Анаболните / андрогенните стероиди в цикъл не са медицински одобрени за насърчаване на мускулния растеж в културизма или подобряване на представянето в спорта.

Някои от тези препарати са одобрени за лечение на различни заболявания в съответните терапевтични дози.

Поради това, потребителите сами са развили собствени насоки за прилагане на тези лекарства за спортни цели, повишаващи ефективността.

Резултатът е голямо разнообразие от различни подходи за използването им, някои по-безопасни или по-ефективни.

Избор на стероид

Тези, които за първи път ще използват стероиди ще им направи впечатление голямото разнообразие от имена и категории, под които те се определят. Това е резултат от многогодишното им развитие съгласно медицинските нужди за лечение на различни заболявания. Някои лекарства се считат за меки (по-малко андрогенни) и произвеждат по-малко странични ефекти, което ги праи по-подходящи за употреба от жени. Други са по-андрогенни, което ги прави по-добри за употреба от мъжете. Съществуват инжекционни, както и перорални форми за приложение. В крайна сметка изборът на стероид трябва да се съобрази с крайната цел на спортиста. Дали търси сила, маса, релеф или комбинация от тях.

Докато всички анаболни андрогенни стероиди имат способност да спомогнат прираста на мускулна маса сила, не би било правилно да се каже, че не съществуват преимущества при избора на стероид за всяка една определена цел. Най-основно количеството и качеството на придобитата мускулатура може да се различава с употребата на един или друг стероид. В най-общ смисъл, стероидите, които са естрогенни са склонни да бъдат по-ефективни при увеличаване на масата, но също са склонни да причиняват по-голямо задържане на вода. Стероиди с ниска или без естрогенна активност са от друга страна исключително ефективни за периоди на орелефяване, когато мускулната дефиниция е основната цел. Така стероидите могат да бъдат категоризирани в две основни групи:

За маса:
Methandrostenolone – перорален
Oxymetholone – перорален
Testosterone (cypionate, enanthate) – инжекционен


За релеф (чиста маса):

Boldenone undecylenate – инжекционен
Methenolone enanthate – инжекционен
Nandrolone decanoate – инжекционен
Oxandrolone – перорален
Stanozolol – перорален

В ранните етапи на употреба, анаболните андрогенните стероиди са били приемани от спортистите самостоятелно. Изграждането на мускулна маса е най-общата цел и обикновено са употребявали най-андрогенните стероиди като testosterone, methandrostenolone и oxymetholone. Търсещите чиста мускулна маса намерили за много удачна употребата на nandrolone decanoate, oxandrolone и stanozolol.

В началото употребяващите обикновено избират пероралните форми на прием поради по-големия комфорт на прием. Methandrostenolone (Метан) остава най-честият избор при търсещите маса, който е считан за универсален, високоефективен и умерено проблематичен от гледна точка на естрогенни или андрогенни странични ефекти. Stanozolol пък е орален анаболен стероид, най-често предпочитан за подобряване на релефа и спортните постижения.

Потенциалът за нежелани странични ефекти винаги трябва да бъде съобразен при избора на стероид. Пероралните форми например натоварват повече сърцето и черния дроб. Поради тази причина инжекционните форми са предпочитани по отношение на по-голямата им безопасност. Потенциални козметични странични ефекти също трябва да бъдат взети под внимание. Например чувствителните към гинекомастия предпочитат неестрогенния Methenolone, Stanozolol или Oxandrolone.

Дозиране

Използваната доза е от съществено значение за изчисляване на ползите от употребата на стероиди. Анаболните / андрогенните стероиди са склонни да бъдат най-ефективни при умерено супратерапевтични дози. Доза от 100 мг на седмица тестостерон енантат се счита за терапевтична и обикновено не е достатъчна за отбелязване на някакъв анаболен напредък. Доза от 200-600 мг на седмица обаче има висока ефективност при подпомагане растежа на мускулите. Тук са изброени най-често препоръчваните дози на стероиди.

