Твърдения за за причиняването на щети върху имунната система от анаболни андрогенни стероиди е невярно. Обмена на информация между атлети, треньори и журналисти изменя информацията за множество въпроси свързани с допинга.

Противопоказания от анаболни андрогенни стероиди

tseffctshrght

Агресия

Агресивното поведение сред използващите стероиди, е често срещано явление. Повечето атлети чувстват агресивността като позитивен ефект от употребата на анаболни стероиди. Агресивните атлети тренират по-интензивно и успяват изцяло да фокусират усилията си върху подготовката. Случва се агресивността да оказва и негативно влияние.

Агресивност от стероиди

Някои се отчуждават от семейството, приятелите и тези, с които работят, намират ги за неприятни. Използващите анаболни стероиди страдат от нарастваща агресия, избухват лесно от съвсем нормална ситуация. Виждал съм лифтери, които избухват и дори загубват разума си, докато чакат на светофар, на опашка в магазин или на някой уред в залата. Виждал съм как, докато бодибилдерът е спокоен, в следващия момент загубва разсъдъка си и физически наранява някого. Този ефект може да се засили с употребата на алкохол. Агресивното поведение може да се задълбочи и при тези, които са затворени в себе си и имат тежък характер. За да контролира поведението си всеки, който употребява анаболни стероиди, трябва да внимава с приемането на андрогенни препарати, които причиняват агресивен пристъп. В случай, че атлетът осъзнава, че това му се случва, той ще може да контролира поведението си. Агресивното поведение е характерно за всеки, който употребява анаболни стероиди -мъже, жени и тийнейджъри.

Акне

Когато не е провокирано от употреба на анаболни стероиди, нормално акнето може да се появи сред тийнейджърите и младите хора.

Това е често срещан страничен ефект сред използващите анаболни стероиди. Анаболните стероиди могат да бъдат причина за поява на акне или да направят съществуващото по-зле. Акнето се причинява от бактерия, която вирее в кожата и е провокирана от прекаленото производство на няколко хормона, главно андрогенни.

Акне от анаболни стероиди

Обикновено кожата има способността да унищожава андрогенните хормони, които нормално са в малки количества. Когато се използват екзогенни анаболни стероиди, концентрацията се покачва до ниво, с което кожата не може да се справи, създават се условия за развитие на бактерията и кожата „разцъфва”. Този ефект е съпроводен със силно секретиране на мастните жлези. Това кара хората да се чувстват много некомфортно.

Акнето се развива особено при атлети, с генетично предразположение към него, когато използват анаболни стероиди. Някои атлети имат силно инфектирана кожа, докато са в стероиден цикъл, други -въобще не се заразяват. Има силна връзка между андрогените и степента на заболяването. Някои атлети твърдят, че се борят със заболяването посредством стикери с анаболно съдържание като: Primobolan, Deca, Winstrol илиAnavar.

Атлетите споделят, че състоянието на акнето може да се влоши, докато се приемат твърди стероиди, подобни на Anadrol 50, Testosteron или Bianabol. Често акнето не изглежда съвсем ужасно, но то е сериозна грижа за всеки. Познавам атлет, който се разболя много сериозно от асnе vulgaris и завинаги се отказа от употребата на анаболни стероиди. Ако атлетите, имащи акне , разпространено върху гърба, раменете и гърдите , смятат да премахнат този недостатък с козметична намеса, грешат. За да има полза от контролирането на болестта, атлетът трябва да приложи няколко неща.
Първо, използващият анаболни стероиди трябва да избегне употребата на препарати, провокиращи проблема.

Второ, атлетът трябва да пази кожата си суха и винаги да взема душ, непосредствено след тренировка.

Трето, използването на антисептични препарати, два пъти дневно, би било чудесно. С памучен тампон, напоен в някакъв алкохол мажете проблемните зони.

Използването на солариум може да свърши чудесна работа. Ултравиолетовите лъчи изсушават кожата и спомагат за контрола на свръхпродуцирането на мастните жлези, докато се употребяват анаболни стероиди. Разбира се, касае се за процедури с нормална продължителност. Ако тези указания се окажат безрезултатни, следващата стъпка е професионалната лекарска намеса. Един от възможните препарати, който би помогнал в случая е Retin-А сгеаm. Това е медикамент, който се използва локално върху проблемните зони. Често този препарат помага в борбата срещу акнето, но има няколко неприятни странични ефекта, включващи свръхзачервяване, възпаление и сухота на инфектираните места.

