• Андрогенен потенциал  22-55
  • Анаболен потенциал  100-200
  • Стандарт  метилтестостерон (перорален)
  • Химични наименования  17alpha-Ethyl-17beta-hydroxyestr-4-en-3-one, 17a-ethyl-19-nortestosterone
  • Естрогенна активност висока
  • Прогестеронова активност  висока

Nilevar Norethandrolone Норетандролон

Описание на Nilevar (Norethandrolone / Норетандролон)

Norethandrolone е анаболен стероид тясно свързан с нортестостеронова (нандролонова) структура. Потенциалът на този стероид е умерено анаболен, придружен от значителна андрогенна и естрогенна активност. Въпреки че този стероид е модифициран (алкилиран) нандролон за целите на пероралния прием, той не може да се разглежда като перорална алтернатива на Deca-Durabolin®. Най-вече значително увеличената естрогенност причинена от 17-алкилирането прави norethandrolone много по-проблематичен, когато се употребява за изграждане на чиста мускулна маса.

С прием на необходимите за стимулиране на мускулен растеж количества от този стероид, спортистът е принуден да се сблъска със относително големи естрогенни странични ефекти. Качването на мускулна маса с norethandrolone е свързано с високо ниво на задържане на течности и мазнини и качествено не се асоциира с нандролоновият деканоат (nandrolone decanoate).

История на Nilevar (Norethandrolone / Норетандролон)

Norethandrolone е описан за първи път през 1954г. Той е разработен от Searle за медицински цели и е въведен на пазара за хуманни лекарства под името Nilevar. Лекарството първоначално е билo продaвано като таблетки за перорален прием, перорален разтвор (капки) и инжекционен разтвор (25 мг ампули). Инжекционната форма на norethandrolone е спряна от производство толкова отдавна, че малцина си спомнят за нейното съществуване.

Nilevar е бил показен за различни катаболни заболявания: възстановяване след операция, тежко и продължително боледуване, анорексия, тежки изгаряния и травми, декубитални рани, остеопороза, костни фрактури, стомашно-чревни заболявания, продължително лечение с кортикостероиди, както и различни форми на недохранване при възрастни и деца.

Поради разработването на по-удачни медикаменти за целите на Норетандролон и поради силно изразения естрогенен характер на стероида Searl преустановява производството му през 1960г. и се фокусира върху разработването на нов по-силно анаболен и неестрогенен стероид Oxandrolone (продаван като Anavar). Днес Nilevar се разпространява много ограничено, най-вече в Австралия, където остава на разположение само за ветеринарни цели.

Как се разпространява Nilevar (Norethandrolone / Норетандролон)

Nilevar се разпространява само в някои страни. Съставът и дозировката могат да варират според страната и производителя. Обикновено той се продава под формата на таблетки за перорален прием от 5 мг или 10 мг в таблетка.

Структура и характеристика на Nilevar (Norethandrolone / Норетандролон)

Norethandrolone (Норетандролон) е модифицирана форма на нандролон. Той се различава с добавянето на етилова група при 17-алфа въглеродния атом за защита на хормона при орално приложение.

Странични ефекти (Естрогенни)

Norethandrolone (Норетандролон) се ароматизира в тялото и се превръща в синтетичен естроген (17алфа-етил-естрадиол) с висока степен на биологична активност. Гинекомастията е често срещан проблем по време на приема на този стероид и може да се прояви значително по-рано в цикъла, особено когато се приема в по-големи дози. В същото време високото ниво на задържане на вода и мазнини може да причини забележителна загуба на мускулна дефиниция.

Чувствителните на естрогенна активност спортисти могат да приемат антиестроген като Нолвадекс. Възможно е също редуване употребата на ароматазен инхибитор като Аримидекс (анастрозол), който е по-ефективен в контрола на естрогена. Инхибиторите на ароматаза обаче могат да бъдат доста по-скъпи в сравнение с други медикаменти и също така могат да имат отрицателен ефект върху липидите в кръвта.

Отбелязва се, че Norethandrolone (Норетандролон) проявява допълнителна активност на прогестин в организма. Нежеланите странични ефекти, свързани с прогестерон са сходни с тези на естрогена, включително инхибиране на отрицателна обратна връзка в производството на тестостерон и увеличено натрупване на мазнини. Прогестините също увеличават стимулиращия ефект на естрогените върху растежа на млечната тъкан.

Оказва се, че една силна синергия между тези два хормона може да причини гинекомастия, дори без прекомерно високи нива на естроген. Използването на антиестроген, който инхибира естрогенната компонента на това заболяване, често е достатъчен за потискане на гинекомастията, причинени от прогестационни анаболни / андрогенни стероиди.

Странични ефекти (Андрогенни)

Въпреки че е класифициран като анаболен стероид, проявата на андрогенни странични ефекти с употребата на Norethandrolone (Норетандролон) е възможна. Те се изразяват в: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване.

Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните андрогенни стероиди. Те се изразяват в промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора.

Отбелязва се, че в андроген отговорните целеви тъкани като например кожата, скалпа и простатата, относителната андрогенност на norethandrolone се намалява чрез превръщането му до dihydronorethandrolone. За метаболизма на този стероид е отговорен ензимът 5-алфа редуктаза. Едновременното използване на инхибитор на 5-алфа редуктазата като финастерид или дутастерид значително ще увеличи тенденцията на този стероид в проявата на андрогенни странични ефекти. За да се поддържа относително ниска андрогенност на този стероид употребата на инхибитори на редуктазата трябва да се избягва.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Norethandrolone (Норетандролон) е 17-алфа алкилирано съединение. Тази промяна предпазва лекарството в черния дроб, което позволява много висок процент навлизане на препарата в кръвния поток след перорално приложение. 17-алфа алкилирани анаболни / андрогенни стероиди могат да бъдат хепатотоксични. Продължителен прием или прием на големи дози може да доведе до увреждане на черния дроб. В редки случаи може да се развие животозастрашаваща чернодробна дисфункция.

Препоръчително е периодично посещение лекар по време на всеки цикъл за проследяване на чернодробните ензими. Приемът на 17-алфа алкилирани стероиди обикновено се ограничава до 6-8 седмици в опит да се избегне възпаление на черния дроб. Използването на добавка за детоксикация на черния дроб като Liv-52 или Есенциале Форте се препоръчва по време на приема на всякакви хепатотоксични анаболни / андрогенни стероиди.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, което може измести баланса от HDL към LDL и да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.