Boldenone undecylenate: 200-400 мг/седмица
Methandrostenolone: 10-30 мг/ден
Methenolone enanthate: 200-400 мг/седмица
Nandrolone decanoate: 200-400 мг/седмица
Oxandrolone: 10-30 мг/ден
Oxymetholone: 50-100 мг/ден
Stanozolol: 10-30 мг/ден
Stanozolol: 10-30 мг/ден
Testosterone (cypionate, enanthate): 200-600 мг/седмица

Възникват някои съображения при увеличаване на дозите. Всички анаболни андрогенни стероиди са склонни да произвеждат по-силни странични козметични, психологически и физически странични ефекти с увеличаване на дозирането. Също така, придобитата мускулна маса и положителни ефекти има по-голяма възможност да бъдат запазени при употребата на по-ниски дози. Препоръчват се бавен и сигурен прираст. Спортист, който е фокусиран повече върху тренировките и спазването на хранителен режим често реализира по-добър прираст от по-ниски дози стероиди.

Продължителност (цикъл)

Приемът на анаболни андрогенни стероиди в определена дозировка обикновено осигурява забележимо нарастване на мускулната маса и сила за период около 6-8 седмици. След този период скоростта на трупане на още мускулна маса обикновено се забавя значително. Достига се така нареченото плато. Дори и без последващо увеличаване на приеманата доза, рискът от здравословни проблеми нараства значително практика на продължителен или непрекъснат прием на стероиди не се упражнява от разумните атлети. Обикновено препоръката е приемът на стероиди винаги да се ограничава до периоди от 6-8 седмици, след което да се определи разтоварващ период. След този период може отново да се повтори приема.

Възстановяване след цикъл и свързване на цикли

Непосредствено след края на стероидния цикъл може да се развие състояние на временен хипогонадизъм (ниски нива на андроген) и катаболизъм, който се изразява в загуба на протеин. В опит да се намалят тези последствия и поддържане оптимално ниво на мускулна стимулация, спортистите обикновено приемат Pregnyl (HCG), тамоксифен и кломифен в продължение на около 8-12 седмици. В този период се препоръчва абсолютно въздържание от прием на стероиди. Някои спортисти не успяват да се въздържат и започват "преходно" съчетание със следващия цикъл като инжектират 200 мг тестостерон енантат или метанолон на всеки 2-3 седмици. Такава практика не е препоръчителна, тъй като може да попречи на възстановяването на метаболитна хомеостаза.

При приключването на цикъла някои атлети следват практика бавно да намаляват дозите на приеманите стероиди. Това може да продължи за 3-4 седмици стъпаловидно понижаване дозите на приеманите стероиди. Тази практика обаче, никога не е била оценена в клинични условия и не се препоръчва, особено в съчетание с други лекарства като хормони на щитовидната жлеза, антидепресанти и други. Логиката на тази практика е да се даде възможност на тялото бавно да възстанови ендогенното производство на хормони. Това обаче не е възможно докато свръхфизиологични нива на андрогените са налице.

Стакове и комбинации

Някои атлети стават много опитни в употребата на анаболни андрогенни стероиди и започват да експериментират с повече от един стероид. Тази практика се наричка stacking (натрупване). Стекването е станало много популярно през 1960-те години, когато лекарствата за ефективно контролиране на естрогена не са съществували. Най-често, напредналите културисти достигат платото на своето развитие и намират за все по-трудно да преодолеят границите на собствените си възможности. Стекването обикновено включва комбиниране на по-андрогенни стероиди с един или повече по-анаболни средства. За анаболна страна на стака се включват стероиди като boldenone, methenolone, nandrolone, oxandrolone и stanozolol. Testosterone, oxymetholone или methandrostenolone обикновено служат като андрогенна основа на повечето стекове.

Има две причини, поради които се стекват по този начин андрогенни и анаболни стероиди във периода на цикъла. От една страна високи дози testosterone, oxymetholone или methandrostenolone са склонни към проява на силни андрогенни и естрогенни ефекти. Комбинирането на андрогенен с анаболен стероид позволява приемането на по-голяма обща доза отколкото само на силно андрогенен агент. Това стекване също предлага по-голяма ефективност в сравнение на употребата на само анаболни стероиди, дори когато са взети самостоятелно в по-високи дози. Това е в противоречие с първоначалните очаквания за "анаболните" стероиди, които са специално разработени, за да подчертаят свойства на изграждащи мускулите стероиди.