Друг медикамент това е Ассutane. Той се взима орално, веднъж дневно. Неговите странични ефекти оказват влияние върху активните хора - болки в ставите, летаргия и стомашно-чревно разстройство. Това са само няколко от наблюдаваните явления при атлетите, които го употребяват. Ако решите да го ползвате, необходимо е това да стане умерено, в няколко последователни дни в месеца. Ако и това не даде необходимите резултати, антибиотиците идват на помощ. Такива са: Amoxyciclin, Erytromycin и Tetracyclin. Това са препарати, които със сигурност ще спрат развитието на бактерията - причина за сериозния проблем. Понякога тези медикаменти могат да предизвикат слабо функциониране на дебелото черво, може да стане нечувствително и те да се окажат неефективни. Освен това антибиотиците пречат на асимилирането на анаболните стероиди.

Високо кръвно

Това може да бъде проблем на повечето от атлетите, употребяващи стероиди. Това се причинява от водната задръжка и голямото покачване на килограми, което съпровожда употребата. За нещастие, голяма част от бодилбилдърите не знаят дали имат / или нямат /високо кръвно налягане.

Високо кръвно от стероиди

Няколко са признаците, по които може да се разпознае дали кръвното налягане е високо, а те са: сериозни болки в главата, безсъние и затруднено дишане. Високото кръвно наляганеможе да доведе до атеросклероза. Това е състояние, при което прекаления обем на артериите причинява преждевременно разстройство на функциите им. Това може да причини сърдечен удар. Високото кръвно налягане трябва да се третира своевременно. Един атлет трябва да поддържа горна граница 130 /или по-малко/ и долна граница 90 / или по-малко/. При кръвно налягане с по-високи показатели трябва да се вземат няколко превантивни мерки - намаляване на телесното тегло и ограничаване на прекаления прием на вода. Ако това не помага, има няколко медикамента, които могат да бъдат много ефективни. Dyazide и Catapres са медикаменти; които поддържат нормално кръвно налягане. Друг фактор, посредством който може да се упражнява контрол върху кръвното налягане е ограничаване приема на сол.Високото кръвно налягане е най-опасно за възрастните мъже, използващи анаболни стероиди.

Ниско либидо и психични разстройства

libido

При използващите анаболи те преобладават и могат да бъдат по-сериозни от физическитестранични ефекти. "Тъканта на мозъка съдържа андрогенни рецептори, които са концентрирани в определени негови области като хипоталамуса, половите двуобразни ядра, ядрата на stria terminalis и средната част от ядрата на сливицата."

При използване на анаболни стероиди са наблюдавани различни психологически странични ефекти. Те не се получават в една и съща степен при всички, които ги използват. Като основно правило колкото е по-висока дозата, толкова по-голяма е вероятността, че някой ще изпита по-големи личностни промени. Психиатрите Поп и Кац свидетелстват, че 4 от 33 редовно използващи стероиди са изпитали психотични симптоми и много други са проявили близки до психотичните симптоми мании и депресии, свързани с отдръпването от стероидите. Злоупотребата с анаболи може да доведе до агресия, буйства, параноя, депресии и халюцинации. Редуването със и без стероиди може да създаде психологично влакче на ужасите, което може да доведе до душевен дисбаланс.

Агресивното поведение, свързано с използването на анаболни стероиди, може да доведе до по-дълги, по-интензивни тренировки. Някои могат да открият, че когато спрат приема на анаболи, губят мотивация за упражнения. В добавка подбужданото от анаболните стероиди агресивно поведение, особено когато се комбинира с алкохол, води често до изблици на ярост, които могат да сложат край на всяко приятелство. Добре документиран феномен са подбудени от анаболните стероиди криминални насилия и убийства. Съществуват и няколко съдебни случая, при които измененията в поведението, причинени от анаболите, са довели до криминални прояви. Ето един от тях:

