1210162618

Вероятно много от вас са се питали:

Употребят ли професионалните културисти допинг и в какви количества?

Истината е, че да -употребяват, както и всички останали атлети, състезаващи се на високо професионално ниво. А колкото до количеството - това зависи от самия състезател и треньора му. Все пак дозите, които приемат не са по-големи от дозите, приемани от някои аматьори, дори любители. Разликата е, че професионалистите разчитат не толкова на големите дози, колкото на Стероидни цикли от SH | Спортни храни от няколко препарата, в режим с диетично хранене, допълнителни суплементи и качествен сън!

Хормоните в тялото са в определен баланс и внасянето само на един от тях външно, би разстроило този баланс, което не би довело до положителни резултати, а само до странични ефекти и вреда. Трябва да се постигне оптимално съотношение на хормоните, за да работят положително в организма. Задължителните хормони, които приемат повечето професионални билдъри са със субстанции:

полови хормони (анаболни стероиди)
антиестрогени (препарати, блокиращи женските хормони)
растежен хормон
инсулин
инсулино подобен фактор (IGF)
тироидни хормони (Т3 и Т4)
диуретични препарати
пептидни хормони

Към тях може да се добави и друг допинг, който не е хормонален, като кленбутерол, ефедрин, DNP, генни инхибитори и други.

Стероидите, приемани от професионалистите са в комбинация от едновременен прием на 3-4 препарата, които често се сменят за да се избегне привикването (вредната адаптация) към тях. В някои случаи броят на препаратите достига и до 10-12. Всички бодибилдъри комбинират задължително както инжекционни препарати, така и орални. Обикновено професионалистите наблягат на тестостерона, като седмичната му доза е около 2000-3000 мг, а към него добавят още около 1000 мг други стероиди. Съществуват и твърдения (потвърдени и непотвърдени), че дозите при някои професионалисти са колосални - от порядъка на 1,000 - 1,500мг на ден (или 7,000-10,000 мг седмично). Много чуждестранни публикации и статии из интернет и форумите твърдят, че повечето от топ бодибилдърите, които са в активна спортна кариера не спират приема на анаболни препарати, a само ги намаляват циклично и правят т.нар. "мостове" (преходи между големите дози, чрез повече антиестрогенни блокери, растежен хормон и хранителни добавки)

За да се избегне ароматизацията и водната задръжка от анаболните препарати, и последващите от тях странични ефекти - се използват и значителни количества антиестрогени, като се приемат едновременно 2 вида – блокери на рецепторите и ароматазни инхибитори.

Дозата на растежния хормон е 8-12 единици дневно но би могла да достигне и до 20-30 единици на ден. Приемът е разпределен на 2-3 пъти през деня, като се взима целогодишно, за разлика от стероидите, от които се правят кратки почивки. Инсулинът се приема около 5 единици със всяко хранене, а IGF след тренировка.

В голяма степен се разчита на тироидните хормони Т3 и Т4, които са главните хормони, отговарящи за обмяната на веществата. Значителният им прием от 50-150 мкг дневно гарантират усвояването на храната на 100% и възстановяването от тренировките. Освен това, те спомагат за острия релеф и поддържането на добра форма в основен период.

Колкото до диуретичните препарати – все по-малко се използват в днешно време от професионалистите, защото освен опасни, те могат и да влошат значително формата и мускулния тонус, ако не се използват правилно.

Огромните количества и "разнообразие" на допинг препаратите, приемани от професионалните културисти са една от най-тежките "цени", които плащат някои от тях, за да бъдат на върха (или около него). Формата, кондицията и масата, които притежават билдърите, се базират на ген и нечовешки усилия, откъм диети, добавки, тренировки, финанси, и много други лишения. Успехът в културизма е комплексен и не се базира само и единствено на допинг препаратите! Голяма част от любителите и аматьорите приемат същите количества препарати, но върепки това успех - нямат. Разликата е именно в това, че истинският бодибилдинг е начин на живот и дълготрайните резултати се постигат бавно и трудно.