Информация за Pregnyl (Гонадотропин)

Pregnyl съдържа човешки  хормон - хорионален гонадотропин. Употребата му в спорта е с терапевтична цел по време и след приема на андрогени,  тестосторови естери и други анаболни  хормони, вкарани отвън с интрамускулно поставяне. Прегнил се слага обикновено след десетия ден от края на цикъла с анаболни стероиди.

Поставяне на инжекция Прегнил (Gonadotropin)

Видеоклип с наставление - указание и натъпствия, ръководство и надзор за поставянето на инжекция. Разгледай още информация след видеоклипа с текстови съвети и директива за инжектирането на хормона гонадотропин подготвена от Спортни храни (SH | Sportnihrani) тук.

Интрамускулно инжектиране на Прегнил (видео)


Описание и напътствия за инжектирането на Pregnyl/Прегнил гонадотропин

Pregnyl (Прегнил) - протектор за спортисти след цикъл с анаболни стероиди, лутеинизиращ хормон-освобождаващ фактор (LHRH)

Pregnyl - гонадотропен хормон (Прегнил) - протектор за аплети при употреба на цикъл с анаболни стероиди, лутеинизиращ хормон (LHRH освобождаващ фактор)

Инжекцията е мускулна, в глутеуса (най-доброто място - информация). Кутията Прегнил 5000 i.u. съдържа две ампули - разтвор за инжектиране и прах (гонадотропния хормон), които се смесват.

Следвайте инструкцията от първа до девета точка, гледайте клипа. Препоръчително е инжектирането да се извърши от медицинска сестра, лекар или човек с опит в процедурата.

 1. Измиване на ръцете и създаване на стерилна среда
 2. Чупят се двете ампули
 3. Поставя се игла на спринцовката
 4. Водния разтвор се изтегля със спринцовката
 5. Течността се избутва в ампулата с праха
 6. Смесват се с внимателно движение
 7. Готовия разтвор се изтегля обратно
 8. Поставя се чисто нова игла
 9. Процедурата на инжектиране

Pregnyl  се прилага интрамускулно, с инжекция. Той е сух прахообразен състав в стъклена ампула, който се разтваря с водната течност.  Ако например дясната половина на дупето се раздели на четири квадрата, правилното място ще е горе в дясно. Ако се слага в лявата буза на гъза, правилното място е горе в ляво.


Съхранение на Прегнил

Прегнил от MSD с воден разтворител и прах (гонадотропин) Прегнил от MSD с воден разтворител и прах (гонадотропин)

С всяка ампула Прегнил върви и ампула от 1 ml стерилен разтворител. Последният се инжектира в ампулата с ЧХГ, смесва се чрез леко въртене (не се друса и клати рязко) така, че разтворът да е чист и без частици и е готов за вътрешномускулна инжекция. Препоръчително е да се съхранява в хладилник с температура от 2 до 8 градуса по целзий, но може и на тъмно при 15 до 25° – ако се инжектира само част от получения разтвор, остатъкът е стабилен до 30 дена при съхранение 2 до 8°С и е задължително да се съхранява в хладилник.

Прегнил MSD съдържа хормон известен като човешки хорионален гонадотропин (накратко hCG ) в доза 500, 1500 или 5000Ш(международни единици) за ампула.
PREGNYL оказва своето въздействие само ако е приложен инжекционно. Той представлява сухо вещество в стъклена ампула, което трябва да бъде разтворено с приложения разтворител, съдържащ се в другата ампула. Освен hCG сухата субстанция съдържа манитол, динатриев хидроген фосфат, натриев дихидроген фосфат и натриева карбоксиметилцелулоза. Разтворителя съдържа натриев хлорид (°Mg) и дестилирана вода (1ml).
Pregnyl принадлежи към групата лекарства, наречени гонадотропини. Това са хормони, които са незаменими за плодовитостта и възпроизводството.


Как работи Прегнил и за какво се ползва

Pregnyl проявява активност като лутеинизиращ хормон (LH), който играе основна роля в естествената репродукция. Заедно с фоликуло-стимулиращия xopMOH(FSH), LH е необходим за правилния растеж и развитие на яйцеклетките при жената, за производството на сперма при мъжа, както и за производството на хормони при двата пола.. На гърба на тази листовка ще намерите повече информация за PREGNYL и неговата употреба.


