Целта на приема на стероиди извън медицинските приложения е да предизвика желаните ползи с най-ниски кумулативни прояви на странични ефекти. Това обикновено включва оптимизиране на всички аспекти на една тренировка, почивка и хранене, както и поглагане на следстероидна терапия. Идеята е да направим един цикъл от стероиди максумално продуктивен, като се стараем да запазим най-много печалби, така че да имаме отправна точка за прогреса на следващия стероиден цикъл. Резултатът би трябвало да е необходимостта от по-ниски последващи дози при следващия цикъл, по-големи периоди на въздържание и по-кратка продължителност на тяхната употреба. Освен следстероидната терапия се препоръчва прилагането на извънстероидна терапия. Нейният фокус е върху употребата на всякакви хранителни добавки, които благоприятстват задържането на придобитата мускулна маса. Има начини това да се случи без употребата на лекарства. Една добре организирана извънстероидна терапия трае минимум 6-8 седмици и се състои от 3 компонента.

Първият компонент е в подкрепа на тестостерона, който има за цел да разшири ефекта на следстероидната терапия, но с различен подход. Втората част е възвръщане чувствителността на мускулните клетки. Тежките тренировки разрушават мембраните на мускулните клетки, така че те стават по-малко чувствителни на стимулация. На последно място се включват повече естествени вещества за изграждане на мускулите. Тази част се нарича "анаболни хранителни добавки", която има различни анаболни и антикатаболни ефекти, като целта е повече мускулна маса да бъде запазена в дългосрочен план. Всички компоненти на извънстероидната терапия се приемат заедно и през целия период между края на възстановителната следстероидна терапия и началото на следващия анаболен цикъл.

Част I: подкрепа на тестостерона

Подкрепата на тестостерона в извънстероидната терапия значително се различава от традиционния метод в следстероидната терапия. Тук вече не се търси подпомагане в производството на тестостерон чрез употреба на лекарства, които имитират човешкия лутеинизиращ хормон. По скоро предлагаме на тялото някои от природните компоненти, използвани в синтеза на тестостерон. Така стимулираме собствените процеси на тялото, а не ги заменяме изкуствено с външни средства.

Vitamin D/Calcium/Zinc

Първото нещо, на което трябва да се обърне специално внимание по време на периода на почивка статуса на витамини и минерали статус, особено на тези компоненти, които са неразделна част от биосинтеза на тестостерон. Това включва витамин D, калций и цинк. клинични проучвания са доказали, че по-високите нива на витамин D в кръвта са свързани с повишени нива на тестостерон. Калцият е друг хранителен компонент участващ в хормоналната функция, особено в нивото на бионаличност на свободен тестостерон. Доза от 500-1000 мг дневно като хранителна добавка може да бъде полезна, ако хранителните източници са недостатъчни. На последно място, по-малка доза цинк може да бъде приемана, тъй като този минерал отново е свързан с биосинтеза на тестостерон.

D-аспарагинова киселина

D-аспарагиновата киселина може да бъде полезна аминокиселина, защото естествено се открива в нервната и ендокринната системи и се смята, че играе важна роля в невротрансмисията, сперматогенезата и биосинтеза на хормони. Клинични проучвания с прием на 3,2 г/ден аспарагинова киселина посочват увеличение с 42% в серумните нива на тестостерон при тестваните мъже. Тази доза се препоръчва в извънстероидния период.

Част II: ресенсибилизация на мускулните клетки

Високата интензивност от повтарящи се упражнения, особено силовите тренировки, предизвикват разрушаване на мембраните на мускулните клетки. Това травмиране в много отношения и желано, тъй като е необходимо за инициране растежа и възстановяването на мускулите. Без травмиране на мускула не може да бъде постигнат напредък. Има някои негативи, свързани с този процес. Един от най-важните е, че външните мембрани на мускулните клетки (които се състоят предимно от съединения на мастни киселини, наречени фосфолипиди) се пренареждат. По-специално, концентрацията на арахидонова киселина намалява. Тази киселина играе важна роля в анаболния процес. Нейното изчерпване е една от най-често срещаните причини за достигане на така нареченото плато при атлета.