Хорас К. Уйлямс, 23-годишен, използващ анаболи, през май 1988 г. се е опитал брутално да убие авто-стопаджия. Уйлямс не е имал криминално минало, нито пък каквито и да е големи психологични проблеми. Започнал е да използва анаболи, за да подобри атлетичните си постижения. Играл е футбол в гимназията и след това е започнал да се занимава сбодибилдинг. По време на процеса той е описал как анаболните стероиди са променили поведението му. При началната фаза от приема на анаболи - 5 мг дианабол орално за две седмици и след това по 25 мг дневно през следващите две седмици, Уйлямс е изпитал повишена самонадеяност, повишена склонност към жени и готовност да тренира по-усилено. С увеличаване на използваните стероиди - дианабол и оксиметолон орално, с инжекции от тестостерон ципионат, той е станал лесно податлив към агресивно поведение, заплахи към околните, усещал е особена сила и се е опитал да спре стероидите, но "бях толкова депресиран, че мислех, че ще се самоубия, ако не се върна пак към стероидите. Когато бях без стероиди, се чувствах като лигльо." При консумацията на по-големи дози, събирайки 4 и повече стероиди в случаен ред и ежедневни инжекции, Уйлямс е бил обхванат от желание за изграждане на тялото си, участвал е в няколко сбивания, чувствал се така, като че ли всички се страхуват от него, изпитвал желание да се сбие с всекиго, загубил е повечето си приятели и не е могъл да контролира лудостта си. В такова състояние, създадено от анаболните стероиди, Хорас Уйлямс е взел пътем стопаджия, закарал го е на безлюдно място, съблякъл го и го пребил до смърт с дъска, скалпирал го, закачил го на примка и т.н. Случаят на Уйлямс е краен. При все това не е трудно да попаднете в капан, вземайки по-високи и по-високи дози анаболи. С увеличаването на консумацията им тялото на Уйлямс е ставало по-голямо и по-силно. Той е съзнавал личностните си промени, но е бил обхванат от желанието да развие по-голямо тяло. В допълнение към това някои от личностните промени, които може да предизвика използването на стероиди - като повишена самоувереност и мотивация, са чувства, с които се привиква и от които е трудно да се откаже човек. И за да стане работата още по-лоша, много хора изпитват силна депресия, когато спрат стероидите. Д-р Кърк Броуър, психиатър от университета в Мичиган, описва случай, при който 24-годишен щангист е потърсил професионална помощ, за да спре анаболите, защото когато се е опитал да направи това сам, е изпитал потиснатост и желание за самоубийство.

Увеличението на сексуалното желание, либидото, е друга промяна на поведението, която използването на стероиди може да причини. Те могат да увеличат или да намалят либидото и при мъжете, и при жените. Докато те се вземат, либидото обикновено се увеличава. Когато се спрат, в края на цикъла и в началната фаза след като са спрени, либидото може да падне под нормалното. Когато те са спрени за значителен период от време, либидото обикновено се връща до нивата отпреди използването на стероиди. Увеличението му, което използването на анаболи може да причини, има възможността да накара някого, който нормално има по-ниско и по-контролирано либидо, да извърши изнасилване.

Често състояние на ерекция

Сексуални стимулатори за мъже

Сексуални стимулатори за мъже

Тестостерон, дори 250 мг седмично води до чести ерекции, което някой намират за недостатък, а други се радват на този ефект. Дори в ниски дози, стероидите ви карат да бъдете полови атлети и постоянно да желаете секс. Това се дължи на андрогенните свойства и други, допълнителни качества на анаболните стероиди, които променят баланса на някои от хормоните (най-много тестостерон). Препоръка на спортни лекари и компетентни лица е енергията, която ви дават стимулаторите за спорт да бъде изразходвана в спортните салони, като е важно също да се следи границата, която дели качествената тренировка от претрениране (при прекалена тренировка се получава катаболен процес).

Гинекомастия

Да кажем, че сте решили да вземате стероиди , защото искате повече мускулна маса. Но те имат и странични ефекти и вие ги знаете - освен подпухнал външен вид, определени стероиди предизвикват и гинекомастия - растеж на женска гръдна тъкан при мъжете. Никой не обича тези проблеми, затова да видим как можем да ги избегнем. Един от нежелателните странични ефекти при употребата на определени стероиди е, че те ароматизират (променят се метаболично) в естроген. Ако обикновеният мъж има концентрация на тестостерон в кръвта 0,6 до 0,9 нанограма в милилитър кръв, обикновено той има и 0,07 до 0,13 наногр/мл естроген. Да приемем за улеснение, че при обикновен мъж съотношението тестостерон/естроген е 10:1. Човешкото тяло поддържа всичко в баланс (хомеостаза) и естрогенът се синтезира от андрогени като тестостерона, за да се поддържа това съотношение.

Гинекомастия

Гинекомастия

Ако приемете тестостерон (напр. „Сустанон 250 " или тестостерон пропионат) отвън, качвате нивото му в кръвта. Тъй като съотношението 10:1 повече не може да бъде задържано, реакцията на тялото ви ще е да произвежда естроген, докато равновесието 10:1 се възстанови отново.

Но как да избегнем гинекомастията?

