Информация за употреба на анаболни андрогенни стероиди и алкохолни напитки на Спортни храни SH | Sportnihrani - за ефекта и последиците от Стероидни цикли от SH | Спортни храни на анаболи с алкохол.

Алкохолни напитки в бар 

Алкохола е част от живота на мнозина, от началото на света. В много страни алкохола се сервира с храната като напитката на обяд или вечеря. Обединител и разединител, който заема мястото си в живота на повече от 80% в световното население.

Схващането и твърденията, че алкохолът обезводнява мускулите и подтиска имунната система са погрежни. Разнообразни митове, които се носят в различни електронни и печатни източници, че алкохолът съдържа голямо количество празни калории за бирено коремче също отпадат. Това са позиции на хора, които са чули от някъде нещо и след това го повтарят, други като тях правят същото и така се оформя всеобща позиция относно становището, че алкохолът е вреден.

Бодибилдърите вземат лекарства за терапия след Стероидни цикли от SH | Спортни храни за да се преборят с хормоналния дисбаланс, появяващ се след 10 - 16 седмична програма. Употребата на алкохол през това време, както и по време на самата програма със стероиди е вероятно да има по-увреждащо действие отколокото в някой друг период от годината, но и абсолютно грешно е, че алкохолът е по-вреден от стероидите. Ако двете неща се сравнят, то алкохолът е по-вредният.

Така или иначе употребата на алкохол не трябва да бъде прекомерна нито по време на цикъл, нито след или преди. Спорта не върви ръка за ръка с алкохолните напитки и системната им употреба в голем и дози.

Алкохолът увеличава естрогенните нива и донякъде нивото на тестостерона пада. Токсичността на оралните препарати за терапия след цикъла и по време на приема им могат да бъдат наистина токсични за черния дроб, тъй като те по същество са орални стероиди. Ако това се прави безразсъдно и лекомислено - без нужната информация и употреба без консултиране, има риск да бъдат засегнати вътрешни органи (най-често черен дроб).

Прием на алкохол и стероиди

Средно допустима стойност на твърд алкохол за дневен прием е 40 мл. При това количество се изключва всякаква вреда от странични ефекти или вреда върху черния дроб на спортистите.

Честият прием на алкохол в наднормени дози предизвиква негативно действие върху черния дроб, но за загуба на мускули не може да се повдига на въпрос. Разликата дали ще се изпие алкохол или не, със и без стероиди е незначителна и всички останали твърдения са весели.

Най-важното, още веднъж е дозата на стероидите - това е от значение за използващите анаболни препарати атлети, които заедно с тях приемат и алкохол. Веднъж седмично или два пъти по 200 мл твърд алкохол или няколко бири са безобидни.

Без употребата на алкохол, вие ще постигнете по-високи резултати!

История и употреба

Анаболни стероиди е познатото име на синтетични субстанции, свързани с мъжките полови хормони (андрогени). Те ускоряват увеличаването на скелетната мускулатура (анаболичен ефект) и развитието на мъжките полови белези (андрогенен ефект). Правилния термин е анаболен-андрогенен стероид.

Анаболните стероиди са създадени в края на 30-те години първоначално за лечението на хипогонадизъм, състояние при което тестисите не произвеждат достатъчно тестостерон за нормалното развитие на половите органи.

Анаболните стероиди се използват за:

 • Закъснял пубертет
 • Импотентност
 • Изтощение

Ефектите на анаболните стероиди се използват от спортисти за подобряване на техните постижения, както и в бодибилдинга за ускорено оформяне на тялото. Има синтезирани повече от 100 различни марки и търговски наименования на анаболнит стероиди, като основните субстанции са няколко.


Характеристика

Химична структура на синтетичният анаболен андрогенен стероид Метандростенолон (Дианабол) 17α-Methylation

Химична структура на синтетичният анаболен андрогенен стероид Метандростенолон (Дианабол) 17α-Methylation

Стероидите се предлагат под формата на таблетки, разтвори за парентерална (инжекционна) употреба и по-рядко под формата на гелове и кремове за втриване в кожата.

Най-често употребяваните стероиди са:

 • Орална употреба: Anadrol (oxymetholone), Anavar (oxadrolone), Стромба (stanozolol), Метан/Dianabol (methandrostenolone), Мастерон (drostanolone), Параболан (trenbolone acethate)
 • Инжекционна употреба: Deca-Durabolin (nandrolone decanoate), Winstrol (stanozolol), Testosterone (cypionate, enanthate, propionate), Boldenon (boldelone undecylenate), Masteron (Drostanolone), Primobolan (methenolone enanthate), Parabolan (trenbolone).

Защо хората употребяват анаболни стероиди?

Една от главните причини за употребата на анаболни стероиди е използващите да се докажат в спорта. Употребата на анаболни стероиди при културисти е на много високо ниво. Сред другите спортисти употребата зависи от спецефиката на самия спорт.