Преди да се започне употребата на Прегнил

При жени:

Да не се използва Прегнил, ако:

• Вие сте алергична към гонадотропините или някое от веществата съдържащи се в Прегнил.
Строгото наблюдение на пациентките от лекуващите лекари е много важно. Обикновено това включва редовни прегледи на яйчниците с ултразвук и изследване на кръвта. Резултатите от тези изследвания и прегледи ще позволят на лекуващия лекар да подбере най-подходящата дневна доза от FSH-препаратите. Това е важно, тъй като ако дозата на прилаганите гонадотропини се окаже твърде висока, яйчниците ще бъдат свръх стимулирани, а това макар и много рядко може да доведе до опасни усложнения. Такава свръх-стимулация може да започне с болка в корема, която представлява важно предупреждение, особено ако е налице и поликистоза (наличие на множество кисти) на яйчниците. Редовното проследяване на реакцията на организма при лечението с гонадотропини позволява на лекаря да предотврати настъпването на свръх-стимулация. В случай, че изпитате болка в корема, веднага се консултирайте с вашия лекар.

Да не се употребява, ако:

• Вие сте алергичен към гонадотропините или някое от веществата съдържащи се в Прегнил.
• Налице е установен андроген-зависим тумор - карцином на простатната жлеза или карцином на млечната жлеза или съмнение за такива.
Допълнително наблюдение от лекуващия лекар се препоръчва при лечение на момчета, които още не са навлезли в пубертета. Това е необходимо, защото PREGNYL може да стимулира повишена продукция на мъжкия полов хормон тестостерон, което може да доведе до преждевременно настъпване на пубертет и спиране на растежа.
Редовни прегледи са необходими и в някои други случаи. Затова непременно се консултирайте с вашия лекар ако сте страдали или страдате от:
• Заболяване на сърцето или кръвоносните съдове; при мъже - високо кръвно налягане;
• Заболяване на бъбреците;
• Епилепсия;
• Мигренозно главоболие.
Няма данни за повлияване на действието на Прегнил при едновременен прием на други лекарства.
Бременност.
Ако след лечението с гонадотропини настъпи бременност, съществува вероятност тя да е многоплодна и да се родят близнаци. Леко е повишен риска за извънматочна бременност при жени, които са с увредени маточни тръби. При жени, подложени на лечение за безплодие има леко повишен риск от настъпване на спонтанен аборт.
Pregnyl не трябва да се прилага по време на кърмене.
Способност за шофиране и работа с машини. Според съществуващите данни Прегнил не оказва влияние върху активното внимание и концентрацията.

Правилна употреба на Pregnyl

Прилага се посредством мускулна инжекция, която се прави от лекар или медицинска сестра или опитно лице. Вашия лекар ще ви даде съответни инструкции.

В каква доза? Дозата ще бъде определена от вашия лекар. Обикновено при жени се прилага една инжекция за индуциране на овулацията и най-много три за хормонално подпомагане на развитието и нормалното функциониране на т. нар. "жълто тяло" в яйчниците.

При мъже, в зависимост от оплакванията, инжекциите се правят няколко пъти седмично за няколко седмици или месеци.
Как се правят инжекциите?

Преди употреба сухата субстанция се разтваря в разтворителя ( виж клипа). Инжекциите се правят бавно мускулно (например в седалището, горната част на крака или горната част на ръката) или подкожно (в кожна гънка, напр. коремната стена около пъпа).

Други ресурси за Pregnyl (информация за ползване)

Прегнил (гонадотропин) съдържа човешки хорионален гонадотропин, извличан от урината на бременни жени и притежаващ активност на лутеинизиращ хормон (LH), който се произвежда от хипофизната жлеза на мъжете и жените. Заедно с друг хипофизарен хормон -фоликулостимулиращ хормон (FSH) - LH контролира дейността на репродуктивните органи (яйчниците при жените и тестисите при мъжете).

При жените FSH и LН предизвикват ежемесечното узряване на яйцеклетка в един от яйчниците. LH е необходим и за овулацията, т.е. отделянето на яйцеклетката. Ако организма не произвежда достатъчно от тези хормони това може да доведе до безплодие. Причините за него могат да бъдат и извън FSH и LH. Хормонални препарати, съдържащи FSH ( и във зависимост от случая - LH) могат да се използват за подпомагане на лечението за безплодие в рамките на индукция на овулацията или контролирана овариална (яйчникова) хиперстимулация (при ин витро фертилизация (оплождане)-IVF, интрафалопиев гаметен трансфер - GIFT и интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди - ICSI). Ежедневното инжектиране на препарата ще доведе до узряване на яйцеклетката. Последвалото й отделяне се подпомага с прилагане на Прегнил. Тъй като природата не може да бъде копирана абсолютно точно, при лечение с тези хормони могат да се отделят няколко яйцеклетки. Това повишава възможността за възникване на многоплодна бременност (близнаци). В рамките на Програмите за Асистирана Репродукция Прегнил се инжектира след настъпване на овулацията.