Какво ще стане, ако спрем достъпа на естроген към рецепторите си? Щом като той не влезе в контакт с тях, значи не може да причини нищо, нали? Само че как да стане това? Отговорът е в препарат, който повечето от вас знаят - нолвадекс (тамоксифен цитрат). Той е нестероиден антиестроген - обвързва се със същите тези рецептори, с които и естрогенът, но не причинява тези грозни странични ефекти. Нолвадексът се закача за рецепторите и за известно време не прави нищо (всъщност прави, но то за обикновения билдер е без значение), така чеестрогенът не може да навлезе в тези рецептори. При прием на всеки 500 мг тестостерон седмично съветът ми е да вземате по една таблетка от 10 мг нолвадекс дневно.
Не всички стероиди ароматизират в естроген. Силните андрогени като тестостерон, метандростенолон и оксиметолон ароматизират и ако искате да избегнете този проблем, можете да използвате стероиди като метенолон и оксандролон, които химически не са в състояние да ароматизират. Проблемът с тях обаче е, че от „сериозните" билдери те се считат за „женски" стероиди. С тях много маса няма да качите и ако това е целта ви (при това със стероиди), проблемът се появява отново.

Проблемът с твърде многото естроген се решава чрез приема на нолвадекс, който се „състезава" с него, за да влезе в рецепторите.

Да, но тялото въпреки това продължава да произвежда естроген. Има ли начин да се справите с този проблем?
Има. 4 препарата могат да блокират ароматизацията и вероятно сте чули за два от тях. Единият е „Teslac" (тестолактон, в таблетки от по 50 мг) - слаб анаболен стероид, който сам по себе си, ако не и изобщо, не може да предизвика какъвто и да е мускулен растеж. Обикновено той се използва за лечение на рак на гърдите при жените и действа чрез блокиране ароматизацията на надбъбречния андростенедион в естрон при жените. Но и при мъжете - които нямат рак на гърдите, той също блокира ароматизацията на андростенедиона. Нещо повече - той прави това и с тестостерона и другите стероиди, които ароматизират.„Teslac" обаче има и недостатъци. За начинаещите -въпреки че на практика е безполезен за качване на маса, химически той все пак си е анаболен стероид. Друг проблем с него е изключително високата му цена (таблетка от 50 мг оригинален „Teslac" струва 4 долара - бел. ред.) и ако на всеки 500 мг тестостерон седмично вземате по 4-5 таблетки „Teslac", по-добре станете акционер в компанията, която го произвежда.

Друг препарат - „Proviron" (местеролон) в табл. по 25 мг, действа по много сходен на „Teslac" начин, но за разлика от него са достатъчни само 2 таблетки на всеки 500 мг тестостерон седмично (една 25-милиграмова таблетка е 1 долар - бел. ред.). Лично на мен провиронът ми харесва повече, но ако трябва да избирам, бих взел Серпафар или Нолвадекс, като така освен парите (около 1-2 долара за таблетка), бих си спестил и възможността да попадна на менте (авторът разсъждава от позицията на американец, у нас всичко е възможно). В SH | Sportnihrani.com можете да бъдете сигурни и спокойно в качеството на всеки един препарат! Ние гарантираме за произхода и стойността, защото за нас клиентите означават много!

Препаратът „Cytadren" (аминоглутетимид в таблетки по 250 мг) в медицината се използва и за лечение на синдрома на Кушинг, а сред билдерите се радва на умерена популярност - приемът на 1000-2000 мг от него блокира производството на кортизол от надбъбречната жлеза. Както знаете, кортизолът е основният катаболен хормон в тялото и е отговорен за извличането на аминокиселините от мускулните клетки. Ако не произвеждате кортизол, мускулните ви клетки ще могат да задържат допълнителен протеин. Освен това обаче кортизолът е основният антивъзпалителен хормон в тялото - ако не го произвеждате и сте подложени на стрес като този при вдигането на големи тежести, ще изпитате остра и мъчителна болка в ставите. Ако не вярвате, питайте някой, който е вземал „Cytadren", как се е чувствал след тренировки! Когато го приемете в количества от 1/4 до 1/10 от дозата, необходима за подтискане производството на кортизол - т.е. една таблетка от 250 мг дневно за всеки 500 мг инжектиран тестостерон седмично обаче, той действа като антиароматизатор. Наложи ли се обаче чрез него да подтискате производството на кортизол, ще ви трябват вече 8 таблетки, а това вече излиза скъпичко.