Днес наличността на антиестрогенни лекарства, които могат да намалят естрогенната активност прави употребата на силен андроген като testosterone enanthate или cypionate, самостоятелно в цикъл много по-изгодно отколкото преди деситилетия. Странични ефекти като гинекомастия и задържане на вода вече могат да бъдат ефективно минимизирани с антиестрогени или ароматазни инхибитори, дори когато стероидите се приемат в по-високи дози. Трябва да се отбележи, че за целите на масовите атлети и спортисти (не професионални културисти) употребата на един стероид е повече от достатъчна за поддържане на оптимални нива на мускулна маса и производителност.

Примерни стероиди цикли

Посочените примери за стероидни цикли не са оценени в клинични условия за безопасност и са представени само като за обща информация. Те съдържат най-често употребяваните ефективни методи за самостоятелно или комбинирано използване на анаболните стероиди. както при приема на всякакъв друг вид лекарства е необходимо всеки да се съобрази с индивидуалния си здравен статус и физика, да определи своите цели и да пресметне рисковете, преди да реши да се занимава с употреба на стероиди. За тези, които са решили да го направят е препоръчително да следват прием на най-ниските дози от посочения стероид, като в общия случай това е достатъчно за постигане на умерени резултати.

Изброените стероидни цикли се отнасят само за мъже!

Цикли с един стероид

Стероиден цикъл Дианабол #1(за маса)
Продукти: 100 таблетки / 5 мг Methandrostenolone
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (10-20 мг/ден).
Коментар: Това е първият прост цикъл за изграждане на мускулна мса и използва един стандартен флакон Methandrostenolone. Този цикъл е вероятно да осигури много забележим мускулен растеж за спортисти, които за първи път употребяват стероиди. Покаченото тегло често се изчислява на 3-5 кг. Това обикновено не е придружено от значителни видими странични ефекти като гинекомастия и задържане на вода. Въпреки това се счита за цикъл за начинаещи. Methandrostenolone е 17-алфа алкилиран стероид за перорален прием и произвежда значително сърдечносъдова и чернодробна токсичност. Повторното използване на този стероид трябва да се ограничава.

Стероиден цикъл Дианабол (за маса)


Стероиден цикъл Дианабол #2(за маса)
Продукти: 200 таблетки / 5 мг Methandrostenolone
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден).
Коментар: Това е често срещан подобно на първия цикъл с Dianabol. Този цикъл използва по-висока доза и по-голяма продължителност на приема. Дозите, използвани тук са по-скоро за целите на културизма. По-голяма интензивност на нежелани странични реакции е възможна.

Стероиден цикъл Дианабол (за маса)


Стероиден цикъл с Testosterone #1 (за маса)
Продукти: 10 мл 200 мг/мл Testosterone (enanthate или cypionate)
Допълнително:
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден) или anastrozole (0.5 мг/ден).
Коментар: Този цикъл за маса вероятно ще произведе подобни количествени резултати като по-рано посочения с Dianabol, но се предпочита пред пероралния поради по-малкото влияние върху черния дроб и сърдечно съдовата система. Използваните дози се очаква да променят леко съотношението на HDL / LDL холестерол, но незначително, както обикновено се случва при пероралните анаболни стероиди. Този цикъл предполага най-малко странични ефекти за здравето от всички други изброени стероидни цикли в този раздел.

Стероиден цикъл с Testosterone за маса


Стероиден цикъл с Testosterone #2 (за маса)
Продукти: 20 мл 200 мг/мл Testosterone (enanthate или cypionate)
Допълнително:
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден) или anastrozole (0.5-1 мг/ден).
Коментар: Този сикъл е често срещан с по-висока доза и 3 седмици по-дълъг период на прием. Общата доза приет тестостерон е двойна в сравнение с първия описан цикъл. Вероятни са проявата на андрогенни естрогенни странични ефекти. Сърдечно съдовото влияние може да бъде малко повече от първия описан цикъл, но ще остане значително по-малко от цикъла с перорален прием с Dianabol. Тестостеронът е един от най-сигурните и най-ефективните стероиди за трупане на мускулна маса.