Друга причина за употреба е за увеличаване на мускулната маса или за намаляване на телесните мазнини. Тази група включва хора, които имат поведенчески синдром (мускулна дисморфия), при който хората имат изкривена представа за собственото тяло. Мъжете с това състояние мислят, че изглеждат слаби и малки, дори да са мускулести и големи. Жените с този синдром мислят, че са дебели и отпуснати, дори и да са слаби и мускулести.

Някои хора, които употребяват стероиди, за да увеличат мускулната си маса са преживяли физически или сексуален тормоз. Те се опитват да станат по-силни и по-добре изглеждащи, за да могат да защитят самите себе си.


Последици от продължителна употреба

Физиологични последици от анаболни стероиди

 • хормонална система – злоупотребата със стероиди нарушава нормалната продукция на хормони в тялото, предизвиквайки едновременно обратими и необратими промени. Обратимите промени при мъже включват намалена продукция на сперма и тестикуларна атрофия. Необратимите промени включват оплешивяване от мъжки тип и нарастване на гърдите (гинекомастия) и още странични ефекти. При проучване сред мъже – културисти повече от 50% са с тестикуларна атрофия, като и над 50% са с гинекомастия. В женското тяло анаболните стероиди предизвикват промени от мъжки тип – маскулинизация. Гръдната обиколка и телесните мазнини намаляват, кожата загрубява, клиторът се уголемява (хипертрофия), гласът става по-нисък и по-груб. Също така може да се получи засилено телесно окосмяване, с окапване на косата (плешивост). С продължителното приемане на стероиди някои от тези ефекти могат да станат необратими.
 • костно-мускулна система – по време на пуберта и юношеството повишеното ниво на тестостерон и други полови хормони засилват растежа на костно-мускулната система. При нормалното развитие, когато тези хормони достигнат стабилни нива, дават сигнал на костите за спиране на растежа, като по този начин се достига до максималната височина на индивида. При приемане на анаболни стероиди по време на деството и юношеството се нарушава нормалния растеж и стига до преждевременно спиране на растежа.
 • сърдечно-съдова система – злоупотребата със стероиди се свързва с редица сърдечно-съдови нарушения, включително и сърдечно-съдова недостатъчност и инфаркт на миокарда, дори и при атлети по-млади от 30 години. Стероидите доприсанят за развитието на сърдечно-съдови нарушения чрез промяна на нивата на липопротеините. Стероидите, особено орално приеманите повишават нивото на липопротеините с ниска плътност и намаляват нивото на липопротеините с висока плътност. Високите нива на липопротеини с ниска плътност и ниските нива на липопротеини с висока плътност повишава риска от атеросклероза, състояние при което се образуват атеросклеротични плаки, възпрепятстващи нормалния поток на кръвта в артериите. Това може да доведе до получаването на сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.
 • кожа – злоупотребата със стероиди води до акне, кисти, мазна коса и кожа.
 • инфекции – много от злоупотребяващите, които си инжектират анаболни стероиди използват нестерилни игли и спринцовки. Също така някои стероидни препарати са произведени нелегално без контрол за стерилност. Тези фактори излагат на риск злаупотребяващия от заразяване с вирусите на СПИН – HIV, хепатит В и С. Съществува опасност и за развиване на инфекциозен ендокардит - възпаление на ендокарда (вътрешния слой на сърдечния мускул) с възможен фатален изход. Често се получават локални възпалителни процеси на мястото на инжектиране – абцес.

Психични последици от анаболни стероиди

Анаболните стероиди, обикновено във високи дози предизвикват раздразнителност и агресия. Някои злоупотребяващи съобщават, че са извършили грабежи, повреждане и разрушаване на чужда собственост и са употребили сила в някои случай. Като тази агресивност и склонност към извършване на престъпления се проявяват по-често след като са приели стероиди, отколкото когато са “чисти”. Анаболните стероиди предизвикват и други поведенчески промени като еуфория, повишена енергия, сексуална възбуда, променливо настроение, разсеяност, паметови нарушения. В изследванията, в които са предписвани високи дози стероиди на доброволци, част от тях развиват поведенчески симптоми, които силно са нарушили тяхната възможност да функционират нормално в обществото и на работните си места.


Зависимост

Зависимостта от анаболни андрогенни стероиди не е доказана, но е факт, че част от злоупотребявящите развиват зависимост. Те продължават да приемат стероиди независимо от физическите проблеми, негативните ефекти върху социалните взаимоотношения, тревожността и раздразнителността. Голяма част от тяхното време и пари се използва за придобиването на веществото. При тях се откриват и абстинентни симптоми.

Стероидите са на пето място по зависимости според световната организация, след тежките и леките наркотици, цигарите и алкохола.


Абстиненция

Абстинетните симптоми се появяват след спирането приема на стероиди. Най-често се изразяват с променливо настроение, главоболие, умора, отпадналост, загуба на апетит, упорито безсъние, намалена сексуална активност, и желание отново да взимат стероиди. Най-опасния от абстинентните симптоми е депресията, която понякога води до суицидни опити. Нелекувани, някои от депресивните симптоми продължават година и повече след спиране Стероидни цикли от SH | Спортни храни.


