Правенето на свръх-човешки размери мускули не е безплатно. Когато става въпрос за употребата на стероиди, искаме ползите да са повече от вредите. Докато не напрягаме човешкото тяло твърде много, ще имаме повече полза отколкото странични ефекти от употребата на Стероиди. За съжаление, повечето фитнес маниаци и бодибилдъри прекаляват с количествата и продължителността на прием на анаболните андрогенни стероиди без да използват предпазители. Тези действия водят до това нивата на холестерола да се превърнат във тихия и бавен убиец на атлета.

hap

След така добре познатите опасности на стероидите върху физиологията, като акне и гинекомастия, има няколко странични ефекта за които не се говори много. Един от тях е повишаването на лошия холестерол (LDL). Лошия холестерол може да допринесе за запушване на артериите, което от своя страна да причини сърдечни проблеми и дори смърт.

Как би могло това покачване на холестерола да бъде под контрол по време на употреба? Модифицирането на диетата няма да проработи при опита за отстраняването на проблема, тъй като тялото ще го произвежда без значение дали ядем храни с ниско съдържание на холестерол.

Има доста лекарства които биха могли да се приемат, но някои могат да имат странични ефекти и да натоварят черния дроб допълнително, който вече е нагърбен със задачата да метаболизира сфероидният прием. Някои бодибилдъри са намерили за от полза коктейл от различни хранителни добавки, които са доказали способността си да държат LDL и HDL в здравословни граници.

Една от тези потентни съставки която може да помогне е Beta Glucan. Този суплемент е толкова ефективен, че дори бива предписван при диабет. Проучване сочи, че Beta Glican може да активира множество клетки или протеини които се борят с рак (като Т-клетки и други натурални борещи се с рака клетки).

Друга пренебрегната субстанция която понижава холестарола е Apple Pectin. Всички знаем, че ябълките са здравословни, но излиза че в случая пектина в тях играе ролята на хигиениста на кръвоносните съдове, като ги почиства от опасната плака.

Apple Pectin и Beta Glucan когато бъдат използвани едновременно биват не два, ами много повече пъти по-ефективни с борбата с холестарола отколкото използвани поотделно.

Холестаролът е много тихичък и безсимптомен убиец, който ограбва години живот от иначе здравия атлет. Може да продължим да използваме стероиди без предпазители и да позволим лошия холестарол (LDL) да ни унищожи или да се предпазим със съответните хранителни добавки. Това което правим, за да изглеждаме по начина по който изглеждме е голяма жертва. Това не означава, че няма да циклим разумно и да сме в нездравословно състояние все пак.