Четвъртият препарат е „Arimidex", производство на „Zeneca" в таблетки по 1 мг. Използва се при по-големи количества ароматизиращи стероиди или при склонни към гинекомастия билдери, вземащи умерени количества такива стероиди. Той няма страничните ефекти на цитадрена и елиминира естрогена в по-голяма степен - много повече от цитадрена. „Arimidex"действа чрез блокиране превръщането на ароматизиращия стероид в естроген - за разлика от блокери като „Clomid" и „Nolvadex", които блокират естрогенните рецептори. И тук има малко проблем - страшно е скьп (при цена около 230 долара за 28 таблетки 1 милиграм излиза 8-9 долара!). Тъй като е възможно да намали естрогена твърде много, е добре след първата седмица от приема му да се направи кръвен тест (или по-малко предпочитаният слюнчен тест), за да определите дали дозировката е правилна.

Промяна в цвета на кожата - жълтеница

Това е сериозно чернодробно заболяване, за което е характерно уголемяване на черния дроб, съпроводено със силна болка, пожълтяване на очите и кожата и симптоми, характерни за грипа.

Това може да се случи на лифтери, които използват големи дози анаболни стероиди за дълъг период от време. Жълтеницата може да се асоциира с хепатит - възпаление на черния дроб, причинено от токсини или инфектиращи агенти. Заболяването е съпроводено с болка, стомашно-чревни разстройства и силни сърбежи по кожата. Може да се разпознае чрез кръвна проба. Ако тези симптоми са характерни за атлет, използващ анаболни стероиди, необходимо е незабавно прекратяване на цикъла и своевременна професионална намеса. Това е заболяване, което се появява като страничен ефект изключително рядко при здрави спортисти.

Малки тестиси

Намаляване на тестисите

Намаляване на тестисите

Тестостерона в тялото се произвежда до около 95% ж т.нар Лайдигови клетки в тестисите (другите 5% се произвеждат от надбъбречните жлези). Тези клетки обграждат т.нар Сертолиеви клетки в тестисите където се произвеждат сперматозоидите. Сперматогенезата изисква тестостерон и когато нивото на тестостерон спадне, сперматогенезата замира (резултата е две стафиди…). Като се има предвид, че Лайдиговите и Сертолиевите клетки са непосредствено едни до други, концентрацията на тестостерон е обикновено висока сравнена с тази в кръвта (това е ако всичко работи О.К. и няма външен стероид в играта). Когато има външен тестостерон в кръвта (с други думи – в цикъл) тестостерона в тестисите не е достатъчен за Сертолиевите клетки за да произвеждат сперматозоиди защото Лейдиговите клетки, които произвеждат нужния тестостерон са вече изключени. Този факт в комбинация с намаления фоликулно-стимулиращ хормон (ФСХ) води до стерилитет по време на цикъл.

Косопад

Косопад от употреба на Анаболни стероиди

Косопад от употреба на Анаболни стероиди

Тук отново информацията е пресилена – няма такова нещо като страничен ефкет от стероидите, при който да ви капе косата. Плешивостта е генетически предразположение, което не всички хора притежават. Анаболните стероиди не предизвикват този страничен ефект, дори във високи дози. А ако сте в максимални и над максималните, тогава може би наистина е възможно не само да се появи косопад, но и много други, изброени тук странични ефекти от анаболните стероиди.

Косопада се проявява индивидуално и не при всеки, ако употребяването е с надвишена норма и продължителен период на прием. Този страничен ефект е един от най-рядките последствия от несъобразеното потребление на допинг препарати. Въпреки това - билдерите е добре да имат едно на ум и да се придържат към умерени дози на употреба.

Болести на черния дроб

Редки са докладите за увреждания на черния дроб при атлети, ползващи анаболни стероиди. Тези думи не бива да се схващат като свободен пропуск за спортистите. В момента качеството на продуктите на черната борса все повече се влошава. SH | Sportnihrani с гордост може да ви предложи продукти, които са с фармацевтично качество и произход. Затова – бъдете внимателни от къде купувате анаболни стероиди! Поради усилията на властите да ограничават търговията с анаболи, до консуматора достигат все по-нечисти стероиди.

Увеличена простата

Към 15 ден от цикъла започна кошмара за мен, първоначално със слаби смущения в ерекцията и прогресивно задълбочаващи се. Подобрение в потентността нямаше и имах много трудна ерекция и трудна еякулация с невъзможност за проникване (на ръка). Започнах отчаяно спасяване на мъжкото достойнство с дози от по 4 грама трибулус на ден-отново се появи симптома с болезненото свиване и покачване на топките.
Истината за увеличението на простатата и не само – това се отнася за абсолютно всички странични ефекти описани в този материал – Дозата прави лекарството и я различава от отровата! SH | Sportnihrani.com

Каквото и да направите със стероидите, на вас ви е нужен добър съвет, ако не сте сигурни - попитайте ни.