Мускулната треска е специфична болка или дискомфорт, появяващ се след интензивно натоварване на определен мускул или мускулна група, което надхвърля силата или продължителността, на която мускула е свикнал да бъде натоварван. Обикновено болезнеността започва да се усеща около 24 часа след натоварването, най-силна е 48-72 часа след това, и може да продължи цяла седмица, дори 8-10 дни - това се случва, когато от много време не сте треинали, мускулите са изгубили качествата и издържливостта, която преди това сте имали и по този начин вие започвате отначало. Дългата мускулна треска не се получава, ако тренировките ви са чести и разпределени добре. Различно е времето, в което се възстановява напълно един мускул от една тренировка до друга, но най-често това са 3, 4 дни минимум. Като съня е неизменно важна част за възстановяването.

Някога се е считало, че мускулната треска се дължи на синтеза на млечна киселина, но по-съвременни теории предполагат, че се дължи на миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване. Причината за отпадане на теорията за млечната киселина е, че след като млечната киселина се разсейва сравнително бързо в тялото, това не може да обясни болката, оставаща и през следващия ден.

Въпреки че точната причина не е установена, изглежда че видът мускулно натоварване е основен фактор за развитие на мускулна треска. Упражнения, изискващи много неравномерни натоварвания (като тичане надолу по склон), биха довели до най-тежките форми на мускулна треска, тъй като подобно натоварване би причинило по-големи поражения за мускулната тъкан, отколкото стандартни равномерни натоварвания (например изкачване).

Едно изследване твърди, че мускулната треска не е предизвикана от болката в повредената мускулна тъкан, а се дължи на подсилващ процес. Мускулът реагира на тренировката, като се подсилва до степен, по-висока от предишната, чрез изграждане на нови сегменти в мускулната тъкан. Този процес на подсилване кара клетките да нарастват и да упражняват натиск върху околните нерви и артерии, причинявайки мускулна треска.

За начинаещи

Ако не искате да чувствате мускулна треска, започнете с лека тренировка. Ако не сте тренирали от много време или за пръв път влизате в залата и няма кой да ви покаже - започнете с раздвижване, натоварвайте мускулите така, както чувствате, че за тях е добре и броя на сериите да не е повече от 3, а повторенията 8 до 10.

Как да я предотвратите

Мускулната треска може да бъде избегната или смекчена, чрез постепенно увеличаване на интензивността на натоварването. Ако получите мускулна треска на следващият ден от вашата тренировка, отидете отново и тренинрайте същото. Предварителното разтягане или загряване на мускулите не предотвратява мускулната треска, но може да ви предпази от травми или други нежелани възможни моменти и обстоятелства.

Лечение

Според различни твърдения, повторното натоварване на засегнатите мускули със същите упражнения с които са били натоварени преди мускулната треска, е най-добрият начин за намаляване или премахване на възпалението. Всяка мярка, която увеличава притока на кръв към мускулите, като работа с ниска интензивност, масажиране на засегнатите мускули, горещи вани, или посещение на сауна могат също да помогнат. Но всъщност според анкети и твърдения на много трениращи - за тях мускулната треска е нещо положително, те споделят, че по този начин се чувстват живи, харесва им.

 

За да се възстановите от мускулна треска има много начини, но най-добрият е да запазите спокойствието си и да се наслаждавате на приятната болка. Има разлики между приятна и неприятна болка от мускулна треска. Но ако все пак искате да изчезне, можете да направите няколко неща:

  • Студен душ веднага след тренировката
  • Загряване с топъл компрес или гореща вана - този метод се прилага минимум 24 часа след тренировката
  • Масаж
  • Храна - задължително яжте след тренировка!

Не използвайте аспирин и други подобни липси на разум! Изпийте една или две газирани напитки ;)

Мускулната треска с анаболни стероиди е значително по-малка, защото по време на стероиден цикъл, вашият организъм се възстановява в пъти по-бързо, вие се наспивате по-качествено и метаболитните ви процеси работят с няколко пъти по-висока честота.

Но ако все пак имате мускулна треска по време на анално стероиден цикъл, радвайте се, защото това значи прогрес. Правете разлика между приятна и неприятна болка. Пазете се и се възстановявайте достатъчно, защото това е не по-малко важно от тренировките.