Стероиден цикъл с Testosterone за маса


Стероиден цикъл със Sustanon 250 (за маса)
Продукти: 15 мл 250 мг/мл Sustanon (тестостеронов микс)
Допълнително:
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден) или anastrozole (0.5-1 мг/ден).
Коментар: Този цикъл за мускулна маса е подобен на други цикли, използващи тестостерон, но тук се акцентира на употребата на Sustanon 250, форма на тестостеронов микс, който е по-широко разпространен в Европа. Общата доза от стероида за целия цикъл е 3750 мг, изключително близко до количеството, използвано в цикъл #2. Сърдечно съдовото влияние се очаква да бъде същото както при предишния цикъл. Предполагат се видими андрогенни и естрогенни странични ефекти.

Стероиден цикъл Sustanon за маса


Стероиден цикъл със Oxymetholone #1 (Anadrol) (за маса)
Продукти: 50 таблетки 50 мг Oxymetholone
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден)
Коментар: Oxymetholone (Anadrol) обикновено се разглежда като най-силният стероид за трупане на мускулна маса. Той също така обаче е склонен да изразява андрогенни и естрогенни странични ефекти. Спортист, който го употребява за първи път може да придобие 7-9 кг и дори повече телесно тегло, въпреки че голяма част ще бъде водна задръжка, която ще се разсее след прекратяване приема на стероида. Известно е също, че Oxymetholone причинява силен чернодробен и сърдечно съдов стрес. Въпреки че този стероид може да бъде по-удобен от инжекционните форми на тестостерон, Oxymetholone не се счита за безопасна алтернатива. Повторният прием на 17-алфа алилирани стероиди трябва да се ограничава.

Стероиден цикъл със Oxymetholone (за маса)


Стероиден цикъл със Oxymetholone #2 (Anadrol) (за маса)
Продукти: 100 таблетки 50 мг Oxymetholone
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден)
Коментар: Това е по-популярен вариант на самостоятелен прием на Oxymetholone (Anadrol). Дозите, използвани в него са по-често срещани сред по-опитните атлети, употребяващи стероиди и са повече от достатъчни за насърчаване мускулната маса и сила. Нежеланите странични ефекти може да бъдат по забележими, отколкото при цикъла с по-ниска доза, което може да наложи приема на по-голяма доза тамоксифен.

Стероиден цикъл със Oxymetholone (за маса)


Стероиден цикъл със Stanozolol #1 (Стромба) (за релеф)
Продукти: 200 таблетки 2 мг Stanozolol
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Коментар: Това е често срещан първи цикъл за един атлет, който търси подобрения в производителността или релеф. Тъй като Stanozolol (Стромба) е често разпространяван в таблетки по 2 мг този цикъл е по-популярен. В момента обаче този стероид е по-разпространен предимно в Европа. Значителни странични ефекти са малко вероятни при тази доза.

Стероиден цикъл със Stanozolol #1 (Стромба)


Стероиден цикъл със Stanozolol #2 (Стромба) (за релеф)
Продукти: 200 таблетки 5 мг Stanozolol
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Коментар: Това е по-силна версия на цикъл със Stanozolol (Стромба) за релеф. Използваната доза е значително по-висока, което прави този цикъл много подходящ за целите на бодибилдинга. Сърдечно съдовата преумора е по-забележителна и се изразяват видими странични ефекти. Не е необходим приемът на допълнителни лекарства за контрол на естрогена.

Стероиден цикъл със Stanozolol (Стромба)


Стероиден цикъл с Deca/Dianabol #1 (за маса)
Продукти: 10 мл 200 мг/мл nandrolone decanoate, 100 таблетки 5 мг Methandrostenolone
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден)
Коментар: Това е много стара и разпространена комбинация, базирана основно на анаболния стероид nandrolone decanoate. Methandrostenolone служи като андрогенен компонент по време на третата седмица, когато страничните ефекти от намалена андрогенна активност се проявяват. Те обикновено се изразяват в загуба на сексуално желание. Дозите в този цикъл не са високи, както при повечето стандарти на културизма, но са достатъчни за значителен прираст размера на мускулите и силата.