Арахидонова киселина

За да се спомогне попълването с фосфолипиди на мембраните и възстановяването на мускулните клетки, както и увеличаване отзивчивостта към тренировка се препоръчва прием на дневна доза от 250 мг арахидонова киселина през целия извънстероиден период. Тази доза представлява 50-100% от нормалния дневен хранителен прием на арахидонова киселина и е приемлива за дългосрочен прием. По-високи дози (500-1000 мг на ден) могат да осигурят по-различен ефект за изграждане на мускули, но трябва да се ограничават до 6-7 седмици.

Рибено масло

Основният интерес към рибеното масло са докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкозапентаеновата киселина (EPA), две Омега-3 мастни киселини, които също са важни съставки на мембраните на мускулните клетки. Освен това, прочувания доказват, че омега-3 мастните киселини могат да повишат съхранението на арахидонова киселина от клетъчните мембрани и по този начин могат индиректно да подкрепят проанаболните ефекти. Дневната доза рибено масло се препоръчва да бъде 2 г през целия период на извънстероидна терапия.

Част III: анаболно допълване

Оптималната извънстероидна терапия трябва да включва натурални продукти с анаболни и антикатаболни свойства. Много от употребяващите анаболни андрогенни стероиди са скиптични по отношение на хранителните добавки поради тяхната ненадежност и неефективност, продиктувана от ненадежния им пазар. Препоръчително е да се приемат такива добавки само със съставки, които имат доказан анаболен ефект при хора.

Креатин монохидрат

Креатин монохидратът се приема за 8-12 седмици или понякога за целия период на извънстероидна терапия в доза от 5 мг на ден. Креатинът увеличава размера на мускулите и тяхната производителност чрез няколко механизма. Два от най-известните такива маханизма са увеличаване обемана задържаната от клетката вода и повишаване на клетъчната енергия (ресинтез). Освен това креатинът има директни антикатаболни и синтезиращи свойства.

Бета аланин

Beta Alanine е неесенциална аминокиселина, която служи като директен прекурсор за синтеза на карнозин. По време на упражнение, се произвеждат водородни йони в мускулните клетки, които причиняват спад в нивото на рН. Това причинява мускулна умора. Карнозин действа като вътрешноклетъчен буферен агент, противодействащ на натрупването на водородни йони. Бета аланин ограничава скоростта на синтез на карнозин в мускула и стабилизира хивото на pH. Обикновено употребяваната доза е 3-6 грама на ден. Това позволява по-дълго време на тренировки. Макар, че не се създава пряк анаболен ефект, приемът на тази добавка може да доведе до по-добро запазване на мускулния прираст поради удълженото във време физическо стимулиране.

Аминокиселини с разклонени вериги

Има три съществено важни аминокиселини с разклонени вериги (BCAA) - левцин, изолевцин и валин. Тези аминокиселини са в мого голямо изобилие в мускулатурата и представляват 14-18% от общото съдържание на аминокиселини. Приемането на BCAA добавки е желателно поради няколко причини. Първата е, че те осигуряват вградени елементи за синтез на нов мускулен протеин. От хранителна гледна точка BCAA са много полезни. Те директно стимулират синтеза и задържането на протеин от мускулните клетки. Освен това те са сред малкото валидирани анаболни добавки за употреба от хора. Най-често употребяваната доза е 10 г на ден.

Стандартна извънстероидна програма (8-12 седмици)

подкрепа на тестостерона:
Витамин D 3000 IU/ден
Калций 500 мг/ден
Цинков сулфат 250 мг/ден
D-аспарагинова киселина 3,2 грама/ден

ресенсибилизация на мускулните клетки:
Арахидонова киселина 250 мг/ден
Рибено масло 2 грама/ден

анаболно допълване:
Креатин 5 грама/ден
Бета-аланин 3-6 грама/ден
BCAA 10 грама/ден