• Химични наименования  (5’S)-2-bromo-12’-hydroxy-2’-(1- methylethyl)-5’-(2-methylpropyl)-ergotaman-3’,6’,18-trione methanesulphonate

Тbromocriptine-Бромокриптин

Описание на Bromocriptine Mesylate (Бромокриптин / Parlodel)

Bromocriptine Mesylate (Бромокриптин) лекарство, което инхибира повишената секреция на пролактин. Той е допамин имитиращо производно на ерготамина (добит от моравото рогче) със свойства на агонист на D2 и антагонист на D1 допаминовите рецептори. Най-често се използва като инхибитор на пролактина при хиперпролактинемия, потискане на растежния хормон при акромегалия и като допълващ медикамент към леводопа в лечението на синдрома на Паркинсон. Структурата и дейността на това лекарство са много подобни на тези на каберголин (Dostinex). В средите на бодибилдинга бромокриптин се употребява за топене на мазнини или за борба с повишените нива на пролактин, причинени от употребата на анаболни андрогенни стероиди.

Най-големият поддръжник в употребата на бромокриптин за топене на мазнини е Lyle McDonald, автор на електронната книга "Старо лекарство с ново приложение". В своята книга той описва как употребата на бромокриптин може да помогне за нормализиране на метаболизма, когато физиологичния отговор от някои диети се забави. Голяма част от негото тълкуване се фокусира върху лептина, хормон разгледан като термостат на мазнините, който казва на мозъка колко мастна тъкан имате в тялото си и колко калории изразходвате. Диетите имат тенденция да понижават нивата на лептин значително, което кара тялото ви да реагира по подходящ начин за оцеляване, като се старае да запази складираните мазнини. Поддържането на нивото на лептина и неговата стимулация може да бъде от ключово значение за продуктивността на всяка диета и бромокриптин може да помогне в това отношение.

История на Bromocriptine Mesylate (Бромокриптин / Parlodel)

Bromocriptine Mesylate (Бромокриптин / Parlodel) е широко използван в клиничната медицина от 1970г. Той е много по-разпространен от своя конкурент каберголин, който се употребява за подобен набор от клинични показания. В САЩ Бромокриптин се разпространява най-вече под наименованието Parodel (Парлодел), който се произвежда от Novartis. Лекарството се продава в много други страни под много различни търговски наименования като например Bromed, Criten, Grifocriptina, Бромо-Kin, Pavidel, и Gynodel. Bromocriptine (Бромокриптин) остава общодостъпно лекарство в развитите страни за описаните терапевтични приложения.

Как се разпространява Bromocriptine Mesylate (Бромокриптин / Parlodel)

Bromocriptine Mesylate (Бромокриптин мезилат) най-често се разпространява в таблетки по 2,5 мг и 5 мг. Дозите са изразени по отношение на база бромокриптин, така че всяка таблетка 2,5 мг съдържа 2,87 мг бромокриптин мезилат.

Структура и характеристика на Bromocriptine Mesylate (Бромокриптин / Parlodel)

Бромокриптин мезилат е ерготаминово производно с химичното наименование на (5'S) -2-бромо-12'-хидрокси-2 '- (1-метилетил) -5' - (2-метилпропил) -ерготамин-3 ', 6', 18 трион метансулфонат.

Странични ефекти

Употребата на Bromocriptine Mesylate (Бромокриптин мезилат) причинява редица нежелани странични ефекти, като най-забележими са ниско кръвно налягане, замайване, объркване и гадене. Обикновено пристъпите на гадене отшумяват след няколко приема, когато приемащият лекарството привикне към него. Отбелязва се, че приемът на лекарството трябва да бъде преустановен в случаи, когато кръвното налягане падне прекалено много. По-рядко съобщени странични ефекти включват безпокойство, сухота в устата, оток, припадъци, умора, главоболие, сънливост, запушване на носа, обрив, повишени чернодробни ензими, както и промени в честотата на уриниране.

Приложение (Основно)

Когато се използва за клинично лечение на нарушения като хиперпролактинемия (хиперсекрецията на пролактин) първоначалната препоръчителна доза е 1.25 мг до 2.5 мг на ден. Тя може да бъде увеличавана с 2,5 мг дневно на всеки 2-7 дни до установяване на ефективната терапевтична доза. Дозата може да достигне 20-30 мг на ден.

Когато се използва не по предназначение (за топене на мазнини) приемащите лекарството обикновено вземат дози между 2,5 и 5 мг на ден. Дозата се прилага в един прием за деня, сутрин, поради относително дългия полуживот на лекарството. Приемът трябва да е краткосрочен и лекарството не може да се включва в диети за дългосрочно контролиране на теглото. Обикновено спортистите правят 4-6 седмичен курс, в комбинация с подходящи стероиди.

Наличност

Bromocriptine Mesylate (Бромокриптин мезилат) е широко разпространен на пазара за хуманни лекарства по целия свят и е познат най-вече с името Parlodel (Парлодел).

Документи за изтегляне

Документи за изтегляне Характеристика на продукта