Стероиден цикъл с Deca/Dianabol


Стероиден цикъл с Deca/Dianabol #2 (за маса)
Продукти: 20 мл 200 мг/мл nandrolone decanoate, 200 таблетки 5 мг Methandrostenolone
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден)
Коментар: Това е по-популярна версия на цикъла с Deca / Dianabol, с по-общоприетите дози за атлети с умерен опит със стероиди. Очаква се по изразена проява на страничните ефекти с тези дози, въпреки че се очаква да бъдат по-малко от комбинацията на тестостерон с оксиметолон.

Стероиден цикъл с Deca/Dianabol


Стероиден цикъл с Testosterone/Anadrol (за маса)
Продукти: 20 мл 200 мг/мл testosterone (enanthate или cypionate), 100 таблетки 50 мг Oxymetholone
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден)
Коментар: Комбинация от тестостерон и оксиметолон обикновено се разглежда като най-мощна за трупане на мускулна маса. И двата стероида са значително естрогенни и са склонни към проява на гинекомастия сравнително рано в цикъла. Необходим е приемът на tamoxifen в случая. Начинаещите в употребата на стероиди могат да забележат увеличаване на теглото с повече от 9-11 кг в един цикъл като този. Задържането на вода обаче е доста високо и вероятно загубата на тегло след преустановяване на приема ще бъде около 4 кг.

Стероиден цикъл с Testosterone/Anadrol


Стероиден цикъл с Testosterone/Deca (за маса)
Продукти: 10 мл 200 мг/мл , 10 мл 200 мг/мл testosterone (enanthate или cypionate)
Допълнително:
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден) или анастрозол (0.5-1 мг/ден).
Коментар: Тестостерон с нандролон се счита за един от най-фундаменталните комбинаци. Нандролонът допълва андрогенната база на тестостерон чрез допълнителна анаболна активност, без силна естрогенна активност. Полученият стек е толкова продуктивен, колкото цикъл със самостоятелен прием на тестостерон, но без проявата на същите естрогенни странични ефекти като задържане на вода и мазнини и гинекомастия. Все пак е желателно да бъде приеман медикамент за контрол на естрогена.

Стероиден цикъл с Testosterone/Deca (за маса)


Стероиден цикъл с Andriol/Anavar (за чиста маса)
Продукти: 360 капсули Andriol 40 мг, 400 таблетки Oxandrolone 2.5 мг.
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Коментар: Това е ефективен, но лек перорален цикъл за покачване на чиста мускулна маса. Andriol се използва като андрогенна база, но в дози, които не надвишават значително обичайните терапевтични нива. Oxandrolone е неароматизиращ стероид, така че значително повишен естроген е малко вероятно. 10-20 мг на ден Tamoxifen може да се използва при проява на странични ефекти. Този стек е много популярен сред атлети, които не желаят да използват инжекционни методи. Принципният недостатък на този стек обаче е предимно използването на 17-алфа алкилирани стероиди, които предполагат увеличаване на сърдечно съдовата и чернодробна токсичност. Тази комбинация също така може да бъде много скъпа в сравнение на много стекове, базирани на инжекционен тестостерон.