Истини за анаболните стероиди

За десетилетия производните на Тестостерона бяха като анаболни, андрогенни стероди (ААS) неделима част от културизма и другите спортове. Най-важните въпроси са:

 • Доколко се използват стероидите в спорта и извън него?
 • Колко опасни са анаболните и андрогенни стероиди?
 • Има ли културизъм без препарати?

Кои културисти използват стероиди?

Всички професионалисти ползват анаболни андрогенни стероиди.

Това обаче не означава, че не може да се изградят впечатляващи мускули без стероиди. Просто означава, че онези от вас, които не приемат стероиди, едва ли могат да се съревновават с онези, които употребяват.

След като това е казано, не би било нечестно да се твърди, че културизмът  е зависим от допинга. Трябва да сме наясно, че топ-спортистите от много спортове обичайно, даже рутинно използват допинг. Тези, при които се докаже използването им, се показват пред обществеността засрамени, но това е само върха на айсберга.

Защо е така? В известен смисъл Олимпийският девиз По-бързо, по-силно, по-високо - Faster harder higher! служи като отговор. Един спортуващ може да постигне много добри резултати чрез труд, дисципилина и тренировки. Може да тренира правилно и да използва отлични хранителни добавки. Но може да използва и допинг.

Ако обаче се стреми към световния елит, да стане най-добрия от добрите, едва ли би могъл да пренебрегне възможностите на стимулирането. Просто конкуренцията е огромна!

Но защо толкова много спортуващи непрофесионалисти решават да се променят като предприемат такива драстични промени в начина си на живот?  Споменавам драстична промяна в начина на живот, защото стероидите влияят значително върху настроението, сексуалния живот и издръжливостта на човека. Всичко протича в цикли: висока издръжливост/умора, високо либидо/липса на либидо, възбуда/депресия.

За някои хора стероидите са просто по-късия път (short-cut). За други, (гордите и целенасочени/ „hard core” ) билдъри, стеродите са се превърнали в начин на живот. А за много други, те са просто изход от застоя в тренировъчните резултати.

В някои страни анаболните стероиди са незаконни. А дали наистина са толкова опасни?

На първо място, не навсякъде в света са незконни. С много противоречивото  законодателство се започна в Щатите 1990г., когато се публикува списък със Специално Контролираните Вещества, в който бяха включени някои анаболни стероиди наравно с наркотиците. Някои западни страни последваха САЩ, въпреки факта, че тогава DEA (Организацията за принудително изпълнение, свързано с медикаменти) както и FDA (Организацията за храни и медикаменти) протестираха и аргументираха срещу тази мярка, тъй като Тестостеронът не отговаря на критериите за вещество, което създава зависимост у човека.

Опасностите, свързани с анаболните стероиди, зависят изцяло от типа на приемания стероид респ. активно вещество и дозировката. Както знаем от медицината и още от времето на Авицена, „Отровата се състои в дозирането”.

Не може да сравняваме билдър, който за период от един месец приема Оксандролон (Oxandrolone) или по-познат у нас като Анавар - един от „меките” стероиди, с такъв, който използва за същия период от време големи количества Оксиметолон (Oxymetholone) - особено хепатоксичен препарат, познат в България като Анадрол или Анаполон, или Нандролон, който причинява пълно спиране на собственото производство на Тестостерон в организма.

Дефицитът на достъпни клинични изследвания и официално обнародвани лабораторни резултати влошава картината. Изследванията на анаболните стероиди в научната общност се се превърнали в тема табу и много изследвания са правени само с дългогодишни потребители.

Основната причина в днешно време стероидите да са извор на несигурност, се дължат на факта, че голяма част от тях се произвеждат в нелегални лаборатории и от неконтролирани производители. Тези нелегални лаборатории често не спазват стриктно или изобщо основните правила за производствена хигиена или използват суровини от Китай, чието качество и чистота не могат да бъдат контролирани, и така мамят клиентите си.

Какво може да се постигне без стероиди?

Можем да постигнем много. Можем да подобрим резултатите си и с правилен хранителен режим, балансирани тренировки и добро възстановяване можем да постигнем фигура и тяло, будещи възхищение.

Разбира се, ако сте по природа слаб, няма да направите тези мускули, които ще придобие един по природа мускулест човек. Но това принципно е така, независимо от това дали приемате стероиди или не. Въпрос на интензивност на тренировки, усилие,  воля и време. Резултатите ще настъпят по-бавно, но мускулната маса ще е с по-добро качество. Много от анаболните стероиди освен че ускоряват биосинтеза на протеин, причиняват и задържане на вода, което увеличава мускулния обем. Употребата на такива стероиди придава т.нар. „напомпан” вид на билдъра.

По наши наблюдения, без употребата на стероиди всеки може да постигне 2/3 от силата и мускулния си потенциал. Това може би е голяма разлика за онези, които се стремят към световна класа. Но те са приели саможертвата от болезнени промени и ограничения в личен план, с които е свързано такова решение. За обикновена употреба, използването на меки стероиди за късо време няма да доведе до такива драматични промени и здравословни рискове.