• Андрогенен потенциал  37
  • Анаболен потенциал  125
  • Стандарт  тестостерон
  • Химични наименования  19-norandrost-4-en-3-one-17beta-ol, 17beta-hydroxy-estr-4-en-3-one
  • Естрогенна активност  ниска
  • Прогестеронова активност  средна

Deca-Durabolin (Дека Дураболин/ nandrolone decanoate)

Описание на Laurabolin (нандролон лаурат)

Нандролон лаурат е инжекционна форма на анаболния стероид нандролон. Молекулата на естера лаурат е с два въглеродни атома по-дълга от тази на деканоат, следователно този стероид образува малко по-издържливо депо в областта на инжектиране, отколкото Deca-Durabolin (нандролон деканоат). Предвид свойствата на бавно освобождаване този анаболен стероид може да бъде инжектиран веднъж на всеки 3 до 4 седмици. Подобно на нандролон деканоат, лаурат проявява умерено силен анаболен потенциал, съпроводен с ниско ниво на естрогенни и андрогенни свойства. Въпреки че не е широко употребяван, нандролон лаурат е предпочитан от културисти и спортисти, заради способността му да предизвика бавен, но стабилен растеж на мускулна маса с минимални странични ефекти.

История на Laurabolin (нандролон лаурат)

Нандролон лаурат е разработен през 1960г., когато много нандролонови естери са били синтезирани и изследвани. Този бавен естер на нандролона обикновено се класифицира като ветеринарен медикамент, но първоначално е разглеждана употребата му за хуманни цели, преди да бъде прието използването му във ветеринарната практика. Единственото име на продукт, съдържащ нандролон лаурат е Clinibolin, продаван на немския пазар за хуманни лекарства в края на 60-те години. След краткотрайното съществуване на този стероид, нандролон лаурат измества приложението си предимно във ветеринарната медицина. Прекратяването на употребата на този стероид в медицинската практика вероятно се дължи на по-голямата популярност на доминиращия тогава Deca-Durabolin Organon (Дека-Дураболин).

Като ветеринарен медикамент нандролон лаурат най-често се разпознава под името Laurabolin, произвеждан от Intervet. Открива се лесно на пазара в различни страни като Мексико, Чили, Холандия, Австралия и Колумбия. Основното му приложение е за компенсиране на недохранването, причинено от вирусна или паразитна болест, за лечение на анемия, противодействие на катаболните ефекти вследствие употребата на кортикостероиди и за подобряване на общото физическо състояние на силно активни или възрастни животни като котки, кучета, коне, прасета и говеда. Марката Laurabolin е продавана за кратко от Werfft-Chemie в Австрия и от Vemie в Германия, но производството на тези продукти отдавна е прекратено. Други имена, под които се е разпространявал нандролон лаурат са Fortadex (Hydro, Германия), Fortabol (Parfam, Мексико) и Lauradrol 250 (Льофлер, Мексико). Днес съществуват само продуктите на Intervet.

Как се разпространява Laurabolin (нандролон лаурат)

Нандролон лаурат е достъпен на някои пазари за ветеринарни лекарства. Съставът и дозировка може да варира според страната, но обикновено се разпространява в стъклени флакони с концентрация 20 мг/мл или 50 мг/мл стероид разтворен в етерично масло.

Структура и характеристика на Laurabolin (нандролон лаурат)

Нандролон лаурат е модифицирана форма нандролон, където естер на карбоксилната киселина (лауринова киселина) е прикрепен към 17-бета хидроксилната група. Естерифицираните стероиди са по-малко полярни отколкото свободните стероиди и се усвояват по-бавно от областта на инжектиране. След като навлезе в кръвния поток естерът се отстранява до получаване на свободен (активен) нандролон. Естерифицираните стероиди са предназначени за удължаване на терапевтичния прозорец след приложение, което дава възможност за разреден график на инжектиране в сравнение с употребата на неестерифициран стероид. Нандролон лаурат е предназначен да осигури бавно освобождаване на нандролон от 3 до 4 седмици след инжектирането.

Странични ефекти (Естрогенни)

Нандролон има ниска тенденция за превръщане в естроген, само около 20% в сравнение с наблюденията при употреба на тестостерон. Това е така, защото в черния дроб нандролон се превръща до естрадиол, но в други по-активни на ароматизиране места като мастната тъкан нандролон е много по-податлив на процеса ароматизиране. С употребата на нандролон свързаните с естрогена странични ефекти създават много по-малка загриженост, отколкото с употребата на тестостерон.

Повишени нива на естроген могат все пак да бъдат отчетени с по-високи дози на прием, което може да предизвика нежелани странични ефекти като например увеличаване задържане на вода и мазнини, гинекомастия и други. Възможно е да се наложи прием на антиестроген като кломифен цитрат или тамоксифен цитрат за се предотвратяване проявата на естрогенни странични ефекти. Спортистът може да се редува използвате ароматазен инхибитор като Аримидекс (анастрозол), който по-ефективно контролира естрогена чрез предотвратяване на неговия синтез. Инхибиторите на ароматазата обаче могат да бъдат доста скъпи в сравнение с антиестрогените и също могат да имат отрицателен ефект върху липидите в кръвта.

