разпространява от производителя под това наименование. След 1940г. техниката за извличане от животни е заменена с друга.

Днес FDA одобрява употребата на лекарството само за лечение на хипогонадотропен хипогонадизъм и крипторхизъм при мъжете, и безплодие при жените.

Как се разпространява Pregnyl (Прегнил / човешки хорионгонадотропин)

Pregnyl (Прегнил / човешки хорионгонадотропин) е широко достъпен на пазарите за хуманни и ветеринарни лекарства по света. Съставът и дозировката може да варират според страната и производителя. Най-често той съдържа 1000, 1500, 2500, 5000, или 10000 международни единици (IU) в доза. Всички форми се доставят като лиофилизиран прах, който изисква разтварянето му в стерилна вода преди употреба. Обикновено Pregnyl (Прегнил) се доставя в опаковка от две ампули (една с прах, а другата със стерилен разтворител). Те трябва да бъдат смесени и ако е останал, разтворът трябва да се съхранява в хладилник.

Структура и характеристика на Pregnyl (Прегнил / човешки хорионгонадотропин)

Хорионгонадотропин е гликопротеин олигозахарид, съставен от 244 аминокиселини. Той има алфа субединица, която е с дължина 92 аминокиселини, идентична с тази на лутеинизиращия хормон (LH), фоликулостимулиращия хормон (FSH) и тироид-стимулиращия хормон (TSH). Той има бета субединица, която е уникална за човешкия хорионгонадотропин.

Приложение (Мъже)

За лечение на хипогонадотропен хипогонадизъм предписанията посочват кратка програма от 6 седмици или дългосрочна програма с продължителност до 1 година, в зависимост от индивидуалните нужди на пациента. При краткосрочна употреба се посочва употребата на 500 до 1000 единици 3 пъти седмично, в продължение на 3 седмици, последвано от прилагане на същата доза 2 пъти седмично, отново за период от 3 седмици. Дългосрочният прием посочва 4000 единици, прилагани 3 пъти седмично в продължение на 9-12 месеца, след което дозата се намалява до 2000 единици 3 пъти седмично, в продължение на 3 месеца.

Културистите и атлетите използват Pregnyl (Прегнил) по време или след цикъла за по-бързо възстановяване на хормоналната хомеостаза. И двете употреби се считат за ефективни, когато се прилагат правилно.

СЛЕД ЦИКЪЛ:

Pregnyl (Прегнил) често се използва с други лекарства като част от постстероидна терапия в края на цикъла, чиято цел е по-бързото възстановяване на ендогенното производство на тестостерон. Това възстановяване представлява особена загриженост за атлетите, тъй като кортизолът може да причини бързи загуби на придобитата мускулна маса. Препоръките посочват употребата на Pregnyl (Прегнил) в дози от 2000-3000 единици всеки 2-ри или 3-ти ден за общо не повече от 2-3 седмици. Ако се използва за прекалено дълго време или прекалено висока доза, лекарството може действително да намали чувствителността на Лайдиговите клетки към лутеинизиращия хормон, което допълнително ще възпрепятства връщането към хомеостазата (стабилно състояние).

В ЦИКЪЛ:

Културистите могат да употребяват Pregnyl (Прегнил) през целия стероиден цикъл за предпазване от атрофия на тестисите и намалена способност в отговора на LH. Важно е да се помни, че при този вид употреба високите нива на хорионгонадотропин могат да причинят увеличаване нивата на ароматаза в тестисите (повишаване нивата на естроген) и намаляване на чувствителността им към LH. Това може да предизвика първичен хипогонадизъм, което значително удължава времето за възстановяване. Препоръките посочват прилагане на 250 IU подкожно всеки 3-ти или 4-ти ден през целия стероиден цикъл. В случай, че е необходима по-голяма доза, тя не трябва да превишава 500 IU на инжекция.

Приложение (Жени)

Когато се използва за предизвикване на овулация и бременност при безплодни жени, доза от 5000 до 10 000 единици се прилага в деня след приема на последната доза менотропини (човешки менопаузален гонадотропин). Времето е прецизирано така, че хормонът се приема в най-подходящия момент за овулация. Pregnyl (Прегнил) не се използва от жените за целите на спорта.

Наличност

Pregnyl (Прегнил) е широко разпространяван на пазарите за хуманни и ветеринарни лекарства по света.