При мъжете, Прегнил се прилага самостоятелно или в комбинация с FSH в случаи на недостатъчно развитие на половите жлези, забавен пубертет или когато са налице нарушения в образуването на спермата. Тъй като целия процес на развитие на сперматозоидите продължава около 74 дни, лечението трябва да продължи минимум 3 месеца, преди да бъдат установени положителни промени.

В някои случаи Прегнил (гонадотропин) може да бъде приложен при момчета, при които единия или двата тестиса не са слезли в мъдната торбичка.


Предозиране

Токсичността на Прегнил (гонадотропин) е ниска. Не са установени симптоми на предозиране.


Нежеланите ефекти (възможни)

Съществуват данни, че при употреба на уринарни гонадотропини може да възникнат локални реакции на мястото на инжектиране като болка, зачервяване, оток, сърбеж и посиняване. Понякога се съобщава и за възникване на алергични реакции проявяващи се с болка и обрив на мястото на инжектиране. В отделни случаи може обрива да е генерализиран и да се придружава от треска.

При жени:

Ако Вашите яйчници са били стимулирани твърде много с FSH-препарат и след това бъде приложен PREGNYL, това може да доведе до нежелана яйчникова свръх-стимулация. Тя може да се прояви с коремна болка, придружена от гадене и диария. Тези състояния са много редки, а рискът за възникването им може да бъде понижен чрез внимателно проследяване на развитието на яйцеклетките по време на провежданото лечение. Ако се появи сериозна коремна болка, непременно съобщете за това на вашия лекар, дори и да са минали няколко дни след последната инжекция.

При мъже:

Възможно е да настъпи задръжка на течности, която се проявява с подуване на глезените. Понякога може да настъпи нарастване на гърдите. Ако някой от тези симптоми се появи непременно съобщете на Вашия лекар.


Съхранение на прегнила

Съхранявайте Прегнил в оригиналната му опаковка, на тъмно при температура 2 - 8 С, на място недостъпно за деца. Ако получения разтвор след смесване съдържа неразтворени частици или е мътен, препаратът не трябва да се използва. Срока на годност е означен на опаковката с "ехр."

Не използвайте препарата след тази дата.


Общи правила

1. Това лекарство е предписано за лечение на настоящето Ви заболяване. То не трябва да се използува за лечение на други заболявания.
2. Не давайте от Вашето лекарство на други хора и не приемайте лекарства предписани за друг.
3. На всеки лекар, който Ви преглежда съобщавайте какви лекарства приемате в момента. Винаги носете в себе си картонче, на което е записано какви лекарства приемате в момента. Това може да се окаже много важно в случай на катастрофа.
4. Непременно дайте на хората, с които живеете или се грижат за Вас да прочетат тази листовка.

Информацията, която е представена по-долу в листовката ще бъде отпечатана по начин, който я отделя от цялата останала информация за пациента.


Лекарски напътствия

Дозировка и начин на приложение

Дозиране при жени:
• Индукция на овулаиията и подготовка на фоликула за пункция  - Една инжекция от 5 000 iu Прегнил (гонадотропин) която допълва лечението с FSH-препарат.
• Поддръжка на лутеалната фаза - Две или три последователни инжекции от 1000-3000 IU се прилагат за период от 9 дни след овулация или ембрионален трансфер(например на ден 3, 6 и 9след индукция на овулацията).

Дозиране при мъже
• Хипогонадотуопен хипогонадизъм
1000-2000IU Прегнил, 2-3 пъти седмично. Ако основния проблем е безплодието, може да се приложи и FSH-съдържащ препарат(75 IU ежедневно или 2-3 пъти в седмицата. Лечението трябва да продължи поне 3 месеца преди да настъпи подчертано подобрение в сперматогенезата. След това лечението може да продължи само с прилагане на hCG. По време на лечението трябва да бъде преустановена тестостерон-заместителната терапия, ако е прилагана такава.

• Забавен пубертет
1500 IU 2-3 пъти седмично за поне 6 месеца.

• Крипторхизъм
-под 2-годишна възраст: 250IU два пъти седмично за 6 седмици;
-2-6 години: 500-1000 IU два пъти седмично за 6 седмици,
-над 6-години: 1500 IU два пъти седмично за 6 седмици.


Метод на приложение
Сухата субстанция се разтваря като се прибави разтворителя. Така получения разтвор от Прегнил (гонадотропин) се инжектира бавно, мускулно или подкожно.
След отваряне, ампулата не може да бъде затворена повече по начин гарантиращ запазване на стерилността, поради което съдържанието трябва да се употреби веднага.

 • Информация за инжектиране на мастно и водноразтворими анаболни андрогенни препарати (видео)
 • Каталог с Инжекционни
 • Каталог с Орални
 • Протектори, андрогени и антиестрогени