Трябва да се отбележи също, че нандролон проявява дейност на прогестин в тялото. Въпреки че прогестеронът е c-19 базиран стероид, отстраняването на тази група създава хормон с по-голям афинитет на свързване към съответния му рецептор. Поради тази отличителна черта анаболните стероиди без c-19 група показват, че имат афинитет към прогестероновия рецептор. Странични ефекти свързани с прогестерона са подобни на тези на естрогена, включително отрицателна обратна връзка в инхибиране производството на тестостерон и повишено задържане на мазнини.

Прогестините също увеличават стимулиращия ефект на естрогените върху растежа на млечната жлеза. Оказва се, че има силен синергизъм между тези два хормона, така че гинекомастията може да се прояви с помощта на прогестини без прекомерни нива на естроген. Използването на антиестроген, който инхибира естрогенната компонента често е достатъчно за намаляване на гинекомастията, причинена от употребата на нандролон.

Странични ефекти (Андрогенни)

След като е класифициран като анаболен стероид, проявата на андрогенни странични ефекти при употребата на нандролон е възможна, особено при инжектирането на високи дози. Те се изразяват в: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните андрогенни стероиди. Те се изразяват в промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора.

Нандролон е стероид с относително ниска андрогенна активност в сравнение с тестостерон, Methandrostenolone (Метандростенолон) или флуоксиместерон и проявява значително по-ниски андрогенни странични ефекти. Поради мекия си андрогенен характер и способността да потиска ендогенното производство на тестостерон, нандролон има склонност да попречи на либидото при мъжете, когато не се използва съвместно с друг андроген.

Трябва да се отбележи също, че в засегнатите от андрогенната активност тъкани нанднролон се редуцира до дихидронандролон (DHN). За метаболизма на нанднролона е отговорна 5-алфа редуктазата. Едновременното използване на инхибитор на 5-алфа редуктазата ще намали действието на нандролона и значително ще увеличи тенденцията към проява на андрогенните странични ефекти. Инхибиторите на редуктаза трябва да се избягват при употребата на нандролон, в случай че се целят ниски нива на андрогенна активност.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Нандролон не е с-17 алфа алкилиран анаболен стероид и не е известно да има хепатотоксични ефекти. Чернодробна токсичност е малко вероятна.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което може да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Проучвания показват, че с приема на 600 мг нандролон деканоат (Дека Дураболин) на седмица в продължение на 10 седмици стойностите на HDL холестерола намаляват с 26%. Това потискане е малко по-голямо в сравнение с измереното при употреба на същата доза testosterone enantate (тестостерон енантат). Също така е отчетено малко по-силно отрицателно въздействие върху съотношението HDL/LDL с употребата на нандролон деканоат (Дека Дураболин), в сравнение с testosterone cypionate (тестостерон ципионат).

Нандролон деканоат (Дека Дураболин) се очаква да има значително по-слабо влияние върху серумните липиди, отколкото с-17 алфа алкилираните стероиди. Анаболните андрогенните стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж, се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. Изследвания посочват, че при инжектиране на 100 мг седмично на нандролон деканоат (Дека Дураболин) за 6 седмици се отчита приблизително 57% намаляване на серумните нива на тестостерон. В доза от 300 мг на седмица този спад достига 70%.

Смята се, че прогестационната активност на нандролон деканоат (Дека Дураболин) значително допринася за потискане синтеза на тестостерон по време на приема въпреки ниската тенденция за превръщане в естроген. Имайте предвид, че продължителнота злоупотреба с анаболни андрогенни стероиди може да причини вторичен хипогонадотропен хипогонадизъм, което впоследствие налага медицинска интервенция.

За по-подробна информация относно потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти“.

Приложение (Мъже)

Laurabolin (нандролон лаурат) не е одобрен за употреба при хора и не са известни предписания за приема му. Обичайната доза за целите на културизма е от порядъка на 200-400 мг на всеки 7-10 дни приемани в цикъл от 8 до 12 седмици. По-високи дози ще имат по-голям анаболен ефект, но предвид ниската концентрация на стероид в разтвора, това не се счита за удачен избор. Вместо това, този стероид може да се комбинира с други анаболни андрогенни стероиди и като се имат предвид неговите свойства може да се впише добре в циклите за релеф, в които да замени употребата на Deca-Durabolin (Дека Дураболин).

Приложение (Жени)

Laurabolin (нандролон лаурат) не е одобрен за употреба при хора и не са известни предписания за приема му. Обичайната доза за целите на културизма е около 100 мг на всеки 10-14 дни, приемани за 4-6 седмици. Въпреки че нандролон е слабо андрогенен, жените, които го употребяват се сблъскват с вирилизиращите странични ефекти на анаболните андрогенните стероиди.

Наличност

Името на продукта Laurabolin от Intervet е свързано почти изцяло с този анаболен стероид. Той остава на разположение на определени пазари на Европа и Америка и не е особено популярен сред черните пазари на стероиди.

Документи за изтегляне

 Характеристика на продукта Листовка за пациента