Крампи, спазми или схващания са мускулни неразположения, които често могат да се получат от препарата Stanozolol, Стромба/Винстрол. Не всички стероиди предизвикват такива случай, но от въпросният анаболен препарат Stromba понякога се среща.Схващане, крампа

Това не е болка за умиране! Всеки атлет е изпитвал такова схващане в даден момент от живота си. Често употребата на препарати с активна съставка Stanozolol. Въпреки значителната честота на това състояние, понякога то може да отсъства в продължение на много години. Колкото и да е неприятна като усещане, мускулната крампа е един неголям трън в ежедневието ни. Тъй като обаче често тя е непредвидима, особено за дейци от областта на спорта, появата й може да се окаже решаваща.

Схващането може да се определи като неволевo и болезнено съкращение на скелетните мускули. Тези от тях, които обхващат две стави са най-предразположени към подобно състояние.

Освен това крампите могат да засегнат, както част от мускул и цял такъв, така и функционална група от мускули, като симптомите варират от слаб дискомфорт, траещ няколко секунди, до значително по-продължителен и агонизиращ спазъм.

Нерядко проявите се повтарят няколко пъти до крайното им отшумяване. Най-чести оплаквания са тези в областите на бедрото (задната и предна група мускули) и подбедрицата (m. gastrocnemius).

В интерес на истината, ако не бъде предозиран препарата Stanozolol - няма как да получите крампи, а другото условие е да не претренирате. Много атлети споделят и това, че дори без прием на Stromba, също са имали такива схващания. Важното е да разгрявате добре мускулите и ставите и да се разтягате приблизително на две или три серии, както и преди и след тренировка.

Макар че крампата е едно често оплакване сред хората, науката все още не е способна да обясни напълно това явление. Общо мнение е, че да получиш схващане е признак на лош късмет - случаен мускулен лапсус, за който не може да се направи нищо.

Истината е, че поради слабите ни познания в тази област, не са създадени средства, които да елиминират този проблем на момента, но за сметка на това съществуват няколко ефективни мерки, които ще разгледаме по-долу.

Видове схващания

същинско схващане - това е най-честата форма, която е и тема на тази статия;
дистонично схващане - такова се получава, когато едни и същи мускули са въвлечени в продължително съкращение, като по този начин се поддържа някаква поза или се повтаря едно и също движение;
тетанично схващане - продължителна контракция на мускулите под действие на информация, идваща от инервиращите ги нерви. Този вид крампа се свързва с група състояния, към които спада например инфекциозното заболяване тетанус;
контрактури - това са състояния, при които мускулът не е способен да излезе от контракция. Породени са от изчерпването на АТФ (аденозин трифосфат) в областта на мускулатурата и се дефинират като сериозни състояния, които са придобити или вродени.

Пиене на вода

Поради незнание, много хора подценяват свойствата на водата и рядко я приемат в препоръчителните дневни количества. Трябва да знаем обаче, че това е основната съставка на всеки жив организъм и дори малките й колебания ни се отразяват значително. Подобна проява са и мускулните схващания - дехидратираният мускул става силно податлив на тях.

Не винаги обаче, е толкова лесно да се докаже дехидратацията. Жаждата може да ви се струва като надеждна проява, но нейното наличие не е задължително. Така например преди тренировка вие почивате, т.е. нуждите на тялото са близки до минималните. Как обаче би реагирал организмът ви при тези ниски нива на телесните течности, когато повишите изискванията към него по време на тренировка или по-лошия случай - състезание? Бърза умора, забавени рефлекси, слаба техника, мускулно схващане...това са част от отговорите.

Утвърдена методика за доказване на дехидратацията е стриктното следене на телесното тегло. Ако забележите спад в сравнение с предходни дни, въпреки спазването на хранителния си режим, то това най-вероятно значи, че приеманото количество течности е неадекватно.

Още един изпитан начин е чрез определяне цвета на урината. Основно правило е, че колкото е по-тъмна, толкова е и по-концентрирана или с други думи, водата е в недостиг. При оптимален прием на течности цветът клони към светложълт.

Задръжка на вода

В човешкия организъм се поддържа едно относително постоянство между течностите и солите, наричано в научната литература "водно-електролитно равновесие". Най-общо правило е, че когато едната съставка намалява, другата компенсира със същото. В този смисъл, ако хранителният ви режим е беден на соли, то има по-голяма вероятност да губите повече течности, независимо какво количество вода приемате.

Прием на соли

Натрий - солите на натрия, основно натриевия хлорид, са в големи количества при човека. Те играят важна роля при много процеси в организма като: провеждане на нервни импулси, транспорт на органични и неорганични вещества през клетъчните мембрани, активността на ензими и др. По отношение превенцията на мускулното схващане, солите имат свойството да задържат водата (виж по-горе). По време на упражнения, те намаляват чрез отделяната пот. Поради това е добре да приемате преди тренировки не само редовните дози протеини и въглехидрати, но и известно количество соли.

Източници на натрий: почти всички хранителни продукти (главно месото), сол и солевите продукти, спортни напитки

Калий - калиевите соли са други важни електролити, които се губят чрез потта. Калият е важен макроелемент, както за предотвратяването на крампите, така и като цяло за мускулното съкращение. Важно е да отбележим, че някои лекарства (повечето дируетици) имат свойството да повишават отделянето му.

Източници на калий: плодове, зеленчуци, спортни напитки

Магнезий - магнезият е също толкова важен за профилактиката на подобни състояния като схващането. Неговият дефицит обаче е рядко срещано явление (главно при алкохолици), имайки предвид, че е в изобилие, както в растителните, така и в животинските клетки.

Източници на магнезий: богати източници са ядките, бобовите растения, тиквите; спортни напитки

Kалций - всички знаем, че калцият е основната градивна съставка на костите. По-малко известен факт е, че концентрацията на този макроелемент е решаваща за мускулната контракция. Недостатъчната калциева набавка не е рядко явление, особено при деца и възрастни жени, което води след себе си до някои усложнения, едно от които може да е и мускулната крампа.

Източници на калций: сирене, мляко, орехи, бобови растения, зърнени храни

Витамин D - споменаваме този витамин, тъй като той е един от главните регулатори на калциевия метаболизъм. Той спомага за резобцията на калций в червата. Витаминът се съдържа в някои храни, както и под редица таблетни форми, но е факт, че и 30 минутно излагане на слънце за ден е достатъчно за естествената му синтеза в кожата.

Физическа подготовка - изброените до тук съвети за диетата безспорно могат да бъдат полезни в борбата срещу крампите. За патофизиолозите обаче те си остават контрактилни аномалии, чиито произход считат, че се крие основно в готовността на мускулите да се съкращават. Поради това, макар и не всеки от нас да се занимава активно със спорт, е препоръчително да не се пренебрегват редовните упражнения, както и разбира се предхождащата ги загрявка.

Как да се справите

За по-сериозните и продължителни крампи, които надхвърлят 10-15 минути е нужно да се вземат някои мерки. Те произтичат от точките за профилактика, които вече описахме:

  • прекратете дейността, която е предизвикала крампата
  • внимателно опънете схванатия мускул и му приложете масаж
  • затоплете мускула, ако той е стегнат и твърд. При такъв с по-мека консистенция, ползвайте лед
  • рехидратация
  • прием на течности, богати на соли