Стероиден цикъл с Andriol/Anavar (за чиста маса)


Двуфазен стероиден цикъл (за чиста маса)
Продукти: 8 мл Methenolone enanthate (Primobolan) 100 мг/мл, 50 мл Boldenone undecylenate 50 мг/мл, 20 мл testosterone (enanthate или cypionate) 200 мг/мл.
Допълнително:
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден) или анастрозол (0.5-1 мг/ден).
Коментар: Това е тримесечен нетоксичен за черния дроб стероиден цикъл, който има две отделни фази - за трупане на мускулна маса и релеф. През първите 6 седмици на тренировки основният фокус е върху трупането на мускулна маса, с подходящ хранителен режим. Значителна естрогенна активност е налице през този период и може да се наложи приема на тамоксифен или ароматазен инхибитор като анастрозол за предотвратяване на гинекомастията и прекомерното задържане на вода. лекарствата за поддръжка на естрогена могат да бъдат преустановени евентуално във втората фаза, която е насочена към увеличаване отношението андроген/естроген и втвърдяване на мускулите. Дозата тестостерон във втората фаза се приема в опит да се предодврати сексуална дисфункция или загуба на либидо, което често се случва пти употреба на предимно анаболни стероиди.

Двуфазен стероиден цикъл (за чиста маса)


Стероиден цикъл с Testosterone/Anadrol/Trenbolone (за маса)

Продукти: 30 мл 200 мг/мл testosterone (enanthate или cypionate), 20 мл 75 мг/мл trenbolone acetate, 100 таблетки 50 мг Oxymetholone.
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Контрол на естрогена: tamoxifen (20-40 мг/ден) или анастрозол (0.5-1 мг/ден).
Коментар: Този цикъл е един от най-екстремните за покачване на мускулна маса сред културистите. Този стек осигурява бърз прираст на мускулна маса и сила. Комбинацията от стероиди е силно податлива на естрогенни и андрогенни странични ефекти, включително изключително значителни нива на задържане на вода. Гинекомастията може също да бъде проблем много рано в цикъла. Използването на ароматазен инхибитор може да намали превръщането на тестостерона в естроген. Оксиметолон е изключително естрогенен но не ароматизира, което може да наложи допълнително използване на тамоксифен. Понеже този цикъл е много проблематичен по отношение на страничните ефекти, той не се препоръчва за начинаещи атлети.

Стероиден цикъл с Testosterone/Anadrol/Trenbolone (за маса)


Стероиден цикъл с Masteron/Primobolan (за чиста маса / релеф)
Продукти: 20 мл 100 мг/мл Drostanolone propionate, 20 мл 100 мг/мл Methenolone enanthate (Primobolan)
Допълнително:
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Коментар: Това е ефективен стак за втвърдяване, релеф и получаване на чиста мускулна маса. Нито един от използваните стероиди не е способен да ароматизира в естроген, така че този цикъл трябва значително да увеличи съотношението андрогенна/естрогенна активност. Това може да подпомогне разграждането на мастната тъкан и увеличаване на мускулната дефиниция. Комбинацията не показва значителна чернодробна токичност, въпреки че съотношенията в нивата на холестерола могат да бъдат значително повлияни поради намалената естрогенна активност.

Стероиден цикъл с Masteron/Primobolan (за чиста маса / релеф)


Стероиден цикъл с Winstrol/Proviron/Trenbolone (за чиста маса / релеф)
Продукти: 250 таблетки Stanozolol 5 мг, 100 таблетки Mesterolone 25 мг, 20 мл Trenbolone acetate 75 мг/мл
Допълнително:
За черен дроб: Liver Stabil, Liv-52 или Essentiale Forte в доза, посочена по предписание в листовката.
За холестерол: Lipid Stabil (3 капсули/ден) и рибено масло (4 г/ден).
Коментар: Stanozolol и Trenbolone са популярни стероиди за фази на орелефяване. Те имат силно анаболни и умерено андрогенни ефекти, като същевременно не проявяват значителна естрогенност. Тази комбинация помага в силното намаляване на мазнини. Две 25 мг таблетки Mesterolone на ден са добавени за допълнителна андрогенна активност, която би трябвало да спомогне поддържането на нормални сексуални функции и либидо. Приемът на допълнителни антиестрогени не е необходим. Някои агресивни културисти добавят в тази комбинация и rHGH, кленбутерол и / или хормони на щитовидната жлеза. Увеличаването на дозите на употребените тук стероиди е практика, но не се препоръчва поради увеличаване на сърдечно съдовата и чернодробната токсичност.

Стероиден цикъл с Winstrol/Proviron/Trenbolone (за чиста маса / релеф)