• Андрогенен потенциал  100
  • Анаболен потенциал  100
  • Стандарт  Стандартен продукт
  • Химични наименования  4-androsten-3-one-17beta-ol, 17beta-hydroxy-androst-4-en-3-one
  • Естрогенна активност  средна
  • Прогестеронова активност  ниска

Androgel (Testosterone Gel / тестостеронов гел)

Описание на Androgel (Тестостеронов гел)

AndroGel® е трансдермален хидроалкохолен гел със съдържание на тестостерон в концентрация 1% или 1,62% на стероида. Първоначално е бил разпространяван в сашета от 2,5г и 5г с концентрация 1%, което е еквивалентно на общо 25мг и 50мг общо. Най-новата 1,62% версия на продукта осигурява 40,5мг тестостерон. Информацията за продукта посочва, че трансдермалната усвояемост на този стероид е приблизително 10%. Това означава, че всяка доза от 2,5г или 5г ще осигури приблизително 2,5мг или 5мг системно набавяне на хормона. С този начин на приложение новата на тестостерона в тялото започват да се повишават приблизително 30 минути след апликация, а значително повишаване андрогенните нива се постига до 4 часа, като нивата остават високи за 24 часа. Продуктът се прилага веднъж на ден.

История на Androgel (Тестостеронов гел)

AndroGel® е разработен в САЩ от Unimed Pharmaceuticals, част от семейството на гиганта Solvay. Той е одобрен от FDA за продажба като лекарство по предписание през февруари 2000г. Показен е за употреба от мъже страдащи от състояния, свързани с недостиг или липса на ендогенен тестостерон. Това включва случаи на хипогонадизъм, които могат да бъдат причинени от крипторхизъм, двустранна торзия, орхиектомия, синдром на Клайнфелтер, химиотерапия или алкохолна интоксикация с тежки метали.

Също така се предписва за лечение на хипогонадотропен хипогонадизъм, включително пациенти с недостатъчност на лутеинизаращ или лутеиносвобождаващ (LHRH) хормон, причинена от тумори, травми или радиация. Първичният хипогонадизъм обикновено се характеризира с ниско ниво на тестостерон и високо ниво на гонадотропин (LH / FSH), докато хипогонадотропен хипогонадизъм обикновено се свързва с ниски нива на тестостерон и на гонадотропин. За AndroGel® се твърди, че има висока клинична успеваемост (87%), което може би се дължи на по-лесното приложение в сравнение с инжекционните форми на тестостерон и остава предпочитан метод за тези, които се притесняват от инжекции.

Съществуват други трансдермални хидроалкохолни тестостеронови гелове на световния пазар след разработката на